Főoldal / SZEX / Tippek a hatékony fogamzásgátlásért
  2021-12-31
Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Tippek a hatékony fogamzásgátlásért

Ha nemi életet élsz, mindig van egy kis esély a terhességre, mivel egyik védekezési módszer sem nyújt 100%-os biztonságot. Az, hogy kivel fekszel le és mikor, illetve, hogy egyáltalán szeretnéd-e ezt csinálni, az csak és kizárólag a Te döntésed. Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak! Ám a teherbe esés kockázata csökkenthető. A KamaszPanasz összegyűjtötte a leghatékonyabb tanácsokat a védekezéshez, és a terhesség megelőzéséhez.

- hirdetés -

Ne dőlj be a mítoszoknak

Könnyen csapdába eshetsz, ha hagyod magad félrevezetni olyan tévhitekkel, mint például, hogy a víz alatti szextől nem eshetsz teherbe, vagy a fogamzásgátló mellett nem kaphatsz el nemi betegséget. Tájékozódj a különböző módszerek hatékonyságáról! Ha nem vagy teljesen biztos a dolgodban, kérdezz meg egy szakértőt, vagy legalább olvass utána!

Beszélj róla

Egészen idáig halasztgattad a szüleiddel, vagy a nőgyógyásszal való beszélgetést? Úgy érzed, ciki a fogamzásgátlásról kérdezni? Gondold újra az egészet! Bátran beszéljetek erről otthon, illetve az orvosnál, így különböző opciókat és véleményeket hallhatsz.

óvszer és védekezésA pároddal is éppen ilyen fontos leülni beszélgetni, és végiggondolni a védekezést, beszélni az esetleges terhességről! Ha eléggé bízol benne ahhoz, hogy szexuális viszonyt kezdj vele, az a legkevesebb, hogy őszintén tudjatok beszélni az esetleges nem várt következményekről is! Minderről jóval azelőtt kell beszélni, hogy az első együttlét megtörténne!

Ugyanígy beszélni kell a szexuális előtörténetetekről is, hiszen a legtöbb módszer nem véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Még ha hatékony védekezési módszert is választotok, akkor is érdemes megfontolni, hogy szükség van-e kiegészítő védekezésképp óvszer használatára.

Tájékozódj

Óvszer, tabletta - de mi van még? Ha nem tudod folytatni a sort, akkor bizony érdemes keresgélni és utána nézni az egyéb védekezési módszereknek. Fontos, hogy megtaláld a hozzád legközelebb állót. A KamaszPanasz weboldalán számos ezzel foglalkozó cikket találsz. Emellett fontos, hogy az általad választott módszert az előírásnak megfelelően alkalmazd! A nem megfelelő fogamzásgátló használata az egyik leggyakoribb oka a nem kívánt terhességnek.

Óvszer probléma

Ma már rengetegféle óvszert tudsz vásárolni: színeset, ízesítettet, bordázottat, latexet, és más anyagból készülteket. Ha a számodra megfelelőt választod, csökkentheted a terhesség kockázatát. Figyeljetek oda a megfelelő méretre! Kérd meg a partneredet, hogy próbáljon ki néhányat, és találja meg a neki legjobbat. Sok olyan esetről hallani, amikor a nem megfelelő méretű, illetve helytelenül felhelyezett óvszer miatt történt terhesség.

Ne félj váltani

Különböző kutatások bizonyították, hogy a nők többsége nem vált új védekezési módszerre még akkor sem, ha az, amit használnak kényelmetlen, vagy fájdalmat okoz. Ez valószínűleg azért van, mert sokan nem tudják, hogyan beszéljenek a nőgyógyásszal a védekezésről. Pedig aki a leginkább tud segíteni, az a szakember.

Ha bizonytalan vagy a védekezési módszer kiválasztása kapcsán, vagy váltani akarsz, nyugodtan írj össze egy listát (milyen gyakran élsz nemi életet, mit használtál eddig, miért nem szereted, mennyi pénzt szánsz a védekezésre). Így mind az orvosnak, mind neked könnyebb az eligazodás és a választás.

Ne háríts

A legtöbb lány hajlamos az óvszer vásárlását a partnerre hagyni, illetve a megkérdezettek nagy része nem is hord magánál semmit, még akkor sem, ha állandó partnere van. Manapság már nem ciki óvszert venni, és azt magadnál tartani (ez is mutatja a felelősségteljességedet), még akkor sem, ha tablettát vagy más módszert alkalmazol.

Semmiképp ne feküdj le senkivel abban az esetben, ha nem tudtok védekezni! Pár percnyi öröm nem éri meg a váratlan terhesség vagy szexuális úton ternjedő fertőzések kockázatát. (Ne feledd: az óvszer a leghatékonyabb a különböző nemi betegségek elleni védelemben!)

Ne hidd, hogy veled nem történhet meg! 

A legsúlyosabb hiba, amit elkövethetsz az, ha azt gondolod, hogy Te nem eshetsz teherbe. Mindenkinél, aki nemi életet él, fennáll a teherbe esés veszélye! Ezért fontos az elővigyázatosság és a tájékozottság. Minél többet tudsz a védekezésről és a tested működéséről, annál nagyobb esélyed van a nem kívánt terhesség elkerülésére. Ne gondold tehát azt, hogy csak "egy másik lány" eshet teherbe!

Ne félj tehát tájékozódni és kérdezősködni. A KamaszPanasz orvos szakértői bármikor készségesen válaszolnak a kérdéseidre. A Szex rovatban továbbá hasznos cikkeket találsz a védekezéssel kapcsolatban.

(Gy. R. - about.com)