szex
#Vágyak

Hogyan mondd el a partnerednek, hogy nemi betegséged van?

2023.05.23.
1 perces olvasási idő

Nem könnyű elmondani a barátodnak vagy barátnődnek, hogy szexuális úton terjedő betegséged van. Elképzelted már azt, hogy hogyan mondanád el a társadnak, ha ilyenfajta betegséged lenne? Ez egy igen kényes téma, ráadásul sosem tudhatod, hogy a társad mit fog reagálni rá. De bármilyen nehéz is legyen, sokkal jobb, mintha nem mondod el. Neked is jól esik, ha a partnered őszinte veled.

A bizalom és a becsületesség tart össze egy komoly kapcsolatot. Biztos vagyok abban, hogy a partnered jobban bízik benned, ha őszinte vagy hozzá. Ha szexuális kapcsolatban vagy valakivel, akkor a nemi betegség nem csak rólad szól. Betegségeddel megfertőzheted azt, akit a legjobban szeretsz.

Minden évben közel több ezer fiatal fertőződik meg nemi betegséggel 15 és 19 éves kor között. A legmegdöbbentőbb az, hogy a legtöbbjéről nem is tudnak. Ha szexuális úton terjedő betegséged van, ne habozz, nyisd ki a szád, és mondj valamit a társadnak róla, és menj el a legközelebbi kórházba, ahol megfelelően fognak kezelni.

Miután megkaptad a megfelelő kezelést, fontos, hogy beszélj róla a partnerednek, ami nem könnyű. Itt egy pár tanács, hogyan kezdj bele.

Gyakorold be, hogy mit fogsz mondani

Igen, lehet hogy furcsán hangzik, de ez nagyon sokat segít majd akkor, ha végül beszélgetésre kerül a sor. Tudd, hogy mit fogsz mondani, mielőtt elmondod neki.

Jól időzíts

Találd meg azt a időpontot, amikor szemtől szemben le tudsz ülni a partnereddel, és biztos vagy benne, hogy meg fog hallgatni.

Készülj fel mindenre

Nem tudhatod, hogy a társad hogyan fog reagálni, esetleg időre lesz szüksége ahhoz, hogy felfogja az egészet. Az is megeshet, hogy dühös, zavart lesz. Bárhogy is legyen, hagyd, hogy a partnered azt érezze, amit abban a pillanatban szeretne. Ha ezen túl vagy, már lehet arról beszélni, hogy mi lesz a jövőben.

Legyél felkészülve arra is, hogy a partnered esetleg nem akarja folytatni veled a kapcsolatot. De ki tudja? Lehet, hogy ez az eset megerősíti a kapcsolatot és a kölcsönös bizalmat.

Nézz a tükörbe, és tudni fogod, hogy a leghelyesebbet tetted: nem sodortad veszélybe azt, akit a legjobban szeretsz.

(KamaszPanasz - G. V.)