álom
#Lélek

A 9 leggyakoribb álom és jelentésük

2023.11.21.
3 perces olvasási idő

Vajon az álmoknak mélyebb értelme van? Nagyon sok ember úgy véli, hogy a válasz erre a kérdésre igen. A Newsweek által végzett felmérés szerint az amerikaiak 43 százaléka azt hiszi, hogy az álmok a valódi vágyainkat takarják.

A híres pszichoanalitikus, Sigmund Freud nevezte az álmot eszméletlen királyi útnak, és azt állította, hogy az álmok nyilvánvaló tartalmának tanulmányozásával megvilágíthatjuk a rejtett vágyakat.

Az álomszimbólumok elemzése népszerűvé vált mind a szórakozás, mind az önreflexió terén. Az álmoknak rejtett jelentése van? Meg tudod tanulni az eszméletlen kívánságaidat és vágyaidat az álmaid értelmezésével?

Míg a legtöbb modern álomelmélet azt sugallja, hogy a válasz nem, ez nem akadályozta meg az elemzőket abban, hogy álom szótárak egész sorát tegyék közzé, amelyek célja, hogy azonosítsák, mit jelentenek ezek a témák és szimbólumok. Nézzük meg közelebbről a leggyakoribb álmokat és azt, hogy mit mondanak róluk az álomtolmácsolási könyvek.

Álom az esésről

A nagy magasságokból való elesésről az álmok nagyon gyakoriak. Noha van egy népszerű mítosz, hogy ha álmodban épségben a földre érsz, akkor az életben meghalsz. Ez nem igaz.

Tehát pontosan mit jelent, ha esésről álmodunk?

Az esésről való álmodás azt jelenti, hogy az élet valamely területe nem megy jól az illetőnek. Azt sugallja, hogy újra kell gondolnia egy döntést és új irányt kell figyelembe vennie az élet bizonyos területein.

"Az esésről álmodás nagyon gyakori. Ez a való életben jelen lévő félelem jelképe - talán a munkahelyen vagy a szerelmi életedben való kudarcban". Állítja, Russell Grant, az Illustrated Dream Dictionary szerzője.

"Az esés gyakran kifejezi annak szükségességét, hogy többet engedj magadnak és élvezd az életet."

Nyilvánosság előtti meztelenség álom

Volt már valaha olyan álmod, hogy egy tömeg közepén meztelenül állsz és mindenki téged figyel? Ne aggódj. Ez az álom nagyon gyakori.

Penny Peirce, a Dummies álom szótárának szerzője azt sugallja, hogy a nyilvános meztelenség álmodása azt jelezheti, hogy félsz attól, hogy valaki a hiányosságaidat feltárja.

Álom a menekülésről

Az ilyen álmok azt jelentik, hogy igyekszel elkerülni valamit a mindennapi életedben.

Tony Crisp, a Dream Dictionary szerzője azt állítja, hogy álmodban, ha valaki üldöz, akkor valójában a saját félelmeidtől vagy vágyaidtól menekülsz.

A kulcs annak megértéséhez, hogy mit jelenthet egy ilyen álom, részben attól függ, hogy ki üldöz. Ha állat üldöz, akkor a saját haragodtól, szenvedélyeidtől és érzéseidtől menekülsz.

Ha álmodban egy ismeretlen, titokzatos figura követ téged, az egy múltbeli traumát jelent. Ha pedig egy ellenkező nemű üldöz, akkor mélyen belül félsz a szeretettől vagy a múltbeli viszonyaidtól.

Álom a fogak elvesztéséről

Penny Peirce, a Dream Dictionary for Dummies szerzője azt sugallja, hogy a fogak elvesztésének álmodásának több jelentése lehet. Jelentheti, hogy aggódsz a vonzerőd vagy a megjelenésed miatt. Vagy azt is jelezheti, hogy aggódsz a kommunikációs képességed miatt és hogy valami kínosat fogsz mondani.

"A fogakkal egy ember képes harapni, vágni, szakítani és őrölni. Ha a fogak kiesnek, elveszíted a személyes erődet, magabiztosságodat és önvédelmedet."

Álom a halálról

A halál egy másik nagyon gyakori téma, amely különösen zavaró lehet. Az álmodók néha egy szeretett ember haláláról álmodnak, vagy akár a sajátjukról. Az álom értelmezése, hogy félsz a változástól, az ismeretlentől.

"A halálhoz hasonlóan a változás is ijesztő, mert - mint a halál is - nem tudjuk, mi vár a " másik oldalon ", ezért az elme a változást és a halált összekapcsolja az álomban."

Loewenberg úgy véli, hogy egy szeretett ember haláláról szóló álom a változástól való félelmet jelenti, nem a szerettünk bekövetkező halálát. Ez az álom különösen a gyerekekre és a felnőtté válás előtt álló kamaszokra jellemző. Az ilyen halálos álmok tehát egyfajta gyászt tükröznek az idő elkerülhetetlensége miatt.

Álom egy vizsgáról

Craig Hamilton-Parker, az Álmok rejtett jelentésének szerzője szerint egy vizsga megálmodása a kudarctól való félelmet jelzik. „A vizsgák olyan stresszes tapasztalatok, amelyekben a hiányosságokkal kell szembenéznünk” - írja. "Ha egy vizsga elmulasztásáról álmodsz, vagy elkésel, az azt mutatja, hogy az élet kihívásaival szemben felkészületlen vagy."

Álom a hűtlenségről

Hihetetlenül zavaró lehet arról álmodni, hogy a házastársad vagy a partnered megcsal valaki mással. Bizonyos esetekben még az emberek is elgondolkodnak, hogy az álom valóságos-e. Ez azt jelenti, hogy meg fognak csalni? Vagy már megcsaltak?

Az ilyen álmok sokszor a hűtlenségtől való félelmet tükrözik, de valószínűleg nem azt jelentik, hogy a párod megcsal téged. Ez inkább egy " mi van, ha… " álom, ami a valóság határait feszegeti.

Eve Adamson és Gayle Williamson, a The Complete Idiot's Guide Dream Dictionary szerzői azt állítják, hogy az ilyen álmok, a bizalommal, a hűséggel és kommunikációval kapcsolatos problémákat jelzik. Ha te vagy a partnered csalja meg a másikat álmodban, akkor valószínű egyikőtök nem kapja meg azt, amire jelenleg szüksége van a kapcsolatban.

Álom a repülésről

A repülővel kapcsolatos álmok izgalmasak és még felszabadítóak is lehetnek, de néha meglehetősen ijesztőek is (különösen azok számára, akik félnek a magasságtól). Tony Crisp szerint a repülésről szóló álom két nagyon különböző irányt képvisel. Egyrészt az ilyen álmok a szabadság és a függetlenség érzéseit képviselhetik. Másrészről azt is jelezhetik, hogy el akarsz menekülni az élet valóságától.

"A repülés önmagában a leggyakrabban előforduló álom."

Álom a terhességről

Az álomszakértők azt állítják, hogy a terhesség álmodása a kreativitástól a félelemig terjed. David C. Lohff, a Dream Dictionary szerzője úgy véli, hogy a terhességi álmok néha egy nő félelmét jelenthetik a felől, hogy nem lesz jó anya. Vagy azt, hogy az álmodó el szeretné mélyíteni a párkapcsolatát. Az álomtolmács Russell Grant azt írja, hogy ezek az álmok nehéz időkből származnak.

(KamaszPanasz – S.F.)