Lélek, konfliktus

#Lélek #konfliktus

257 db cikk a témában

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet
#egyetértés
2023.10.02.

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet

Könnyebb egyetérteni, mint nem egyetérteni. De sokat tanulhatunk azokból a beszélgetésekből, ahol hiába nem értenek egyet a felek, mégis tudnak racionálisan hallgatni és beszélgetni.

Unom, hogy gyerekként kezelnek...
#felelősség
2023.09.22.

Unom, hogy gyerekként kezelnek...

A felnőttek nem vesznek mindig komolyan, amikor még középiskolás vagy, sőt, talán még akkor sem, amikor már főiskolára vagy egyetemre jársz. Igaz, hogy már csak egy pár évre vagy attól, hogy törvényesen is felnőttnek számíts, de a szüleid ezt sajnos hajlamosak elfelejteni. Születésedtől fogva nevelnek, úgyhogy ahhoz vannak szokva, hogy gyerekként tekintsenek rád. Azonban tehetsz pár dolgot annak érdekében, hogy elérd, hogy megváltoztassák ezt a hozzáállást. Íme, a listánk.

Mi az a hipnózis?
#hipnózis
2023.09.17.

Mi az a hipnózis?

Minden bizonnyal kevés ember létezik, akit ne érdekelne valamilyen szinten a hipnózis. Lehetnek elképzeléseink, félelmeink, akár tévhiteink is a módszerről, hiszen annyi forrásból hallunk róla. A média, filmjelenetek, szakmai cikkek szélesítik tudásunkat, ezek néha azonban félre is vezethetnek. Nézzük hát, mi is ez a dolog, amit a legtöbben hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, varázslatnak tekinteni.

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért
#konfliktus
2023.09.10.

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért

Konfliktusokba az életünk bármely területén kerülhetünk: iskola, baráti vagy családi kapcsolatok, munkahely, párkapcsolat. A konfliktus a mindennapok természetes velejárója, mellyel mindannyiunknak meg kell küzdeni. Egy vita közben azonban hajlamosak vagyunk érzelmeink rabjává válni, és nem tisztán gondolkodni. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy hamarabb visszataláljunk a józan gondolkodáshoz.

Agresszió – Mit tegyünk vele?
#agresszió
2023.08.31.

Agresszió – Mit tegyünk vele?

Az agresszió megfogalmazása nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Agresszió alatt általában olyan viselkedést értünk, ami fizikailag vagy verbálisan (azaz szavakkal) sért egy másik embert vagy rombolja a környezetét, tárgyait.

Mi a reziliencia?
#reziliencia
2023.08.22.

Mi a reziliencia?

Te mennyire vagy erős? Nem fizikai értelemben, hanem a reménytelennek tűnő helyzetekben? Mi az, ami segít abban, hogy felülkerekedve a problémákon megbirkózz a krízisekkel, csapásokkal, traumákkal? Képes vagy a megpróbáltatások által fejlődni, növekedni, vagy megadod magad és sodródsz egyre messzebb és messzebb a céljaidtól?

A mérgező barátság 9 ismertetőjegye
#magány
2023.08.14.

A mérgező barátság 9 ismertetőjegye

A barátság fontos, ám vannak olyan baráti kapcsolatok, amelyek néha észrevétlenül több rossz érzést okoznak, mint jót. Ezek az úgynevezett mérgező barátságok. Meg kell tanulnod, hogy az idődet, élményeidet a számodra fontos barátokkal oszd meg, akik jól bánnak veled! Cikkünkből megtudhatod, miről ismerhetők fel a mérgező barátok.

Kiközösítés: azok az átkozott klikkek!
#kiközösítés
2023.08.12.

Kiközösítés: azok az átkozott klikkek!

Egy közösségben óhatatlanul alakulnak ki kisebb-nagyobb csoportok. Miért állnak egymással szemben bizonyos klikkek? Miért nem lehet egy osztály egységes? Hogyan lehet megbirkózni a kiközösítéssel?

Féltékeny a párod? Íme, a megoldás
#csók
2023.08.03.

Féltékeny a párod? Íme, a megoldás

Egy féltékeny társ sok fejfájást okozhat. Talán egyszerűbb kisétálni a kapcsolatból, mint mindig emlékeztetni a párodat arra, hogy mennyire szereted. De az is lehet, hogy félreérted őt, és a bizonytalanságát féltékenységnek gondolod. Sajnos nem mindig egyszerű a kettőt megkülönböztetni egymástól.

Minden, amit a paranoiáról tudni kell
#paranoia
2023.07.28.

Minden, amit a paranoiáról tudni kell

A paranoia, mint betegség olykor az aktuális bűnügyi, orvosi sorozatokban is fel szokott bukkanni. Érdekes, szokatlan zavar, amivel ritkán találkozunk életünk során.

Nem szégyen a futás, miként védheted meg magad, ha megtámadnak?
#támadás
2023.07.06.

Nem szégyen a futás, miként védheted meg magad, ha megtámadnak?

Veszélyes világban élünk. Hol van már az a kor, amikor nyugodtan nyitva hagyhatta bárki az otthona ajtaját, mert nem kellett attól tartania, hogy illetéktelenek besurrannak és visznek, amit csak tudnak. Vagy amikor hajnalban kitették a friss pékárut és tejet a bolt ajtaja elé és nem nyúlt hozzá senki?

Kés a farzsebben – Ezért rossz ötlet
#kés
2023.06.28.

Kés a farzsebben – Ezért rossz ötlet

A Crime Survey England and Wales felmérése szerint a 10-17 évesek körülbelül 6,5%-a nyilatkozott úgy, hogy ismer valakit, aki általában kést hord. Miért veszélyes ez? És mit tehetsz?

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?
#felnőtt
2023.05.30.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?

Amikor betöltjük a 18 éves kort, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. De egészen más az, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

Hogyan kezeld a kritikát?
#kritika
2023.05.26.

Hogyan kezeld a kritikát?

A legjobbakkal is megesik, hogy ha negatív visszajelzést kapnak, dühösek lesznek és elkedvetlenednek. Ám fontos, hogy megtanuld a helyén kezelni a negatív kritikát. Ha felismered, hogy tanulhatsz belőle, akkor a kritika erősebbé teheti a kapcsolataidat és segíthet előrelépni a karrieredben. Ha tudni szeretnéd, hogyan kezeld a bántó szavakat, olvass tovább tippjeinkért!

Mitől lesz valaki agresszív?
#agresszív
2023.05.09.

Mitől lesz valaki agresszív?

A kamaszkor egy nagyon érzékeny időszak, amire jellemző lehet a heves érzelemkitörés, a belső frusztráció, a fokozott érzékenység, az önálló identitás keresése, a személyiség fejlődése, valamint a tényleges fizikai erő megjelenése, ami mind-mind hozzájárulhat az agresszív viselkedés kialakulásához. Szülőként és pedagógusként azonban a valódi agresszió és a kamasz indulatosabb érzelmi megnyilvánulásának elkülönítése nem mindig egyszerű feladat.