felnőtt
#Lélek

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?

2023.05.30.
2 perces olvasási idő

Amikor betöltjük a 18 éves kort, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. De egészen más az, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

Anyukád gyereke

Bármi történjék, ez a leosztás nem fog változni: te szüleid gyermeke maradsz. Lehet, hogy 50 éves vagy, de 80 éves édesanyád szemében a gyermeke, akit támogatni szeretne. Ez a családban betöltött szerepünk. Ugyanakkor, ha a gyermekünk felnőtt korba lép, akkor bízunk benne, hogy éretten, felelősségteljesen megoldja a rá háruló feladatokat és hagyjuk kibontakozni. A gyermeki és a felnőtt lét között pedig nem éles határvonal húzódik meg, hanem évekbe telik, amikor a feladatainkhoz ténylegesen felnövünk.

A felnőtt lét nagy feladatai:

Saját test elfogadás

Ez egy igen nehéz feladat. Gondoljunk csak bele, hogy a kamasz évek alatt a testünk mennyi változáson megy keresztül. Így meg kell ismerni a testünket és el is kell azt fogadni. Ez igen sok lánynak és fiúnak jelent nehézséget.

Érett kapcsolatok

Talán ez az, amit nehéz megfogalmazni fiatalként. Mitől érett egy párkapcsolat? Óvodás és kisiskolás korában a baráti kapcsolatok jönnek-mennek, egyik nap még barátunk, másik nap már nem. Az érett kapcsolatokban már empatikusan figyelembe vesszük a másik nézőpontját is, és úgy mérlegelünk. A kapcsolatok nem olyan változékonyak, mint korábban. A szexualitást, a szexuális vágyat hiba lenne összekeverni egy intim kapcsolattal. Így lehet, hogy a kamaszok gyakran váltanak párt, és a Kámaszútrát is kívülről fújják, de ebből még hiányzik a kapcsolatok meghittsége, ami ettől jóval több.

Ehhez kapcsolódnak a nemi szerepek, amit magunkévá kell tenni

Mitől nő a nő? És mitől férfi a férfi? Sokszor látni az utcán olyan lányokat, akiknek nemi jegyeik erősen ki vannak hangsúlyozva: nagy dekoltázs, mini szoknya, igen erős smink. Bár első ránézése úgy tűnik, hogy igazi nővel állunk szemben, ám a látszat néha csal. Aki tisztában van azzal, hogy számára mi a nőiesség, nincs arra szüksége, hogy erre túlzottan felhívja a figyelmet. Ugyanez igaz lehet a férfiakra is. Tényleg attól férfi a férfi, hogy minden éjjel más lánnyal bújik ágyba? A válasz ettől jóval összetettebb.

Érzelmi függetlenedés a szülőktől

A kamaszkort a legtöbben viharosnak élik meg ajtócsapkodásokkal és veszekedésekkel. Bár mindenki számára kellemetlen, szükséges ahhoz, hogy a kamasz kialakítsa saját identitását, meg kell találnia önmagát és ehhez a szülői értékeknek hátat kell fordítania. A gyermek ekkorra felismeri, hogy a szülei nem mindenhatók (ahogy azt óvodáskorban hitte), sőt, nem is ért egyet mindenben velük. Egy érett felnőtt már stabil értékrenddel rendelkezik, integrálva a családtól kapott és az út közben szerzett tapasztalatokat.

Megállni a saját lábunkon

Első lépesben külön kollégiumba vagy külön lakásba költözik a fiatal. Ez azért fontos, mert az otthon melegében nem tanulja meg feladatait teljes körűen ellátni. Hogyan kell bejelenteni a villanyszámlát, és hogyan kell befizetni azt? A szokásos házimunka (főzés, mosás, vasalás, takarítás) elvégzése már nem kiadott szülői utasítás, hanem önként vállalt felelősség.

Nagyvonalakban felvázoltuk, hogy mi mindent jelent a felnőtté válás, de a lista nem teljes. Tehát könnyen lehet, hogy már párkapcsolatod van, betöltötted a bűvös 18-at, de szüleid szemében viszont még mindig gyermek vagy, mert még nem alakítottad ki saját életteredet, ha probléma van, akkor még nem tudod egyedül megoldani, hanem szüleid támogatását kell kérned.

(Kamaszpanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)