szex
#Vágyak

Hogyan mondd el a partnerednek, hogy nemi betegséged van?

2022.05.18.
1 perces olvasási idő

Nem könnyű elmondani a barátodnak vagy barátnődnek, hogy szexuális úton terjedő betegséged van. Elképzelted már azt, hogy hogyan mondanád el a társadnak, ha ilyenfajta betegséged lenne? Ez egy igen kényes téma, ráadásul sosem tudhatod, hogy a társad mit fog reagálni rá. De bármilyen nehéz is legyen, sokkal jobb, mintha nem mondod el. Neked is jól esik, ha a partnered őszinte veled.

A bizalom és a becsületesség tart össze egy komoly kapcsolatot. Biztos vagyok abban, hogy a partnered jobban bízik benned, ha őszinte vagy hozzá. Ha szexuális kapcsolatban vagy valakivel, akkor a nemi betegség nem csak rólad szól. Betegségeddel megfertőzheted azt, akit a legjobban szeretsz.

Minden évben közel több ezer fiatal fertőződik meg nemi betegséggel 15 és 19 éves kor között. A legmegdöbbentőbb az, hogy a legtöbbjéről nem is tudnak. Ha szexuális úton terjedő betegséged van, ne habozz, nyisd ki a szád, és mondj valamit a társadnak róla, és menj el a legközelebbi kórházba, ahol megfelelően fognak kezelni.

Miután megkaptad a megfelelő kezelést, fontos, hogy beszélj róla a partnerednek, ami nem könnyű. Itt egy pár tanács, hogyan kezdj bele:

Gyakorold be, hogy mit fogsz mondani

Igen, lehet hogy furcsán hangzik, de ez nagyon sokat segít majd akkor, ha végül beszélgetésre kerül a sor. Tudd, hogy mit fogsz mondani, mielőtt elmondod neki.

Jól időzíts

Találd meg azt a időpontot, amikor szemtől szemben le tudsz ülni a partnereddel, és biztos vagy benne, hogy meg fog hallgatni.

Készülj fel mindenre

Nem tudhatod, hogy a társad hogyan fog reagálni, esetleg időre lesz szüksége ahhoz, hogy felfogja az egészet. Az is megeshet, hogy dühös, zavart lesz. Bárhogy is legyen, hagyd, hogy a partnered azt érezze, amit abban a pillanatban szeretne. Ha ezen túl vagy, már lehet arról beszélni, hogy mi lesz a jövőben.

Legyél felkészülve arra is, hogy a partnered esetleg nem akarja folytatni veled a kapcsolatot. De ki tudja? Lehet, hogy ez az eset megerősíti a kapcsolatot és a kölcsönös bizalmat.

Nézz a tükörbe, és tudni fogod, hogy a leghelyesebbet tetted: nem sodortad veszélybe azt, akit a legjobban szeretsz.

(KamaszPanasz - G. V.)