köhögéscsillapító
#Drog, cigi, alkohol

A köhögéscsillapító mint drog

2023.12.16.
2 perces olvasási idő

A 18 éves Krisztina hatósági utasításra vonult be elvonókúrára, mivel drogozott, valamint vény nélküli gyógyszerekkel élt vissza. Ráadásul az ezekre való pénzt lopásokból fedezte. De hamar rajtakapták, és letartóztatták. Azonban átgondolta helyzetét, s az elvonó után főiskolára szeretne jelentkezni, hogy tanár lehessen.

Krisztina elmondása szerint 15 éves lehetett, amikor először kipróbálta a köhögéscsillapítót kábítószerként. Abban a korban, ahogy a legtöbb tini általában, hadilábon állt mindennel, ami körülvette őt. Az életét értelmetlennek és élhetetlennek tartotta, azonban megoldást keresve a rossz irányba indult el, a drogokhoz folyamodott.

Tudta, hogy mit csinál, hiszen a TV és az internet által tájékozódhat ma már bárki, így hát kivett egy üveg köhögéscsillapítót a családi gyógyszeres szekrényből, és megitta annak tartalmát. A szer hatására úgy érezte magát, mint aki erősen ittas állapotban van. Az elején még csak elvétve csinálta, de idővel rendszeressé vált nála a szer fogyasztása, akár heti több alkalommal is megtette.köhögéscsillapító mint drog

Eleinte csak a családi gyógyszeres szekrényt fosztogatta

Amint rájött, hogy egyre gyakrabban folyamodik a szerhez, saját maga szerezte be a gyógyszertárból a köhögéscsillapítót, nehogy gyanús legyen otthon, hogy az folyton elfogyott. Mivel kiskorúnak számított, ezért a legtöbb patikában nem szolgálták ki, így idősebb ismerőseit kérte meg, hogy vegyenek neki.

Abban az időben kezdődött számára a középiskola, a vele egykorú barátai nem is sejtették, hogy kábítószerezik, mivel rendszerint az idősebb gyerekekkel folytatta eme tevékenységét, akik egyben beszerezték számára a szert. A rossz társaság hatására egyre mélyebbre süllyedt, már nem volt elég a köhögéscsillapító, így kipróbált más dolgokat is, oxycontint és morfium tablettákat, valamint rendszeresen ivott alkoholt.

Szenvedélybetegségének káros hatásai hamar megmutatkoztak az iskolai eredményein, rosszul teljesített az órákon, a jegyei is romlottak. Előtte kitűnő tanuló volt és fontosnak tartotta az iskolát, a jó tanulmányi eredményeket. A drogozás hatására azonban közelkerült a bukáshoz. Megpróbálta összeszedni magát, úgy, hogy közben szülei előtt mindenről hallgatott.

Ügyesen titkolta a szülei előtt

A szülőknek fogalmuk sem volt arról, hogy mit művel a lányuk a hátuk mögött. Azonban lopáson kapták rajta, így a szülők számára is világossá vált a helyzet. Az egyik tanárától lopott, de kiderült, hogy ő volt a tettes, és rendőrségi ügy lett a dologból. Amikor bevallotta szüleinek, hogy már évek óta drogozik, azokat teljesen lesújtotta hír.

Az édesanyja annyit tudott, hogy tanulmányi eredményei ingadoztak, de ezt az erősebb iskola hatásának tulajdonította. A lány pedig eljátszotta az ártatlan iskolás gyereket szülei előtt. Gyakran kimaradt otthonról, ha otthon is volt, akkor a szobájába zárkózott be hosszú időre, szülei azt hitték, hogy komolyan tanul ez idő alatt.

A lopás és a drogozás miatt elítélték, és bírói utasításra elvonóra kellet bevonulnia, valamint részt kellet vennie egy rehabilitációs programban, hogy újra tiszta legyen. Ha nem tartja be az utasításokat és visszaesik, akár a fiatalkorúak börtönében vagy javítóintézetben végezheti. Azonban, ha teljesen végigmegy a rehabilitációs programon, akkor az ellene felhozott vádak egy részét ejtik.

A kezelése már négy hónapja tart, de még csak öt hete tiszta. Megszakított minden kapcsolatot a régi baráti körével, nem volt egyszerű menet, de nem volt más lehetősége, ha szabadulni akart a kábítószerezéstől.

Most már úgy véli, hogy bárcsak ne kezdett volna neki, mert ha valaki elkezdi, akkor szinte lehetetlen megállni, hogy ne menjen tovább és süllyedjen egyre mélyebbre. Nem éri meg, de ezt már csak akkor fogta fel, amikor megtörtént a baj.

Sokan túl későn veszik észre, hogy változtatni kellene. Ők vagy belehalnak a drogozásba vagy börtönben kötnek ki miatta. Gondold át te is, milyen következményei lehetnek néhány rossz döntésnek!

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)