STD
#Vágyak

STOP STD! 7 lépésben a felelős szexért

2016.07.04.
3 perces olvasási idő

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint hazánkban a nemi betegek száma aggasztóan növekszik. Mint a Magyar Nemzet megtudta, egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, és a statisztika hosszú távon is jelentős növekedést mutat.

A Belvárosi Orvosi Centrum nemi gyógyászai ezért indították el 3 éve a STOP STD! Felelős szexkampányt, melynek keretében számos hazai fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, Effott, Belfeszt) vitték el a kampány üzenetét, a nemi úton terjedő betegségek (sexually transmitted diseases, STD) terjedésének megállítását.

A STOP STD! Felelős szex kampány 7 legfontosabb üzenete:

  1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához
  2. Járj rendszeresen STD-szűrésre, és partneredet is beszéld rá erre
  3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert
  4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül
  5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja
  6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat
  7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe

Sokat kockáztat, aki nem védekezik

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. Az amerikai közegészségügyi hatóság, a CDC (Center for Disease Control) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

std

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos betegségeket is okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a chlamydia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorrhoeás, chlamydiás vagy mycoplasmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitis vírusok okozta májkárosodásra vagy akár az AIDS-re.

„Azon túlmenően, hogy az egyes STD-fertőzések komoly egészségkárosodást okozhatnak a fertőzötteknek, erősen kihathatnak a jövőbeli gyermekvállalás lehetőségére is. Amikor a népesség fogyása miatt aggódunk, érdemes volna ezt a tényezőt is figyelembe venni.” – nyilatkozta Dr. Tisza Tímea nemigyógyász, a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója.

Még mindig keveset tudnak a fiatalok a szexről és veszélyeiről

Az adatok alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei sajnos még mindig hiányosak a témában, a szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatát célzó STD szűrésre szinte egyáltalán nem járnak és óvszert is ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használnak.

Egyeseknek már 3 hónap leforgása alatt 2-4, de akár 5-10 szexuális partnerük van - derült ki például a 2015-ös EFOTT hallgatói fesztiválon, közel hétszáz, 23 éves átlagkorosztályba tartozó fesztiválozó körében végzett felmérésből.

Az STD szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony

A válaszadók 87%-a soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, 43% azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan” nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

Az óvszerhasználat még mindig nem túl népszerű

A válaszadók 54%-a soha nem vagy csak néha használ óvszert, mindössze 46% védekezik mindig ezzel a módszerrel. Az óvszerhasználat oka a többség (83%) esetében inkább a nem kívánt terhesség megelőzése, a fertőzések elkapásától való félelem csak a második (48%) leggyakrabban jelölt válasz, míg a partner megfertőzésétől való félelem alig néhány válaszadót motivál.

A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit javítani

A válaszadóknak csupán 11%-a tudta hibátlanul megjelölni a hazánkban előforduló, nemi úton terjedő fertőzéseket, 54 % közel a kéthamadát felismerte. 94% tisztában van azzal, hogy a nemi betegségek nem feltétlenül okoznak látható tüneteket a nemi szerveken, és ugyancsak 94% tudja, hogy fertőzés esetén a partnert is kezelni kell. 73% -nak nem újdonság, hogy a HPV okozza a méhnyakrákot (26%-nak viszont még mindig az!), és a válaszadók 66% van csak tudatában annak, hogy a HPV elleni oltással a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs is megelőzhető. 41% gondolja tévesen, hogy orális szexszel során nem kell óvszert használni, 22% pedig teljes bizonyossággal úgy hiszi, hogy a szexnek ez a formája STD szempontból teljesen biztonságos.

Sokaknak már 3 hónap leforgása alatt is több szexuális partnere van

A válaszadók mindössze 21%-nak nem volt nemi kapcsolata az elmúlt 3 hónapban, 55%-nak volt csak 1 partnere. A fennmaradó 24 %-on belül 2-4 partnerről 19%, 5-10 közötti létszámról a válaszadók 4%-a számolt be. A 679 válaszadóból négyen (ebből hárman férfiak) 10 vagy több partnerrel”büszkélkedtek”. A nagyobb számokat közlők túlnyomó részt férfiak voltak, de a nők 13%-a is 2-4 közötti szexuális kapcsolatról nyilatkozott. Az egészségügyi szolgáltatóktól a szakmai hozzáértés mellett mindenek előtt diszkréciót, empátiát és részletes, pontos tájékoztatást várnak.

(Forrás: STOP STD! - std.hu)