kötelező olvasmány
#Suli, munka

Ötezer oldal kötelező olvasmány

2012.03.26.
2 perces olvasási idő

Olvasni jó, csak nem mindegy, hogy mit. A legtöbb diáknak nem azzal van a baja, hogy olvasnia kell, hanem azzal, hogy megmondják neki, hogy mit KELL. Ez így volt mindig is, azért ez ne vegye el a kedvedet a későbbi olvasástól sem. Néha az a KELL is hasznos és különös élményt nyújthat. Olvasni jó, bármit is olvasol.

Fejleszti a szókincsedet, a képzelőerődet, a lelkivilágodat. Néha egy-egy jó könyv után az ember szinte újjászületik. Egy regényről lehet beszélgetni, lehet azt elemezni, azzal egyet érteni vagy éppen kritizálni. Most is épp van miről beszélni az „olvasnivalók” kapcsán. Az Index.hu becslése szerint az új Nemzeti alaptanterv ugyanis közel ötezer oldal kötelező olvasmányt ír elő a középiskolásoknak a 9-12. osztály között.

A Magyartanárok Egyesülete szerint a NAT (Nemzeti Alaptanterv) által előírt mennyiség nagyon sok és nem is éri el a célját. Egyszerűen nem marad meg a diákokban ennyi olvasmány, sokkal célravezetőbb lenne kevesebb mű olvastatása, aminek elemzésére így még idő is maradna. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője szerint elviselhetetlenül sok kötelező olvasmányt jelöltek meg a NAT-ban.olvasás

Mi a NAT célja?

Hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. Sokan azt nehezményezik, hogy ez nehezen fog menni, ha az általános iskolás és középiskolás korosztálynak még mindig a nehéz és régies nyelvezetű Jókai Mór-t kell olvasnia. Tehát, kérdés újra: a kötelező olvasmányok mennyire alkalmasak arra, hogy felkeltsék a fiatalokban az olvasás kedvet? Szerinted?

A Magyartanárok Egyesülete szerint például Jókai egy-egy regényének kötelezővé tétele az általános iskolában és a középiskolában a jelképe annak a tantárgyfelfogásnak, amely nem hajlandó számot vetni a diákok megváltozott befogadási szokásaival.

Értékesebb, a mai diákok nyelvezetéhez közelebb álló ifjúsági irodalomra vagy kortárs művekre nem, vagy alig jut idő az órákon! A NAT kötelezőolvasmány-listája sajnos alig változott a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest. Kimaradtak a világirodalmi szerzők és míg korábban például még benne volt a NAT-ban Tandori Dezső vagy Nádas Péter is, most nem szerepelnek a listában ahogy Petri György, vagy Nobel-díjas Kertész Imre sem. Szabó Magda viszont mind az 5-8., mind a 9-12. évfolyamok regénylistájában szerepel.

Hogyan lett kiszámolva az 5000 oldal?

Az Index.hu munkatársai az új Nemzeti alaptanterv vitaanyaga szerint próbálták meg kiszámolni, mennyi kötelező olvasmányon kellene végigrágniuk magukat a középiskolásoknak a 9-12. osztályban. Az új NAT a korábbival ellentétben konkrétan felsorol szerzőket és címeket is, de több esetben csak „három kortárs szépprózai alkotás” vagy „két XX. századi vagy kortárs dráma" elolvasását teszi kötelezővé. A szerzővel, címmel megadott regények, elbeszélések, drámák szövegénél a könyvkiadók által megadott oldalszámokat vették alapul, a nem konkrét tételeknél általános oldalszámokkal dolgoztak. Ezekhez még hozzá vették a novellákat, elbeszéléseket, verseket, amelyeknél karaktereket számoltak és így jött ki a körülbelül 5000 oldal.

Mindenki máshogy olvas, kinek sok ez kinek kevés

Az átlag magyar felnőtt lakosságnak csak mindössze 20%-a olvas el egy hónapban egy könyvet. Mi van a gyerekekkel? Nem igaz, hogy nem szeretnek olvasni. Csak azt olvassák, ami nekik tetszik. Simán 4-5 nap alatt átrágják magukat a Harry Potter rajongók egy-egy vaskosabb köteten, és sok tini olvas például több száz oldalas scifi könyveket. Az olvasási kedvvel nem lenne baj, a témával már inkább, na meg azzal, hogy mindenki máshogy olvas. Van, aki olvas a nyári szünetekben is, van aki nem, van aki olvas naponta, van aki csak a hétvégéken veszi rá magát a kötelezők benyalására.

Csak a tanév közben, lassan olvasó diákoknak, a körülbelül 5000 oldal a négy középiskolás év alatt napi 14 percbe telne, az átlagos tempóban haladóknak bő 9 percbe, míg a gyorsolvasóknak 5 és fél percbe. Aki nyáron is hajlandó leülni egy könyvvel, annak ugyanezekben a kategóriákban 10 és fél, 7, illetve 4 percre lenne szüksége a követelmények teljesítéséhez- írta becslését az Index.hu. Mindenki döntse el, hogy ez számára sok, megterhelő idő naponta a kötelezők elolvasására, vagy sem. Neked mi a véleményed?

(hotdog.hu)