kanyaró
#Szülőknek

Minden, amit a kanyaróról tudni érdemes

2017.03.20.
1 perces olvasási idő

A kanyaró egy igen ragályos, fertőző betegség, amelynek hatására kiütések jelentkezhetnek az egész testen. Rengeteg ember halt meg és rohamosan terjedt a betegség, amíg fel nem fedezték az oltóanyagot.

Nálunk nagyon ritka ez a betegség, mert a legtöbb gyermeknél a morbilli elleni oltóanyagot először 15 hónapos korban, majd egy ismétlő oltás formájában 11 éves korban kötelező beadatni.

Mi okozza a kanyarót?

A kanyarót egy vírus okozza, mely a nevét a betegségről kapta. Ha a fertőző személy köhög vagy tüsszent, vagy csupán csak közel áll hozzád, de nem tüsszent közvetlenül rád, akkor a levegőn keresztül eljuthat a vírus hozzád is. Étellel, itallal is terjedhet a betegség.

A vírust 1954-ben fedezték fel, majd 1958-ban előállították az első kanyaró elleni védőoltást, amit 1963-ban kezdtek az emberek számára elérhetővé tenni.

Mik a kanyaró tünetei?

Az első tünetek a megfázásra hasonlítanak:

 • magas láz
 • orrfolyás
 • tüsszögés
 • torokfájás
 • köhögés
 • nyaki nyirokcsomók duzzanata
 • fáradság
 • hasmenés
 • vörös, fájó szem

Amikor ezek a tünetek elmúlnak, akkor más tünetek jelennek meg:

 • piros foltok a száj belsejében
 • kiütések az egész testen

A felnőttkori kanyaró súlyosabb lefolyású, mint a gyerekkori. A megfertőződés után a lappangási idő 8-12 nap, csak ezután jelentkeznek a tünetek.

Hogyan diagnosztizálható a kanyaró?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, fordulj a körzeti orvosodhoz, aki megkérdezi a tüneteidet és megvizsgál. Ha úgy véli, hogy megfertőződhettél, akkor elrendel egy vérvizsgálatot, hogy pontosan megállapítható legyen a betegség.

Hogyan kezelhető a kanyaró?

A kanyaró legtöbbször magától is elmúlik. A legtöbb esetben a tünetek otthoni kezelése is eredményre vezethet. Amit megtehetsz, lázcsillapító gyógyszerek szedése, sok folyadék ivása és sok pihenés - de természetesen erről a háziorvos ad bővebb felvilágosítást. Emellett fontos, hogy tartsd távol magad más emberektől, nehogy megfertőzd a körülötted lévőket.

A legtöbb ember 2 hét alatt felgyógyul a fertőzésből.

Megelőzhető a kanyaró?

A kanyaró elleni védőoltás megvéd a vírustól. A vakcinát rendszerint gyerekkorban adják be más fertőző betegségek elleni oltással egyetemben (mumpsz, rózsahimlő; azaz: MMR-oltás: morbilli, mumpsz, rubeola elleni kombinált vakcina).

Néhány szülő fél beadatni gyermekének a védőoltást, mert úgy hallotta, hogy autizmust okoz. Azonban a szakértők rengeteg vizsgálat és tanulmány elvégzése után sem találtak kapcsolatot a védőoltás és az autizmus között! A gyerekek beoltása rendkívül fontos, mert a betegség néhány esetben súlyos szövődményhez, pl. tüdőgyulladáshoz, vagy életveszélyes agyvelőgyulladáshoz is vezethet.

További tudnivalók Gyakori kérdések a kanyaróról

(KamaszPanasz - M.T., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit gyermekgyógyász)

Kapcsolódó címkék

anya