merevedés
#Vágyak

Parkolópályán van a szexuális életed?

2021.12.19.
3 perces olvasási idő

Ha nem úgy megy a dolog, mint kéne, akkor nem árt utánanézni, mik lehetnek az okok, és mi a megoldás, hogy szexuális vágyaid újra szárnyaljanak.

Valamelyikőtök épp nincs a topon?

Egy rakás fizikai és pszichológiai akadálya lehet az örömteli együttlétnek. Bárkinél előfordulhat, hogy alacsony szinten van a libidója, de ne aggódj, mert ha felfedezed mi az, ami gátat szab vágyaitoknak, akkor az ellen már tenni is tudsz. Feltéve, ha akarod. Nézd meg, mik lehetnek a leggyakoribb problémák:

Stressz

Akár az is megtörténhet, hogy jobban teljesítesz egy csomó dologban stressz hatása alatt, de az érzelmi kapcsolat kialakítása bizony e tekintetben általában kivétel a javából. Sok minden okozhat stresszt: munka, betegség, társas vagy családi kapcsolatok és még sok más, ami bizony padlóra küldi a libidódat. Próbálj meg stresszmentes környezetet kialakítani magad körül, sajátíts el néhány relaxációs technikát, a problémáidat oszd meg másokkal, beszéld ki magadból, már legtöbbször ez is sokat segít.

Kapcsolati problémák

A megoldatlan párkapcsolati konfliktusok gyakori okozói a szexuális élet megromlásának. Főleg a lányok esetében nagyobb hangsúllyal szerepelnek az érzelmek, mint befolyásoló tényező, ugyanis az érzelmi kötődés az egyik alapja a szexuális vágyak kialakulásának. Az állandó kötözködés, rossz kommunikáció, bizalmi kérdések, megcsalás, veszekedés komoly gátat szabnak bárminemű intimitásnak, ami kiindulópontja lehetne az együttlétnek.önbizalomhiány

Alkoholfogyasztás

Ha túlzásba viszed, akkor nem csak a teljesítőképességed lesz oda, hanem a partnered irántad érzett vonzalma is. A drogok (hangulatjavítók, serkentők) még rosszabbak, egyébként se jó ötlet kiütni magad.

Fáradtság, kevés alvás

Ha olykor nem vagy a helyzet magaslatán, akkor könnyen lehet, hogy nem fordítasz elég időt a pihentető alvásra, túl korán kelsz, vagy túl későn fekszel le. A kialvatlanság fáradtsághoz és dekoncentráltsághoz vezet, melyek elég komolyan akadályozzák a szexuális élet gördülékenységét.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek (mellékhatásai) erősen csökkentik a nemi vágyat: antidepresszánsok, vérnyomásszabályzó készítmények, antihisztaminok, egyes fogamzásgátlók, kemoterápiás kezelés, HIV-vírus elleni gyógyszerek, szintetikus hormonkészítmények. Más, hasonló gyógyszer alkalmazása vagy az adagolás megváltoztatása megoldást jelenthet. Ha egy új gyógyszer használata során elkezd csökkeni a nemi vágyad, akkor nézz utána nem okozhatja-e maga a gyógyszer ezt a nem kívánt jelenséget. Beszélj az orvosoddal a lehetséges alternatívákról, megoldásokról. Orvos tudta nélkül ne változtass a gyógyszeres kezelésed menetén.

Önbizalom, testkép és elhízás

Nehéz úgy szexinek érezned magad, hogy közben az önbecsülésed a padlón van. Például úgy érzed, hogy van rajtad némi súlyfelesleg vagy más szépséghiba (még ha nem is igaz), már az elég könnyen tönkreteszi a vágyaidat. Ha látod a partnereden, hogy valami bántja, akkor segíts neki és biztosítsd arról, hogy úgy szereted, ahogy van. Ha egymást támogatjátok, akkor nem csak az önbecsülésedet növelheted, hanem közelebb kerülhettek egymáshoz szexuálisan is.

A komolyabb súlyfelesleg vagy elhízás kapcsolatban van a szexuális vágyak csökkenésével, az egymástól való elhidegüléssel, valamint az élvezet és a teljesítőképesség csökkenésével. Elsősorban pszichológiai és másodsorban fizikai problémák merülnek fel ilyen esetben. Egy kis közös testmozgás sose árt, valamint jobban összehangolódtok az által.

Merevedési zavar

Ez súlyos érvágás a fiúknak, nem csak időskorban jelenthet problémát a a nemi szerv nem megfelelő működése, hanem fiatal korban is. Leginkább érzelmi, pszichológiai problémák húzódnak meg a potenciazavar hátterében. Idősebb korban fizikai problémák is felléphetnek, de az orvostudomány néha csodákra képes, nem kell csüggedni.

Alacsony hormonszint (tesztoszteron)

Fiatalabb korban (ha csak nincs valami komoly egészségügyi probléma) ez nem jelenthet gondot, azonban idősebb korban a hormontermelés megcsappan, ami a szexuális étvágy csökkenéséhez vezethet. Nem minden férfi esetében következik be, de sokaknál igen. Nőknél is előállnak hormonális változások, de azok sokkal komplexebbek, mint a fiúk esetében, ráadásul soktényezős folyamatok. A hormonterápia hatásossága és biztonságossága még kérdéses dolog a probléma kezelésére.

Depresszió

Nem egyszerű játszma, mind a depresszió, mind az antidepresszáns gyógyszerek visszavetik a nemi életedet. Szerencsére sok alternatív depresszió kúra létezik, a lényeg, hogy együtt oldjátok meg a problémákat. Valamint nem magát a depressziót kell kezelni, hanem az azt kiváltó okot. Beszéld meg a kezelőorvosoddal, hogy mi a legjobb megoldás számodra.

Az intimitás hiánya

Igen komoly tényező és agyon tudja ütni a legerősebb vágyat is az intimitás hiányából fakadó diszkomfort érzés. Próbáljatok meg közelebb kerülni egymáshoz, ismerjétek meg egymást jobban, töltsetek több időt kettesben, beszélgessetek sokat. Tanuljátok meg kifejezni érzéseiteket, érzelmeiteket. Idővel és kitartással kialakul a megfelelő intim légkör, és a vágy is fokozatosan növekszik közben. Így kiteljesedhet a szexuális életetek.

(KamaszPanasz - N. L.)