kés
#Lélek

Kés a farzsebben – Ezért rossz ötlet

2023.06.28.
1 perces olvasási idő

A Crime Survey England and Wales felmérése szerint a 10-17 évesek körülbelül 6,5%-a nyilatkozott úgy, hogy ismer valakit, aki általában kést hord. Miért veszélyes ez? És mit tehetsz?

Mi van, ha egy személy, akit ismersz, késsel járkál?

Ha egy jó ismerősödről van szó, beszélj vele a választási lehetőségeiről és arról, hogyan kaphat segítséget. Légy kész arra, hogy meghallgasd, miért hord magánál kést. Lehet fél, szorong, dühös - nem mindegy. Mondd el neki, hogy a kést ráadásul fel is használhatják ellene, és súlyosan megsebesülhet vagy még rosszabb.

Beszélj vele a hosszú távú hatásokról, például a bűnügyi nyilvántartásról, a súlyos sérülés vagy a halál lehetőségéről, valamint arról, hogy ez milyen hatással lesz családjára és barátaira, nem mellesleg a jövőjére.

Ha nem vagytok ilyen jóban, netán félsz is tőle, kerüld el messziről. A kés nem játék, nem kell hősnek lenned! Amennyiben aggaszt a dolog, kérj felnőtt segítséget.

Ne hagyd, hogy meggyőzzön

Nem szabad azonban hagynod, hogy bárki illegális dolgokra kényszerítsen, vagy bajba keverjenek. Ne hajolj meg mások vagy a barátok nyomása előtt, hogy kést vagy házi készítésű pengét hordj, készíts vagy tarts magadnál.

Bármely barát, aki arra biztat, hogy kés legyen nálad, ami komoly bajba sodorhat, nem igazi barát.

Ha aggódsz vagy bármilyen aggályod van, beszélj egy megbízható felnőttel, szülővel/gondozóval vagy tanárral; aki támogathat és segíthet ebben a helyzetben. Lehet, hogy nehéz beszélgetés lesz, de mindig van segítség.

Hogyan védekezhetsz egy késes támadás ellen?

Sajnos nehezen. Megfelelő tréning és védekezési technika ismerete sem biztos, hogy minden esetben segthet az önvédelmi szakértők szerint. A legfontosabb, hogy mindig légy körültekintő, ne hagyd, hogy idegenek túl közel menjenek hozzád, kerüld a veszélyes helyeket, éjszaka ne mászkálj egyedül vagy hívj egy taxit. Ne vegyülj olyan csoportokkal, akik hencegnek a késeikkel vagy hogy kisebb rablásokban vesznek részt.

Ha félsz egy támadástól, érdemes beiratkoznod önvédelmi tanfolyamra, ami segíthet. A szakértők ugyanis nemcsak fizikailag, de lelkileg is segítenek felkészülni egy ilyen hatalmas pszichés megterhelésre.

Ha pedig mégis ilyen helyzetbe kerülsz, ne feledd: az anyagiak sokkal kevesebbet számítanak, mint az életed. Ha van lehetőséged, kiabálj és hívd a rendőrséget.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)