terhesség
#Vágyak

Terhes vagyok az exemtől, elmondjam neki?

2013.11.19.
2 perces olvasási idő

Körülbelül 4 hete szakítottam egy sráccal, aki számomra a nagy ő volt. Ő vette el a szüzességem is, mert tényleg őt gondoltam erre alkalmasnak. Miután azonban lementek az érettségik, ő elém állt és azt mondta, hogy nem akar többé látni engem.

A hír már önmagában is sokkolt, az azonban, ami pár napja érkezett, még inkább. Kiderült ugyanis, hogy terhes vagyok tőle. A problémák így azonban csak egyre inkább nőnek. 1. Nincs pénzem, se munkám. 2. Nem szeretem a gyerekeket. 3. Nem szeretném az exemnek elmondani, nehogy azt higgye, csak azért estem teherbe, hogy őt csapdába csaljam.

A problémák sora itt azonban még nem ér véget. Hamarosan ugyanis mindennap látni fogom az egyetemnél, és olyan közel vagyok ahhoz, hogy elmondjam neki, mi is történt. De mivel új élete és barátnője van, nem akarom. Most azonban úgy érzem, megőrülök. Össze vagyok zavarodva. Elmondjam neki? Mert a dolgok csak nehezebbek lennének. Jelenleg ugyanis a gyűlöleten kívül nem érzek semmit iránta. Válaszát, tanácsát köszönöm!

Kedves Kérdező!

Minden, amit érzel teljesen normális és realisztikus, ugyanis az elmúlt hetekben több jelentős változáson mentél keresztül. Elvesztetted a szüzességed, vége lett egy komoly kapcsolatodnak és kiderült, hogy terhes vagy. Így hát teljesen érthető, hogy érzelmek tömkelege kavarog most benned, sokszor értelmetlenül. El kell döntened, hogy hogyan tovább: létezik abortusz, de világra hozhatod és örökbe adhatod, továbbá fel is nevelheted gyermekedet. Természetesen ezeket a döntéseket nem egyedül kell meghoznod. Kérd ki közeli barátaid, családod, orvosod véleményét, hogy ők melyik utat tartják a legjobbnak számodra.

Ahogy leírtad, valószínűleg nem a legjobb körülmények között lett vége a kapcsolatotoknak, így érthető, hogy össze vagy zavarodva és, hogy nem tudod eldönteni elmondd-e neki vagy sem. Hogy eldöntsd, számotokra mi a legjobb, hallgass a saját érzéseidre, gondold át, neked mi lenne a legjobb, és gondold bele magad az ő helyzetébe, hogy vajon ő hogyan reagálna. Például, szeretnéd-e ha ő is beleszólna a kérdésbe, vagy szeretnéd, ha csak te dönthetnél a gyereket, az abortuszt és a terhességet érintő kérdésekben.

Vagy gondolj bele, hogy vajon ő szeretné-e tudni, hogy gyereket vársz – teljesen mindegy, mi fog később történni – vagy inkább szeretné azt, hogy mindez ki se derüljön. Ha ezeket alaposan megbeszéled valakivel, vagy magadban lejátszod, az nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy eldöntsd, mennyi információt szeretnél napvilágra hozni.

Tegyük fel, hogy némi hezitálás után úgy döntesz, hogy elmondod neki. Ahogyan már leírtad, előfordulhat az is, hogy azt hiszi, mindezt csak azért csinálod, hogy tovább együtt maradjatok. De a reakciók nagyon különbözőek lehetnek. A feltétlen örömtől az érdektelenségen át az idegességig bármi előfordulhat. Senki sem tudja megjósolni, hogy az exed hogyan fog reagálni, de ha több kimenetelt is lezongorázol magadban, talán rájössz, hogy mi a legjobb módja annak, hogy nyilvánosságra hozd terhességed. Mire pedig ezeket végiggondolod, már nem érhet meglepetés.

Így például gondolj bele abba, hogy mi lehet a legjobb reakciója az exednek, mi a legrosszabb és mi a legvalószínűbb. Ezután találd ki, hogy hogyan szeretnéd megosztani a híreket a volt barátoddal. Személyesen szeretnéd, hogy láthasd a reakcióit, vagy jobb ötletnek tartod, ha levélben vagy telefonon közlöd vele a hírt? Ha beszéltek, fontos, hogy elmondd, milyen szerepet szánsz neki a terhesség alatt. Ezalatt azt értem, hogy szeretnéd, hogy elkísérjen a vizsgálatokra, vagy felvilágosítod, hogy mindezt csak el akartad neki mondani és te magad szeretnél dönteni minden kérdésben.

Nem számít, hogy elmondod-e az exednek vagy sem, először mindenképpen beszélj egy megbízható emberrel vagy egy családtagoddal. Ezek az emberek ugyanis jól ismernek téged, és tudnak segíteni abban, hogy kiválaszd, melyik út lehet számodra a legjárhatóbb. Ha ez nem vezet sikerre, keress fel egy szakembert, aki majd segít neked, hogy mérlegeld és eldöntsd, hogy mi legyen a következő lépés ebben az ügyben!

(goaskalice.columbia.edu)