dolgozat
#Suli, munka

6 tipikus hiba dolgozatoknál

2023.11.28.
1 perces olvasási idő

A dolgozatírás nem is olyan embertpróbáló feladat, mint azt hinnéd. Különösen abban az esetben nem, hogyha tisztában vagy a gyengeségeiddel és az általad leggyakrabban vétett hibákkal. A KamaszPanasz a leggyakoribb hibákat mutatja be ebben a cikkében, illetve ahhoz is tippeket ad, hogy hogyan kerülheted el őket!

1. Félreolvasási hibák

Ezek a hibák akkor fordulnak elő, amikor a feladatot nem olvasod végig, vagy félreértelmezed, viszont a feladatot ugyanúgy megoldod. Ahhoz, hogy elkerüld ezeket a hibákat, mindent olvass el figyelmesen!

2. Figyelmetlenség

Olyan hibák, amiket a feladat egyszeri átnézésével ki is lehet szúrni. Ahhoz, hogy elkerüld, olvasd át a dolgozatot figyelmesen, miután végeztél. Fontos, hogy ehhez a lépéshez jól oszd be az idődet, hogy mindig maradjon a beadás előtt néhány perced átolvasni a leírtakat.

3. Értelmezési problémák

Ezek akkor fordulnak elő, amikor nem értjük meg a feladatot, vagy nem rendelkezünk a szükséges tudással a feladat megoldásához. Az ilyen problémák elkerüléséhez le kell ülni a tankönyv mellé, és megtanulni a leckét. Hogyan tanulhatsz eredményesebben? Olvasd el tippjeinket a hatékony tanulásról

4. Alkalmazási problémák

Ez akkor történik, amikor tudod az elméletet, de nem tudod a gyakorlatba átültetni. Ahhoz, hogy ezt kiküszöböld, gyakorolj sokat a házi feladatok és az órai feladatok ismétlésével. A neten könnyen találhatsz olyan típus-feladatokat, amikkel letesztelheted, hogy megértetted-e a tanulnivaló lényegét.

Dolgozatírás

5. A dolgozatírás közben előforduló hibák

  • Nem fejezed be a feladatot teljesen. Mindig nézd végig a feladatot, és ellenőrizd a válaszokat.
  • A helyes megoldás átjavítása. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy pánikszerűen cselekedni, akár a jó választ is rosszra „átjavítani”, akkor írd fel magadnak ceruzával még a lap tetejére: „Ne változtass a válaszon!”. Csak akkor változtass, ha bizonyosan tudod, hogy a megváltoztatott válaszod a helyes!
  • Túl sok idő eltöltése egy feladattal. Ha megakadsz egy feladatnál, akkor egy idő után lépj át a következőre és csak akkor térj vissza rá, amikor a többit már megoldottad.
  • A dolgozat könnyű részén átrohanva ejtett hibák. Ha gyakran előfordul ez veled, akkor az ellenőrzésnél először nézd át a könnyebb feladatokat és csak utána a nehezebbeket.
  • Válasz üresen hagyása. Legalább az első pár lépését írd le a feladatnak, az információkkal együtt, abban az esetben is, ha úgy érzed, nem tudod végig megoldani. Ki tudja, esetleg időközben eszedbe jut a válasz, vagy akár még az adatok kigyűjtésére is kaphatsz pár pontot.
  • Feladatok kihagyása. Mindig nézd meg, hogy van-e másik oldala a feladatlapnak, és ha az egyik feladatot átugrottad azért, mert megakadtál benne, ne felejts el visszatérni rá.

6. Tanulási hibák

Akkor fordulnak elő, amikor nem tanultál eleget, vagy rossz anyagrészt néztél át. A jövőben, hogy elkerüld ezeket a problémákat, nézd meg, hogy miért követted el őket, és gondolkozz azon, hogyan tudnál máskor hatékonyabban tanulni.

(KamaszPanasz - Gy.Z.)