fogamzásgátlás
#Vágyak

Tippek a hatékony fogamzásgátlásért

2024.01.05.
2 perces olvasási idő

Ha nemi életet élsz, mindig van egy kis esély a terhességre, mivel egyik védekezési módszer sem nyújt 100%-os biztonságot. Az, hogy kivel fekszel le és mikor, illetve, hogy egyáltalán szeretnéd-e ezt csinálni, az csak és kizárólag a Te döntésed. Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak! Ám a teherbe esés kockázata csökkenthető. A KamaszPanasz összegyűjtötte a leghatékonyabb tanácsokat a védekezéshez, és a terhesség megelőzéséhez.

Ne dőlj be a mítoszoknak

Könnyen csapdába eshetsz, ha hagyod magad félrevezetni olyan tévhitekkel, mint például, hogy a víz alatti szextől nem eshetsz teherbe, vagy a fogamzásgátló mellett nem kaphatsz el nemi betegséget. Tájékozódj a különböző módszerek hatékonyságáról! Ha nem vagy teljesen biztos a dolgodban, kérdezz meg egy szakértőt, vagy legalább olvass utána!

Beszélj róla

Egészen idáig halasztgattad a szüleiddel, vagy a nőgyógyásszal való beszélgetést? Úgy érzed, ciki a fogamzásgátlásról kérdezni? Gondold újra az egészet! Bátran beszéljetek erről otthon, illetve az orvosnál, így különböző opciókat és véleményeket hallhatsz.

A pároddal is éppen ilyen fontos leülni beszélgetni, és végiggondolni a védekezést, beszélni az esetleges terhességről! Ha eléggé bízol benne ahhoz, hogy szexuális viszonyt kezdj vele, az a legkevesebb, hogy őszintén tudjatok beszélni az esetleges nem várt következményekről is! Minderről jóval azelőtt kell beszélni, hogy az első együttlét megtörténne!

Ugyanígy beszélni kell a szexuális előtörténetetekről is, hiszen a legtöbb módszer nem véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Még ha hatékony védekezési módszert is választotok, akkor is érdemes megfontolni, hogy szükség van-e kiegészítő védekezésképp óvszer használatára.

Tájékozódj

Óvszer, tabletta - de mi van még? Ha nem tudod folytatni a sort, akkor bizony érdemes keresgélni és utána nézni az egyéb védekezési módszereknek. Fontos, hogy megtaláld a hozzád legközelebb állót. A KamaszPanasz weboldalán számos ezzel foglalkozó cikket találsz. Emellett fontos, hogy az általad választott módszert az előírásnak megfelelően alkalmazd! A nem megfelelő fogamzásgátló használata az egyik leggyakoribb oka a nem kívánt terhességnek.

Óvszer probléma

Ma már rengetegféle óvszert tudsz vásárolni: színeset, ízesítettet, bordázottat, latexet, és más anyagból készülteket. Ha a számodra megfelelőt választod, csökkentheted a terhesség kockázatát. Figyeljetek oda a megfelelő méretre! Kérd meg a partneredet, hogy próbáljon ki néhányat, és találja meg a neki legjobbat. Sok olyan esetről hallani, amikor a nem megfelelő méretű, illetve helytelenül felhelyezett óvszer miatt történt terhesség.

Ne félj váltani

Különböző kutatások bizonyították, hogy a nők többsége nem vált új védekezési módszerre még akkor sem, ha az, amit használnak kényelmetlen, vagy fájdalmat okoz. Ez valószínűleg azért van, mert sokan nem tudják, hogyan beszéljenek a nőgyógyásszal a védekezésről. Pedig aki a leginkább tud segíteni, az a szakember.

Ha bizonytalan vagy a védekezési módszer kiválasztása kapcsán, vagy váltani akarsz, nyugodtan írj össze egy listát (milyen gyakran élsz nemi életet, mit használtál eddig, miért nem szereted, mennyi pénzt szánsz a védekezésre). Így mind az orvosnak, mind neked könnyebb az eligazodás és a választás.

Ne háríts

A legtöbb lány hajlamos az óvszer vásárlását a partnerre hagyni, illetve a megkérdezettek nagy része nem is hord magánál semmit, még akkor sem, ha állandó partnere van. Manapság már nem ciki óvszert venni, és azt magadnál tartani (ez is mutatja a felelősségteljességedet), még akkor sem, ha tablettát vagy más módszert alkalmazol.

Semmiképp ne feküdj le senkivel abban az esetben, ha nem tudtok védekezni! Pár percnyi öröm nem éri meg a váratlan terhesség vagy szexuális úton ternjedő fertőzések kockázatát. (Ne feledd: az óvszer a leghatékonyabb a különböző nemi betegségek elleni védelemben!)

Ne hidd, hogy veled nem történhet meg!

A legsúlyosabb hiba, amit elkövethetsz az, ha azt gondolod, hogy Te nem eshetsz teherbe. Mindenkinél, aki nemi életet él, fennáll a teherbe esés veszélye! Ezért fontos az elővigyázatosság és a tájékozottság. Minél többet tudsz a védekezésről és a tested működéséről, annál nagyobb esélyed van a nem kívánt terhesség elkerülésére. Ne gondold tehát azt, hogy csak "egy másik lány" eshet teherbe!

Ne félj tehát tájékozódni és kérdezősködni. A KamaszPanasz orvos szakértői bármikor készségesen válaszolnak a kérdéseidre. A Szex rovatban továbbá hasznos cikkeket találsz a védekezéssel kapcsolatban.

(KamaszPanasz - Gy. R. - about.com)