szex
#Vágyak

Miért alszanak el a pasik szex után?

2019.09.19.
1 perces olvasási idő

Neked is ismerős lehet a szitu: az együttlét után párod egyszerűen elalszik, ahelyett, hogy odabújna hozzád, és megsimogatna. Felmerül a kérdés: miért?

Ebben a helyzetben a lányok többsége megsértődik, s azt gondolhatja: „Csak erre kellettem neki?”

Azok a fránya hormonok

Csajok, ne csüggedjetek! A háttérben nem az áll, amire gondoltok. A kellemetlen szituáció ugyanis az orgazmus miatti hormonális változások eredménye. Az orgazmust követően a lányok és a fiúk esetében is oxytocin, prolaktin, endorfin, valamint gamma-amino-vajsav (GABA) szabadul fel. Ezek a kémiai anyagok járulnak hozzá az orgazmus gyönyöréhez.

Jóllehet, a kémiai anyagok egyenlő mennyiségben rejlenek mindkét nem esetében, mindenki tudja azonban, hogy a srácoknak gyakrabban van orgazmusa. Az oxytocin hormon jól ismert szerepei közé tartozik az anyai viselkedésre történő felkészítés, az anyaméhizom-összehúzódások stimulálása a szülés során. Egy tanulmányban kimutatták, hogy az oxytocin válthatja ki a kielégült érzést, majd az álomba zuhanást a vad hancúrozás után.

A prolaktin szintén szerepet játszik a „szex-alvás rejtvényben”. A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődik, és legismertebb funkciója a tejtermelés serkentése. A prolaktin enyhíti az orgazmus utáni szexuális vágyat, s ezt közvetíti az agy felé is. Az alvás során a prolaktin-szint megemelkedik. Ez a kémiai anyag tehát szintén „bűnös” lehet abban, hogy a pasik elalszanak szex után.

Az endorfinnak és a gamma-amino-vajsavnak (GABA) szintén nyugtató hatása van. Elmondhatjuk, hogy az orgazmus a srácok esetében kifelé áramló energiát, míg a lányok esetében befelé áramló energiát termel.

Kemény munka?

Végül, de nem utolsó sorban itt van a kezdő gondolat, miszerint a fiúk azért alszanak el az orgazmus után, mert olyan keményen teljesítettek.

Nos, a szexuális együttlét közbeni erőkifejtés kimeríti az energia készleteket, melynek következtében a srácok elálmosodnak. Mivel a fiúknak nagyobb izomtömegük van, mint a lányoknak, ezért ők szex után jobban elfáradnak. És amiatt, hogy a lányoknak nincs minden együttlét során orgazmusuk, ezért náluk nem szabadulnak fel minden esetben azok a hormonok, melyekről fentebb esett szó.

Lányok, legyetek megértőek! Ha párotok elalszik szex után, ne sértődjetek meg, hanem inkább bújjatok oda hozzá, s ez mindkét fél pillanatait megédesíti.

(KamaszPanasz - B.M.)