tanul
#Suli, munka

Szeptemberben új suliba kerülsz?

2015.08.28.
2 perces olvasási idő

Minden tanévkezdés egy kicsit kalandos. Persze a többségnek nincs kedve tanulni, de az osztálytársak feldobják a napot. Különösen izgalmas, ha új suliba kerülsz, ahol még nem ismered a tanárokat, a többieket. Igazából még azt sem tudod, hogy hol van az osztályterem. Kalandos napok elé nézel.

Élvezd a helyzetet!

Ami a beilleszkedést a legjobban megnehezíti, az az idegeskedés, a stressz. Aztán magadban háborogsz hazafelé menet, hogy nem tudtad önmagadat adni. Bizony nem, mert az aggodalmak kerítettek hatalmukba, és nem arra koncentráltál, amire igazán szükséged lett volna.

Élj a mában! Ebben az esetben azt jelenti, hogy koncentrálj az adott pillanatra és élvezd azt. Ha azon töröd a fejed, hogy hogyan szólítsd meg a lányt, aki előtted ül és azon gondolkodsz, hogy „nem akarom elbénázni”, akkor jó eséllyel nem jutsz egyről a kettőre lépni.

Figyeld meg, és tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit szeretnél róla tudni. Aztán lehet, hogy végig sem gondolod, és már ki is bukik valami őszinte dolog: megdicséred a klassz új táskáját, vagy megkérdezed, honnan van, mert te is ilyesmit kerestél, esetleg megkérdezed, hogy tud-e valamit az új tanárokról, hova járt előtte. Mivel sok új ember lesz az osztályban, az ismerkedés igen egyszerű: a többség nem tud semmit sem a másikról.

Taktikák az ismerkedéshez

Mosolyogj sokat!

Nagyon kedveljük azokat az embereket, akik sokat mosolyognak. Kedvesnek, nyíltnak és barátságosnak tűnnek. Így az új suliba lépve, ha nagyon izgulsz is, próbálj meg mosolyogni.

Figyelj és kérdezz!

Ha valakivel beszédbe elegyedsz, figyelj rá 100%-osan. Jó hallgatóságnak lenni az egyik legegyszerűbb módja a barátkozásnak. Kérdezz sokat, próbáld meg minél alaposabban megismerni. Ezáltal találhatsz új barátokat, illetve találhatod meg azt, akivel a leginkább egy húron pendültök.

Kérdezz vissza!

Ha valaki megszólít és kérdez valamit (pl.: milyen volt a nyarad), akkor udvariasan te is érdeklődhetsz. Ha csak egyszerűen válaszolsz, akkor benne van a pakliban, hogy megreked a beszélgetés.

Töltsétek együtt az időt a sulin kívül is!

Ha lehetőséged van rá az ebédet a többiekkel együtt edd. Menjetek el együtt a menzára, vagy szendvicsezni. Ezek azok az időpontok, amikor alaposabban megismerhetitek egymást.

Ismerd el, ha tetszik valami, dicsérj!

Lássuk be, ezzel aztán jó pontot lehet szerezni másoknál. Sajnos elég keveset dicsérjük egymást, és akár idegennek is hathat, ha nem őszinte, amit mondasz. De egy frizura vagy ruha megcsodálása felolvaszthatja a jeget köztetek.

Mesélj a hobbidról!

Ezáltal megtalálhatod azokat, akiket szintén ez érdekel. Ha tudjátok, osszátok meg az élményt egymással. Például, ha Minecraft-tal töltöd a szabadidődet, beszéljetek meg egy online közös játékot.

A magánéleted ne terítsd ki azonnal!

Időbe kerül felismerni, hogy kivel mit érdemes megosztani. Természetesen lesznek olyan osztálytársaid, akik nem szívesen fogadják a közeledést. Lehet, hogy csak nagyon zárkózott, és lehet, hogy amúgy őt is az a gondolat foglalkoztatja, hogy ha megszólítják, mégis mit mondjon. Neki a kérdések feltevésével tudsz segíteni. De vannak olyanok is, akik gorombák az új osztálytársakkal. Ha valami negatívumot tapasztalsz, akkor inkább maradj távol tőle, hiszen nem valószínű, hogy egy ilyen stílusú barátra van szükséged. Koncentrálj inkább a barátságos osztálytársakra!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)