fogamzásgátlás
#Vágyak

Fogamzásgátló és cigi, alkohol, más gyógyszerek

2014.02.06.
3 perces olvasási idő

Befolyásolja az alkohol a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát? Ezt a kérdést eddig - meglepő módon - kevesen tanulmányozták.

Amit tudunk

Alkoholfogyasztást követően a tabletta nem befolyásolja a vérünkben levő alkohol szintjét. Nem kell tehát attól tartani, hogy ha megiszunk egy sört és emellett tablettát is szedünk, a hatás a tabletta miatt kifejezettebb lesz. A valóságban éppen a fordítottja történik: a tabletta kissé javítja az alkoholtoleranciát és gyengíti a reakcióidőre kifejtett kedvezőtlen hatást.

Dohányzás és fogamzásgátlás

Sajnos igen sok olyan hölgy dohányzik, aki egyúttal tablettát is szed. Ez a jelenség a tizenévesek között különösen gyakori. Egy dániai felmérés szerint a 16-20 éves lányok 47 százaléka szed tablettát, és ezek majdnem fele egyúttal dohányos is.

fogamzásgátlásPedig ma már kétség sem fér hozzá, hogy a dohányzás és a tablettaszedés igen veszélyes kombináció, amely fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kockázat különösen nagy, ha idősebb nőkről van szó, valamint befolyásolja a naponta elszívott cigaretták mennyisége és a tabletta hormontartalma is.

A nikotin érösszehúzó hatással rendelkezik, megnöveli a vér koleszterinszintjét, így elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Az érelmeszesedéssel szemben védő hatású, magas denzitású koleszterin szintje csökken a dohányzás hatására. A vér sűrűbb, viszkózusabb lesz, a véralvadékonyság fokozódik. Csökken a szintén védő hatású aszkorbinsav (C-vitamin) szintje is a vérkeringésben. A dohányzás során a szervezet szénmonoxidot vesz fel, így a szívizomsejtek oxigénellátása zavart szenved.

A dohányzás "ellene dolgozik" minden olyan pozitív hatásnak, amit a tablettaszedés kifejt, annak nem kívánt mellékhatásait pedig felerősíti. Igen nagy létszámú betegcsoportokat 10-20 éven át folyamatosan követve igazolták a vizsgálatok, hogy az erős dohányos tablettaszedőknél - elsősorban 35 év felett - jelentősen megnövekszik a szívinfarktus és az agyvérzés előfordulása.

Ha a nem dohányzók kockázatát vesszük alapul, enyhe dohányzás (napi 10-nél kevesebb cigaretta elszívása) és tablettaszedés mellett a szívinfarktus kockázata a nem dohányzókhoz képest 3,5-szeresére nő. Erős dohányos esetén, aki egyúttal tablettát is szed, ez a kockázat már húszszoros! Hasonló a helyzet az agyvérzés előfordulásával is.

A tabletta és a dohányzás együttes hatására vérnyomás emelkedés is kialakulhat. Ezek a káros mellékhatások életkori függőséget is mutatnak: különösen magas a 35 év feletti erős dohányosok kockázata. A magasabb tüszőhormon (ösztrogén) tartalmú tabletták, illetve a régebbi típusú sárgatesthormont (progesztagént) tartalmazó tabletták szedése esetén a szív-, érrendszeri mellékhatások előfordulása szintén gyakoribb.

Ne felejtsük el: a tartós nikotinélvezet egyéb káros hatásokat is okozhat a női egészség szempontjából. A krónikus dohányosoknál gyakoribbak a különféle vérzési rendellenességek, például a szabálytalanul jelentkező, fájdalmas, elhúzódó havi vérzés. Alacsonyabb a tüszőhormon (ösztrogén) vérszintje, amely miatt kisebb a csontsűrűség, és hajlamosít későbbi csontritkulás kialakulására. A dohányzás kedvezőtlenül befolyásolja a női termékenységet is, a dohányzó nők nehezebben esnek teherbe.

A dohányzás magzati fejlődésre kifejtett káros hatása szintén jól ismert. Az orvosi álláspont egyértelmű: lehetőleg mindenki hagyja abba a dohányzást, aki tablettát szed! 35 év felett a tablettaszedés és a dohányzás összeférhetetlen, és igen súlyos veszélyeket rejt magában. Ennél fiatalabb életkorú dohányzó nőknek csak alacsony hormontartalmú tablettát ajánlatos szedni.

Ha több gyógyszert szedünk egyszerre

Számos gyógyszer együttes alkalmazása csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatását. A kombinált fogamzásgátló tabletták két hatóanyaga - a tüszőhormon és a sárgatesthormon - a májban bomlik le, miután hatását kifejtette. Lebontásuk folyamatát enzimeknek nevezett fehérjetermészetű anyagok segítik elő. Bizonyos gyógyszerek hatóanyagai fokozhatják a lebontó enzimek termelődését, illetve aktivitását a májban, így a tabletta hatóanyagai gyorsabban kikerülnek a szervezetből. Antibiotikumok tartós szedése során pedig a hormonok felszívódása szenvedhet zavart.

A gyógyszerkölcsönhatás következtében csökkenhet a tabletta fogamzásgátló megbízhatósága. Első figyelmeztető jel lehet, ha más gyógyszer és a tabletta együttes szedése során közti vérzés lép fel, amely régebben nem jelentkezett.

Melyek a kölcsönhatást okozó gyógyszerek? Itt csak a leggyakoribbakat soroljuk fel: a már említett antibiotikumok (pl. ampicillin), gombás bőrbetegségek kezelésére használt szer (griseofulvin), epilepszia elleni szerek, ízületi betegségek kezelésére használt gyulladásgátlók (fenilbutazon), egyes nyugtatók, altatók. Nagyon fontos, hogy a tabletta szedésének megkezdése előtt mindig tájékoztasd a felíró orvost arról, milyen egyéb gyógyszert használsz. Ha már szedel tablettát, és valamilyen más gyógyszert rendelnek neked, kérdezd meg, szedhető-e a két gyógyszer együtt.

Ha fennáll a kölcsönhatás lehetősége, akkor sem kell feltétlenül abbahagyni a tabletta szedését! "Veszély" esetén kiegészítő fogamzásgátlás alkalmazása szükséges a másik gyógyszer szedése közben és a szedés befejezését követő 7 nap során. Ez bármilyen nem hormonális jellegű módszer lehet ( pl. óvszer, pesszárium), kivéve a naptármódszert és a hőmérsékletmérés módszerét, mivel ezek nem nyújtanak kellő biztonságot.

Ha a más gyógyszer alkalmazását követő 7 nap éppen a tablettaszedési szünetre esik, ne tarts szünetet, hanem szedd tovább a következő csomagot megszakítás nélkül. Ilyenkor csak a második csomag befejezése után jelentkezik majd a megvonásos vérzés.

Külön felhívjuk a figyelmed, hogy fiatal, cukorbeteg nők esetén, akik tablettát szednek, megváltozhat a napi inzulinszükséglet, illetve a betegség kezelésére használt egyéb gyógyszerek szükséges adagja. Ilyen betegeknél a tablettaszedés során nagyon fontos a szoros orvosi ellenőrzés.

(Forrás: Fókuszban a Nő)