edzés
#Mozgás

Mikor kell nemet mondani a testedzésre?

2023.02.08.
3 perces olvasási idő

Betegnek, fáradtnak érzed magad vagy egyszerűen csak lusta vagy elmenni sportolni? A mozgás általában jót tesz a szervezetnek, mégis, bizonyos betegségek, fájdalmak esetén határozottan ellenjavallt. Mikor érdemes elnapolni az edzést?

Ha lázas vagy...

Maradj otthon és pihenj. A láz jelzi, hogy az immunrendszered egy fertőzés ellen küzd, és ilyenkor a szervezetednek nincs szüksége plusz terhelésre. Ráadásul láz esetén a szívritmus felgyorsul, így az edzés sem lesz túl hatékony. Ha ennek ellenére mégis sportolsz, nagyon ügyelj, hogy eleget igyál, mert lázasan az ember különös gyorsasággal kiszáradhat és túlhevülhet.

Ha megfáztál...

Bár náthásnak lenni nem kellemes dolog, alapvetően nem kell miatta lemondanod a sportolásról. A szakértők azt mondják, mérsékelt intenzitású gyakorlatokat egyszerű megfázás mellett is nyugodtan végezhetsz, azok nem fognak tovább rontani az egészségeden. Ha konditeremben edzel, töröld le fertőtlenítő kendővel azokat az eszközöket, súlyokat, amiket megfogtál, így elkerülheted, hogy a többieket is megfertőzd.

Ha influenzás vagy...

edzésEdzőterem helyett irány az ágy! Az influenzán csak a pihenés segít! Csak akkor kezdj el újra sportolni, amikor már teljesen meggyógyultál.

Ha kiújult az asztmád...

Ha az asztmád valamilyen légúti fertőzés miatt jött vissza, néhány napig hanyagold az edzést. Amikor az orvosod is rábólint, fokozatosan újból elkezdhetsz sportolni: a bemelegítést végezd legalább 10 percig, ezt pedig kövessék kis vagy mérsékelt intenzitású, pihenésekkel megszakított gyakorlatok.

Testmozgás által kiváltott asztma esetén jó választás lehet a beltéri úszás is. Amint kifogysz a levegőből, vagy fáradtnak és gyengének érzed magad, hagyd abba a gyakorlatokat. Mindig legyen nálad az asztma ellenes szered, például az inhalátorod, amit edzés közben is elővehetsz.

Ha agyrázkódást szenvedtél...

Semmiképp se sportolj, ha a közelmúltban agyrázkódásod volt, még akkor se, ha jelenleg jól érzed magad! Várj vele, míg az orvos azt nem mondja, hogy teljesen biztonságos edzened. Az agyrázkódás az agy traumatikus sérülése, melyből teljesen fel kell gyógyulni. Ha a fejet még a gyógyulás előtt újabb ütés éri, komoly veszélye lehet egy súlyosabb agykárosodásnak.

Ha egy régi sportsérülés zavar...

Nem jó jel a kiújuló fájdalom, egyrészt mert élvezhetetlenné teszi az edzést, másrészt komolyabb sérülés következhet belőle. Azonnal fordulj vele orvoshoz.

Ha előző éjjel keveset aludtál, és túl fáradt vagy az edzéshez...

A kialvatlanul végzett edzés kétféleképpen sülhet el: vagy felébreszt, és ellát energiával a nap többi részében, vagy még jobban letör. Ha túl fáradt vagy, és nehezen tudsz koncentrálni, a sérülés kockázata is nagyobb. A gyakori, akár állandó fáradtság betegség jele is lehet, érdemes vele orvoshoz fordulni.

Ha éles fájdalmat éreztél az előző edzésen...

Ne sportolj, amíg az orvos meg nem vizsgál. A keletkezett sérülés további erőltetés hatására csak rosszabbodhat. Bár edzések után érezhetsz bizonyos mértékű érzékenységet, feszülést, a fájdalom sohasem megengedett velejárója a sportnak!

Ha fáj a hátad...

Pár napig pihentesd a hátad, könnyen lehet, hogy magától meggyógyul. Figyeld meg, mely mozdulatokra – a törzs csavarodásakor vagy lehajoláskor – érzed-e a fájdalmat, és próbáld meg egy ideig elkerülni ezeket a mozdulatokat. Semmiképp se erőltesd meg a hátadat. Ha nem javul a helyzet, fordulj orvoshoz.

Ha izomlázad van...

Ha izomlázad van, könnyíts az edzésterven. Például futás helyett iktass be egy sétát, így gyorsabban elmúlik a fájdalom. Az intenzív izomláz annak a jele lehet, hogy az előző alkalommal túlhajtottad magad – lehet, hogy érdemes mérsékelned a gyakorlatokat!

Ha terhes vagy...

A terhesség ideje alatt olyan, kevésbé intenzív testmozgást érdemes választani, mint a jóga, az úszás, vagy a gyaloglás. Ügyelj arra, hogy eleget igyál, és gyakrabban tarts szüneteket. Mindenképp kerüld azokat a sportokat, amelyek megerőltetik a hátat vagy a hasat, illetve a síelést, a vízisíelést, a biciklizést és a lovaglást, mert ezeknél fennáll az esés, illetve a hasi sérülés veszélye.

Ne siesd el a visszatérést

Ha betegség vagy sérülés miatt egy ideig nem sportoltál, ne vesd bele magad azonnal az edzésbe: az izomerő, a hajlékonyság és a keringési rendszer fittsége akár két-három hét alatt is észrevehetően csökkenhet, emiatt a szervezetet csak fokozatosan szabad terhelni.

Általános szabályok

  • Ha kevesebb, mint egy hetet mulasztottál, először csak a szokásos edzés 80-90%-át végezd el, majd később fokozatosan növeld az adagokat.
  • Ha egy hétnél többet mulasztottál, csökkentsd az edzést az eredeti 50-60%-ára, és minden héten növeld ezt 10%-kal. A mozgás intenzitásának és az edzés hosszának 10%-os növelése mindenki számára megfelelő lehet.

Az, hogy ki mennyi idő után térhet vissza egy sportolási szünet után, függ az életkorától, a kihagyott idő hosszától, és a személy korábbi fittségétől. Ha fittebb vagy, valószínűleg rövidebb idő alatt vissza tudsz térni az eredeti edzéstervhez.

Hosszabb betegségből való lábadozás után mindenképp kérdezd meg az orvosodtól, hogy van-e kockázata annak, ha újból elkezdesz sportolni. És ne feledd: a kevesebb néha több – az ésszerű vagy a túlságosan igénybevevő edzés közül itt az első javára dől a mérleg!

(KamaszPanasz - M. N.)