Petőfi Sándor
#Suli, munka

Lájkolnád Petőfit?

2013.03.15.
2 perces olvasási idő

Szeretjük március 15-ét, mert - legyünk iskolások vagy alkalmazottak - kapunk a nemzeti ünneptől egy hosszú hétvégét. Petőfit is szeretjük. A legnagyobb közösségi oldalon több ezer követője van.

Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. A bejegyzés szerint kedvenc helye - és nemcsak szülőhelye - Kiskőrös, ismerősei között ott találjuk Jókai Mórt és Vörösmarty Mihályt is.

Van egy másik Facebook-oldala, amelynek kevesebb rajongója van, de itt „elárulja magáról”, hogy kedvencei között ott van Szent István, Tas vezér és Mátyás király. Nem ad magáról gyakran hírt, nem posztol mindenfélét, visszahúzódó, magának való, sokat olvas, verselget.

A munkahely rovatnál sok mindent találunk, Petőfi volt már statiszta, vándorszínész, házitanító, katona a 48. gyalogezredben, majd elismert költő, hatalmas rajongótáborral. Bajza József és Vörösmarty Mihály támogatta költői indulását.

Ha ma élne, őt választanánk meg az év költőjének, az első számú irodalmárnak, szétszedné a bulvár, benne lenne az összes magazinban, a kereskedelmi tévé valóság show-t készítene vele. Ő azonban biztosan tiltakozna. Saját radikális állásfoglalását azonban közzétenné az interneten, blogot vezetne, és rendszeres vendég lenne a vitaműsorokban.

1848. március 15-e Petőfi napja volt!

"Nemzeti történelmünk kitörölhetetlen része, eseményeit ismerjük, következményeit számba vesszük, tanulságait nem feledjük”.

Mit jelent számodra március 15-e? Bízom benne, többet, mint egy szabadnapot, nevezzük inkább ünnepnapnak, megemlékezésnek, fontos eseménynek, amely érdekes és hasznos programokat is jelenthet, nem csak szórakozást: ismeretterjesztést, tanulást, méghozzá az iskolán kívül.

Otthon tévézni?

A télies, igen váratlan időjárás miatt a legtöbb szabadtéri megemlékezést lemondták, vagy védett, belső helyszínre helyezték át. Petőfi Sándor szülőhelyén, Kiskőrösön 3 napos fesztivált rendeznek.

A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Kapisztrán tér 2-4. szám alatt például lesz fegyverbemutató, tárlatvezetés, amelyen megismerhetitek a 48-as nemzeti emlékhelyeket, illetve kézműves foglalkozások is várnak benneteket.

Az Országos Levéltár kalandos időutazásra várja a családokat, végigjárható az 1848–1849-es Forradalom és Szabadságharc jelentős színterei, az iratokból, fényképekből megismerhető annak legfontosabb eseményei, szereplői.

Jó, ha tudjátok, hogy a Magyar Nemzeti Galériában (Budavári Palota A-B-C-D épület) nemzeti ünnepünk alkalmából az összes állandó és időszaki kiállítás előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható.

És még egy érdekesség. Az Országos Széchényi Könyvtárban meghallgathatjátok Kossuth Lajos hangját, valamint egy új kiállítás keretében többek között a Nemzeti dal kéziratát is megtekinthetitek.

Amennyiben úgy döntesz, ki sem mozdulsz otthonról, számos történelmi témájú műsor és tévéfilm vár, így például A kőszívű ember fiai vagy A Hídember.

(Szerző: T.A. újságíró)