hüvelygyűrű
#Vágyak

A hüvelygyűrű használata, működése

2022.05.02.
2 perces olvasási idő

A hüvelygyűrű egy puha, rugalmas, fánk alakú, nagyjából 5 centiméter átmérőjű gyűrű, amelyet a hüvelybe helyeznek fel. Mire jó és hogyan használható?

Mi is ez az eszköz?

A hüvelygyűrű a benne lévő hormonokat a hüvely falán keresztül, felszívódás útján juttatja be a véráramba. A gyűrűben található hormonok hatással vannak a petefészkek, illetve a méh működésére, így akadályozzák meg a teherbeesést.

Hogyan működik?

A gyűrűben található hormonkeverék, amely progeszteron és ösztrogén kombinációja, megakadályozza az ovuláció kialakulását, azaz a petesejt érését. Ha nem szabadul ki a petefészekből érett petesejt, akkor a lányok nem eshetnek teherbe, hiszen a fiúk spermája nem tud mit megtermékenyíteni.

A fogamzásgátló eszközben található hormon a méhnyak belsejét borító váladékréteget is megvastagítja, amely hatására a sperma nehezebben tud bejutni a méhbe, így az esetlegesen kiszakadt petesejttel nem tud találkozni. A hüvelygyűrűben található hormonok hatással vannak a méhfalra is oly módon, hogy nehezítik az esetlegesen megtermékenyített petesejt számára a beágyazódást.

A hüvelygyűrű használata

A fogamzásgátló tablettákhoz és tapaszokhoz hasonlóan a hüvelygyűrű használatát is meghatározza a havi ciklus. A hüvelygyűrű felhelyezése úgy történik, mint egy tamponé, a menstruáció első öt napjának valamelyikén kell a hüvelybe behelyezni. Körülbelül három héten át marad a megfelelő helyen. Három hét múlva, a felhelyezés napjával azonos napon, körülbelül azonos órában kell eltávolítani. Pár nappal ezután jelentkezik az újabb menstruáció. A negyedik hét végén, az előző felhelyezés napjával megegyező napon következik az újabb felhelyezés és a folyamat újra kezdődik. Az új gyűrű felhelyezése az előzőtől függő meghatározott napon kell, hogy történjen, akkor is, ha még tart a menstruáció.

Ez azért fontos, mert a gyűrűben található hormonok nem azonnal fejtik ki hatásukat. A felhelyezést követő 7 napban még szükséges más kiegészítő fogamzásgátló (pl. gumióvszer) használata is. 7 nap után a gyűrű önmagában is megfelelő szintű védelmet nyújt. Ennek ellenére a gumióvszer használata ezután is javasolt, mert segít megóvni a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben.

A fogamzásgátlás és fajtái
Ha nemi életet élsz, vagy csak szeretnél, el kell gondolkodnod azon, hogy melyik fogamzásgátló módszert választod. A problémát az jelenti, hogy a módszerek nem mindegyike alkalmazható a kamaszok körében. A fogamzásgátlás módjairól bőbennen

A gyűrű akkor kerül a megfelelő helyre a hüvelyben, mikor nem okoz semmilyen kellemetlenséget. A felhelyezés nem végleges módszer, hiszen ha nem kényelmes és rossz érzést okoz a viselőjének, akkor elmozdíthatja helyéről, de akár el is távolíthatja a gyűrűt és újra felhelyezheti. A legtöbb hüvelygyűrűt viselő lány nem is érzi különösebben a gyűrűt, ha azt megfelelően helyezte fel. A helyén marad úszás, zuhanyzás és sportolás alatt, sőt, még közösülés közben is.

Amennyiben ezen a megoldáson gondolkodsz, vagy esetleg már tervezed, olvasd el a hüvelygyűrűvel kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszainkat is.

(KamaszPanasz - H.I., lektorálta: Dr. Lesznyák Judit háziorvos)