szeméremtest
#Vágyak

Mitől lehet érzékeny a szeméremtest?

2016.06.21.
2 perces olvasási idő

Vannak nők, akiknek megkeseríti az életét, hogy ég, csíp, fáj a szeméremtestük környéke, akár párja közeledésének hatására, akár mindenféle inger nélkül. Tudj meg többet a vulvodynia nevű ritka jelenségről.

Mit jelent a vulvodynia?

Az International Society for the Study of Vulvovaginal Disease leírása szerint a 1985-ben elnevezett jelenség a szeméremtest krónikus kellemetlen érzése, amely mögött nem áll sem gomba-, sem herpeszvírus fertőzés, bőrbetegség, vagy más laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás. A kellemetlenség leginkább égő, csípő fájdalom, amely érintésre jelentkezik, de tovább is fennállhat.

Az esetek egy részében csak a hüvelybemenet kezd csípni fizikai inger hatására, amely lehet szexuális aktus, de akár tamponhasználat, nőgyógyászati vizsgálat, sőt ennél finomabb inger is. Ez a probléma leginkább a 40 év alatti hölgyeket érinti.

Probléma az ágyban

Többnyire a változókor után figyelhető meg a másik megjelenési forma, amikor nem csupán a hüvelybemenet érzékeny, de a szeméremdomb, a gát, a kis- és a nagyajkak, sőt, akár a comb belső oldala is. Itt is kiváltó ok lehet a szeméremtestet érő külső inger, de a fájdalom behatás nélkül is fellobbanhat.

Ki kell zárni a lehetőségeket

- A nemzetközi meghatározás arra is utal, hogy akkor beszélhetünk erről a kórképről, ha minden más ismert eredetű betegséget kizártunk, mint a vírusos, bakteriális, gombás eredetű gyulladások, a hormonális változások vagy anyagcsere betegségek okozta, illetve daganatos jellegű hámelváltozások, mechanikai vagy vegyszer okozta irritációk. Ezért a legfontosabb, hogy bármilyen panasz esetén forduljunk nőgyógyászhoz, hiszen így gyakran találhatunk olyan betegséget, amelyet sikerrel tudunk kezelni. Más esetben így tudunk megelőzni súlyos betegséget, például a szeméremtest daganatot.

A vulvodynia kezelésére ugyanis még született egyetlen bevált gyógymód, de fontos foglalkozni a jelenséggel, hiszen itt a nemiség örömszerző funkciója kerül konfliktusba a lélekkel – hangsúlyozza dr. Demjén László, nőgyógyász.

Mi okozhatja a vulvodyniát?

Ezt a kérdést sajnos még nem sikerült megválaszolni a szakértőknek, de már felmerült néhány lehetőség. Mivel a vulvodyniás panaszok felerősödnek menstruáció, a szoptatás és a változókor alatt, elég valószínű, hogy a megváltozott hormonszint is okolható a panaszokért.

A terhesség szintén erős hormonális változásokat okoz, ám ezek csak közvetve vezethetnek a kórkép kialakulásához. Ugyanis ilyenkor a magas ösztrogénszint sok nőnél okoz jelentősebb hüvelyi folyást. Ez az ártalmatlan jelenség sokakat annyira zavar, hogy fokozottabban és tartósan alkalmaznak intim tisztálkodószereket, folyamatosan irritálva a szeméremtest érzékeny bőrét. Ezen a talajon pedig nagyobb esélye van a vulvodynia kialakulásának.

A terhesség első 15 jele
Tudnod kell, hogy a terhesség legkorábbi jelei közül sok nagyon hasonlít a premenstruációs (menstruációt megelőző) szindróma tüneteihez. Sok várandós nő számol be enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról. A terhesség első jelei

A pszichés eredet valószínűségét is vizsgálták már a kutatók, de nem jutottak egyértelmű következtetésre. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy a vulvodyniával küzdő nők nagy részének más, lelki eredetű problémája is van, például irritábilis bél szindróma, fejfájás vagy akár depresszió.

Dr. Demjén László szerint – bár nincs egyértelmű gyógymód a problémára – hasznos lehet, ha az érintettek kipróbálják az intimtornát, kerülik az intim mosdószereket és síkosítókat, a túl meleg vagy a túl forró vizet, nem erőltetik a szeméremtest nyomásával járó sportokat, például a biciklizést, a lovaglást, és elsajátítanak valamilyen relaxációs technikát. Az első, elengedhetetlen lépés azonban mindenképpen a nőgyógyászati vizsgálat.

(Forrás: Oxygen Medical)