szülő
#Szülőknek

5 hiba a gyereknevelés során

2016.05.12.
4 perces olvasási idő

A dolgok már nem úgy mennek, mint azelőtt? A 12 éves „nagy” már nem Önhöz szalad elsőként, ha valami gondja-baja van? Nem jön haza időben, és a beígért szobafogság hallatán csak nevet?

Ahogy a gyerekek elkezdenek kamaszodni, egyre gyorsabban változnak ők is és a körülöttük lévő világ is. Éppen ezért nem árt, ha felülvizsgálja a régi és bevált nevelési módszereit, valamint hozzáigazítja a jelen helyzet által támasztott és szüntelenül változó követelményekhez.

Persze azért ne dobjon el mindent, amit eddig a gyerekével kapcsolatban tudott és ismert, vagy amit megtanult, mint szülő! A kamaszodó gyereke kicsit idegenként hat ugyan, de ha eltekint az ajtócsapkodásokon és a hangulatingadozásokon, akkor rájön, hogy még mindig a saját gyerekével áll szemben. Sok váratlan, meglepő és ismeretlen dolog áll Ön előtt az elkövetkezendő években, amelyekre nem lehet maradéktalanul felkészülni.

Számoljon azzal, hogy a türelme, a kitartása és más képességei, amik Önt szülővé teszik, igen komoly kihívás elé nézhetnek. Íme, a leggyakoribb hibák, amelyeket a szülők elkövetnek a kamasz gyerekük nevelése során. Adunk néhány tanácsot is, amelyek segítségével elkerülheti vagy csökkentheti a problémákat.

Mindig a legrosszabbra számítani

A tinikről kialakult általános rossz vélemény (előítélet) elég helytelen - állítják a szakértők. Sok szülő úgy áll neki a kamasz gyerek nevelésének, mintha az a világ vége lenne, és csak tehetetlenül nézheti, hogyan változik át szeretett gyermeke egy kezelhetetlen rémmé. Ha mindig csak a rosszra számít, akkor Ön és a gyereke keserű évek elé néz. Tegyen ellene, hogy ez ne így legyen!

A negatív hozzáállással csak azt érik el a szülők, hogy a gyerekek még inkább a rossz irányba fognak elmozdulni: „Ilyennek gondolnak? Akkor megmutatom, milyen is az, ha igazán rossz vagyok.” - gondolhatják a tinik. Egy nemrégiben készült tanulmány is alátámasztja, hogy ha a szülő eleve negatívan áll a gyerekéhez, akkor az nagyobb eséllyel fog belesodródni a rossz dolgokba.

Szakértők szerint jó, ha a szülő érdeklődést és törődést mutat a gyereke iránt, még ha nem is érti, hogy mit miért csinál, vagy nem ért vele teljesen egyet - ekkor is utat kell nyitni a párbeszéd felé, amely újra összefűzheti a szétszakadt kapcsolatot. Ráadásul így többet tudhat meg gyerekéről, mert ő is közlékenyebb lesz az Ön irányában.

Túl sok gyerekneveléssel kapcsolatos könyv olvasása

Sok szülő ahelyett, hogy az érzéseire, és a szülői ösztöneire hallgatna, inkább másfelé fordul, máshonnan vár segítséget és iránymutatást a gyereknevelés terén. Ráadásul görcsösen ragaszkodnak az ott leírtakhoz, ami sokszor vezet problémához. Honnan tudhatná egy idegen, hogy mi a jó neki, vagy, hogy hogyan bánjon a saját gyerekével?

A könyvek hamar probléma forrásává válhatnak, ha a szülők a saját képességeik helyett akarják használni azokat. Ha a könyvben leírtak és a saját személyes dolgaik között ellentét feszül, akkor a szülők még frusztráltabbá válhatnak, és még kevésbé találják meg a kapcsolatot a saját gyerekükkel.

A könyvek, cikkek, tanulmányok csak az ismeret bővítésére, gondolatfelvezetőnek jók. Inkább beszélje meg párjával és a gyerekeivel, hogy mi az, ami igazán fontos, hogyan tudnák a családot jobban összetartani.

Bolhából elefántot

Lehet, hogy nem tetszik Önnek a gyereke frizurája vagy ruhaválasztása, vagy Ön szerint nem úgy mennek a dolgai, mint ahogy azoknak menniük kellene. Mielőtt beavatkozna, nézze árnyaltabban a képet, az egészet. Ha az önkifejezés kevésbé kívánatos formáit is választja a gyerek, amíg azok nem jelentenek kockázatot vagy különösebb gondot a számára, addig ne lépjen közbe, hagyja, hogy ő döntsön, de akkor a következményekkel is neki kell számolnia.

Sok szülő túlságosan is burokban tarja a gyermekét, nem akarják, hogy bármi baja legyen, ezzel azonban nagymértékben ártanak neki. A gyereknek meg kell tapasztalnia a való életet, ki kell próbálnia önmagát, be kell illeszkednie, meg kell tanulnia a hibáiból építkezni, mindezt természetesen moderált körülmények között, a szülővel a háta mögött. Lépjen kissé hátra, hagyja őt kibontakozni, de legyen a közelében, hogy ha szüksége lenne Önre, akkor tudjon segíteni neki.

Figyelmen kívül hagyni a komoly dolgokat

Ha Ön úgy gondolja, hogy a gyereke alkohollal vagy drogokkal él vissza, akkor ne késlekedjen, hanem cselekedjen, és ne söpörje a szőnyeg alá a problémát! Ha nem tesz ellene idejében, nagyon nagy baj származhat belőle. A 13-18 év közöttiek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, ilyenkor fokozottan kell figyelnie a szülőnek, és bármi gyanús jelre azonnal reagálnia. Nem szabad azzal elintézni, hogy annak idején a szülők is belekóstoltak ebbe-abba, manapság sokkal nagyobb a kockázat a fiatalokra nézve.

A mai életben könnyebben férhetnek hozzá a fiatalok a rengeteg különféle kábítószerhez és alkoholos italhoz, ráadásul még bizonyos gyógyszerekkel is drogként élnek vissza, valamint a terjesztők is újabb és újabb változatokkal állnak elő. Például az egyes idegrendszeri, szív- és érrendszeri, sőt, köhögéscsillapító gyógyszereket is használják drogként némelyek.

Ha Ön bármilyen szokatlan változást észlel a gyereke viselkedésében, megjelenésében, iskolai eredményeiben vagy ha észreveszi, hogy hirtelen megváltozik gyermeke baráti köre, gyanúsan csökken a családi gyógyszerkészlet, esetleg ismeretlen eredetű csomagolásmaradványokat, port, tablettákat talál gyerekénél, akkor könnyen előfordulhat, hogy a gyerek drogokhoz nyúlt. Vegye komolyan a figyelmeztető jeleket, és avatkozzon be a dolgokba még idejekorán! Zárja el a családi gyógyszereket, úgy, hogy ahhoz a gyerekek ne férhessenek hozzá.

Kiegyensúlyozatlan fegyelmezés

Némely szülő már a legkisebb problémán is kiakad, mindennapra jut valamilyen büntetés, a gyerek erre még jobban ellenáll és kész háborús övezet lesz a családi otthonból. Ezzel szemben más szülők kerülik még a konfliktushelyzet lehetőségét is, attól tartanak, ha fegyelmeznék gyereküket, eltávolodna tőlük. Ők a nyugodt, csendes és jó szülők látszatát keltik, tartózkodnak a gyerek szabályozásától, és számukra tabutéma a fegyelmezés.

Az elsőként említett szülő számára az engedelmesség alapdolog, és mindennél előbbre való. Habár külsőleg úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben van, az ilyen gyerekek a szigorú és szoros nevelés miatt kevésbé tudnak kialakítani jó problémamegoldó képességet, szociálisan kevésbé aktívak, visszahúzódóak.

Azonban a túl laza póráz se jó a tinik számára. A fiataloknak egyértelmű iránymutatásra és átlátható, betartható szabályrendszerre van szükségük, mert ezek hozzásegítik őket a nagyvilág megismeréséhez és az abba való beilleszkedéshez.

A szülők feladata, hogy megalapozzák a tini értékrendjét, és ezt szóval és tettekkel is a gyerekek tudtára adják. A fegyelmezés-jutalmazás helyes egyensúlya segíti a gyerekeket, hogy később, felnőttként jobban eligazodjanak a világban és tudják a helyüket. Az Ön gyereke az Ön gyereke, akárhogy is nézi.

A tini gyerekek nevelése nem mindig könnyű és örömteli feladat, főleg amikor a saját határaikat feszegetik, és a szülőkön tesztelik magukat, de ez része a fejlődésüknek. Bizonyára már sokat elgondolkodott azon, hogy vajon megéri-e az erőfeszítés, a folytonos küzdelem?

Tartsa észben, hogy az Ön befolyása sokkal nagyobb a gyereke életére, mint gondolná. A legtöbb tini azt állítja, hogy igenis több időt szeretne eltölteni a szüleivel, a probléma akkor van, amikor nem találják meg a közös hangot.

Segítse a lehető legjobb módon és szándékkal gyerekeit át a kamaszkoron, mert a munkájának eredménye a későbbiekben látszani fog abban, hogy milyen felnőtté válnak.

Még ha most nem is úgy érzi, Ön biztosítja a szilárd talajt.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)