kollégium
#Suli, munka

6 túlélő tipp a kolis élethez

2017.09.22.
1 perces olvasási idő

Kollégista lettél? Ez izgalmas év lesz számodra, hiszen folytatod az utad a felnőttek világába: beiratkoztál az egyetemre, hogy diplomát szerezz, munkát találj, és függetlenné válj, hogy meg tudj állni a lábadon anélkül, hogy könyörögni kelljen Anyának és Apának egy kis zsebpénzért. De felmerülhet benned a kérdés: hogyan fogom túlélni egy idegennel egy szobában? Íme, itt van néhány tipp, amivel túlélheted a kollégiumi életet.

1. Gyakorolj türelmet

Ez egy kollégium, nem gyógyfürdő és masszázs központ, szóval hangos zenére és órákon át trécselő emberekre számíts. Noha van kollégiumi vezető, aki időről időre leszidja a lármázókat, legyünk reálisak: a zaj a kolis valóság, amivel szembe kell majd nézned. Ez nagy kihívás lehet számodra, és minden bizonnyal próbára fogja tenni az eszedet és a kreatív gondolkodásodat, hogy hogyan éld túl a kollégiumot.

2. Keresd meg a saját személyes teredet

Magánélet: tessék? Még csak nem is fogod ismerni ezt a szót elsőévesként! Próbáld meg elhagyni a szobádat és keress egy hangulatos zugot, ami a te személyes tered lehet! Ez lehet a könyvtár, egy fa árnyéka, vagy egy kávézó, ahol nagyon finom süteményt szolgálnak fel. Mozdulj ki és keress egy saját helyet magadnak!

3. Gondolkozz csomagolás előtt

Sokan, akik végigmentek már ezen az úton korábban, azt fogják mondani, hogy nagyon koliizgatottak voltak, és sokkal több mindent bepakoltak, mint kellett volna. Ez főleg azokra igaz, akik először mennek el otthonról. Tudom, hogy szeretnéd elvinni a családi albumot is. De kérlek, emlékezz, hogy egy tipikus kollégiumi szoba nagyjából 10-15 négyzetméter. Ez nem sok, ha több ember lakik benne. Pakolj okosan!

4. Közösködés

Egy idő után, a szobatársaid úgy fogják érezni, hogy akármit látnak, az mindenki számára elérhető, hogy megegyék vagy használják. Szóval, ha nem akarod megosztani a cuccaidat, akkor szólj nekik. Legyél világos. A közös asztal működik. Ez azt jelenti, hogy akármi van rajta, az mindenkié. A többi hely másoknak tilos.

5. Állíts fel világos szabályokat

Állítsatok össze egy szabályzatot és tegyétek ki a falra (ahol mindenki láthatja). Tedd ezt, ha úgy érzed, hogy a szobatársaid hajlandóak rá. Ha nem, tartsatok "meetingeket", ahol elmondjátok, hogy mi tetszik és mi nem.

6. Legyen saját széfed

Vagy bármi, ami a célnak megfelel. Persze ne mondd el másoknak, hogy van ilyened. Nem fogsz milliókat tartani úgysem a szobában, de arra az esetre, ha szerzel egy kis pénzt diákmunkából, amit szeretnél félretenni, mielőtt elmennél a bankba, legyen egy biztonságos dobozod. Bizonyára nem szeretnéd, ha könnyen hozzáférhetnének az értéktárgyaidhoz.

Van itt valaki, aki kollégiumban lakik? Mik a tapasztalatok?

(S.C., allwomenstalk)

Kapcsolódó címkék

suli