önmagad
#Lélek

20 kérdés, amivel jobban megismerheted önmagad

2024.01.15.
2 perces olvasási idő

Jól ismered önmagad? A legtöbb ember erre azt mondaná „igen”, mert mindenki ismeri a saját gondolatait. Azonban nem fogod tudni, hogy ki is vagy valójában, hacsak nem teszed fel magadnak ezeket az önmegismerő kérdéseket.

Az az igazság, hogy sokkal teljesebb lesz az életed, ha többet tudsz magadról. Megérted az érzéseidet, megtudod, miért csinálsz egyes dolgokat, és segít abban, hogy hogyan győzd le a konfliktusaidat.

Nem mindig olyan könnyű leülni és magadba szállni. Ha az lenne, többen tudnák, kik is ők valójában. Annak érdekében, hogy megismerd magad, tedd fel ezeket a kérdéseket. Ha végeztél, sokkal többet fogsz tudni magadról.

#1 Mi érdekel legjobban az életben? Kevés ember gondolkozik el ezen. Mi az, ami tényleg érdekel? Gondolkozz el rajta. A családod? A hobbid? Ha erre rájössz, átformálhatod az életed.

#2 Mit gondolsz a halálról? Ez a kérdés nehéz lehet az embereknek. Félsz a haláltól? Tartasz attól, hogy egy szeretted meghal? Szerinted mi történik, miután meghalunk?

#3 Véleményed szerint mi a legerkölcstelenebb dolog, amit valaki tehet? Mi a legrosszabb dolog, amit el lehet követni? Ennek segítségével megismerheted az erkölcsi határaidat.

#4 Mi a legnagyobb probléma az emberekkel? Nem tagadás, az emberiség eléggé romlott. Mit gondolsz, mi a legnagyobb problémánk? A hatalomvágy? Mindig csak elveszünk, és soha sem adunk? Ennek a kérdésnek a segítségével a világot egy másik szemszögből láthatod, és jobban megküzdhetsz a problémákkal.

#5 Lesz valamikor világbéke? Ha már az emberi problémákról beszélünk, szerinted eljön az a nap, amikor az emberek békére lelnek?

#6 Mi a legrosszabb dolog, amit egy szerettedért elkövetnél? Ha valami szörnyűt kellene tenned azért, hogy megvédj valakit, akit szeretsz, hol lenne a határ? Ha ezt tudod, felfedezhetsz magadban olyan dolgokat, amik mások még csak nem is gondolnának rólad.

#7 Hogy írnád le magad 3 szóval? Ha valakinek mesélned kellene magadról, de csak 3 szót használhatnál, miket mondanál? Ez megmutatja, hogy miként vélekedsz magadról és mit szeretnél, hogy mások gondoljanak rólad.

#8 Hogyan írnának le mások 3 szóval? Ez sokkal másabb, ugyanis a többi ember máshogy néz ránk, mint mi magunkra. Mások milyennek tartanak? Ennek segítségével láthatod a különbséget abban, hogy te hogyan vélekedsz magadról és a többiek hogyan látnak.

#9 Mi az, ami miatt aggódsz? Mindenki aggódik valami miatt, de mitől félünk a legjobban? Ha erre rájössz, megtalálhatod a megoldást arra, hogy kevesebbet aggódj, és sokkal jobban élvezd az életed.

#10 Mire van szükséged ahhoz, hogy igazán boldog légy? Ez egy olyan dolog, amintöbb embernek kéne gondolkodnia.Mi az, ami tényleg boldoggá tesz, és mi az, amire nincs nagy szükséged? A felesleges dolgok kidobása segíthet abban, hogy teljesebbnek érezd magad.

#11 Az időt, vagy a pénzt értékeled többre? Mit szeretnél inkább? Ha választhatnál, gazdag lennél, vagy rengeteg időt szeretnél? A válasz sokat megmutathat az értékítéletedről.

#12 Mihez van tehetséged? Mindenki tehetséges valamiben. Kiváló művész vagy, jól tudsz kommunikálni, vagy okos vagy? Találd ki, hogy mi az erősséged, és ez segít, hogy jó irányban haladjon az életed.

#13 Mi az, amit senki más nem tud rólad? Mindenkinek vannak titkai. Gondold át, mi az, amit mások nem tudnak rólad, és nem szükséges titkolnod. Vannak különleges képességeid vagy vágyaid? Mik azok a tulajdonságaid, amiket elrejtesz mások elől?

#14 Mi az a tulajdonságod, ami senki másban nincs meg? Mindenki tehetséges valamiben, és mindenki különbözik másoktól. Te miben különbözöl? Ha megtudod, hogy te miért vagy különleges, sokkal magabiztosabbá válhatsz.

#15 Van valami, ami nem hagy aludni? Félsz valamitől, ami megnehezíti az alvást? Határozd meg ezeket, és próbáld őket elfogadni vagy legyőzni.

#16 Pozitív vagy negatív ember vagy? Mindegyik ember tartozik valamelyik oldalhoz. Te milyen vagy? Az egyik legjobb dolog az önmegismerésben az, hogy ha a negatív személyiség vagy, megváltozhatsz, és sokkal jobban élvezheted az életed.

#17 Meg vagy elégedve azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba halad az életed? Meg vagy vele elégedve? Ha nem, változtass rajta.

#18 Hogyan szeretnél élni, amikor már öreg vagy? Gondolj arra, hogyamikor öreg leszel, az életed nagy része már mögötted lesz. Hogyan szeretnél kinézni? Egy olyan családdal lennél boldog, aki minden nap meglátogat, vagy egyedül szeretnél élni?

#19 Mi volt az eddig elkövetett legnagyobb hibád? Mindenki szokott tévedni. Melyiknek volt a legnagyobb hatása? Ennek ismerete segíthet rájönni arra, mennyire bánod meg a ezeket.

#20 Tanulsz a hibáidból? Miután hibáztál, tanulsz belőle, vagy elfelejted, és úgy teszel, mintha meg sem történt volna?

A fenti kérdések megválaszolása sokkal több dolgot elárul, mint gondolnád. Azzal, hogy őszintén megválaszolod őket, közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy megtudd, ki is vagy valójában.

(KamaszPanasz – M.D.)