szakítás
#Lélek

10 tipp hogyan éljük túl a szakítást fiúként!

2017.05.18.
4 perces olvasási idő

A szakítás nem egy kudarc! Mindkét fél számára tanulás, hogy megtalálják mi az, ami jó és mi az, ami rossz a számukra! Ez egy lépés afelé, hogy az életben a legtökéletesebb párt találjuk meg! De nem könnyű lépés!

A szakítás "élményén" - bármennyire is nehéz - túl kell jutnod, és rajtad áll, hogy a kilábalás ideje meddig tart. Te tehetsz a legtöbbet érte, hogy érzelmi világod mielőbb helyreálljon! Mi most néhány tanáccsal próbálunk segíteni.

1 . Amíg ezen a nehéz időszakon áthaladsz, fontos, hogy merd bevallani magadnak az érzéseidet!

Bármi legyen is az amit érzel, ne próbáld meg elhanyagolni! Igaz, hogy a fiúkon sokkal nagyobb a nyomás és szeretnének keményebbnek látszani, mint amilyenek valójában, próbálják tettetni, hogy őket nem viselte meg a szakítás.

De a legtöbb fiúnak igenis vannak érzései szakítás után, még akkor is ha ő kezdeményezte a szak10 tipp hogyan éljük túl a szakítást fiúként!ítást! Általában érzések tömkelege kavarog ilyenkor bennünk. Szomorúság, harag, bizonytalanság, csalódottság.

Természetesen rajtad áll, hogy megosztod-e valakivel érzéseidet. Viszont, ha nem szeretnéd másnak kiteregetni a szennyest, akkor legalább magadnak adj számot! Hagyd az érzéseidet, tedd azt, amit a szíved diktál, ne próbáld ezt elretusálni!

2. Fejezd ki önmagad!

Érzéseink kifejezése egyértelműen előremozdít minket a gödörből. Tudod magadról, hogy mibe vagy jó, vagy mit szeretsz csinálni. Ha már mással nem osztod meg, hát fotózd le, rajzold le, táncold el, énekeld el, zenéld. Ami jólesik! Lényeg, hogy hagyd, hogy kijöjjenek belőled az érzéseid, az hogy mindezt hogyan teszed lényegtelen!

3. Emlékezés

Tény és való, hogy egy szakítás után mindenkinek vannak emlékei a kedveséről, nyakláncok, apró tárgyak, stb. Ezek valószínűleg kínozni fognak egy darabig. De előbb utóbb eljutsz egy olyan szintre, mikor eldöntöd, hogy neked ez jó vagy sem. Legjobb, ha ilyenkor elrakod őket egy dobozba, olyan helyre ahol nem látod. Nem kell rituálisan megsemmisíteni a tárgyakat! Egyszerűen csak rakd el!

4. Csinálj olyan dolgokat amikre kevesebb időd volt a kapcsolat alatt!

Nyilvánvalóan, ha jó kapcsolatunk volt, sokkal kevesebb idő jutott magunkra. És az is tény, hogy a bensőséges kapcsolatok rengeteg időt elvesznek. Csináljunk olyan dolgokat, amiket szeretünk, olyan dolgokat, amelyek segíthetik helyreállítani lelkivilágunkat. Higgyétek el! Rá fogtok jönni, hogy teljes értékű emberek vagytok, kapcsolat nélkül is!

5. Találj egy biztos pontot!

Természetesen nem valószínű, hogy minden barátod alkalmas erre. Nem biztos, hogy mindegyik barátod rendelkezik elég tapasztalattal és megértéssel, hogy segíteni tudjon neked. Sőt! Lehetnek elég rossz választások is. Egy „barát” aki tulajdonképpen a szomorúságra buzdít, vagy aki az ex-ed mellett áll, nem valószínű, hogy egy stabil segítség lehet.

De egy ilyen esetet átélt ember tanácsa igenis hasznos lehet. Lehet ez az ember az edződ, vagy a szülőd, barátod, unokatestvéred, vagy egyszerűen csak valaki a közvetlen környezetedből. A lényeg a tapasztalaton és a megértésen van!
Ha azonban nincs ilyen ember a környezetedbe, felkereshetsz lelki segély szolgálatot is. Több iskolában működik ilyen! Viszont, ha nem vagy elég bátor akár az interneten, név nélkül is tudakozódhatsz, kérhetsz segítséget tapasztalt emberektől, akik biztosan megértenek!

6. Próbálj meg szakítás után „tiszta” lenni

Biztos, hogy szakítás után rengeteg érzés düh és egyéb indulatok kavarognak benned. De ha már éjjel-nappal ez jár a fejedbe az nem egészséges! Próbálj meg kialakítani egy arany középutat! Gondolj rá de ne mindig! Iskola, munka, játék, haverokkal lógás közben ne! Hidd el sokkal jobb lesz!

Ne fordulj drogokhoz, kerüld el az önvagdosást, alkoholt vagy az öngyilkosságot! Ezzel nem lesz jobb! Nem beszélve arról, hogy ez későbbi életedben is meg fog mutatkozni!

Az, ha visszautasítanak, de te még mindig küldöd az smseket és az e-maileket, és ő ezt tudomásul sem veszi, szintén nem tesz jót neked! És ne feledd! A zsaroló, nyomuló ex nem csak egészségtelen, de bántó is!

7. Plátói kapcsolat

Ha te vagy az ex és szeretnél fenntartani szakítás után is egy plátói barátságot, először hagyj elég időt a volt párodnak, hogy feldolgozza és beforrassza a sebeket, amelyeket ejtettél rajta. Győződj meg róla, hogy te mit szeretnél, és hogy ő mit! Sokan csak szeretnének barátok maradni! Megint mások közeli barátságot szeretnének! Lényeg, hogy egyiket se erőltesd! Sokan úgy gondolják, hogy a barátság segíthet visszaállítani a régi szép időket!

Vigyázz! A szakítás duplán fájhat, ha utána belemész egy kölcsönösen jó „baráti” kapcsolatba! Ha egyikkőtöknek se volt ideje foglalkozni a szakítással, akkor valószínűleg egy futó kaland valamelyikőtöket nagyon mélyen érintheti és összezavarhatja! Bár egy ex-el való szexuális kapcsolat nem mindig mondható futó kalandnak!

8. Adj magadnak időt szakítás után!

Sokszor történik, hogy szakítás után nem hagyunk elég időt, hogy feldolgozzuk az eseményeket! Ekkor egy új kapcsolat csak arra lehet jó, hogy megkérdezzük magunktól: „miért van vége a réginek?”.

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy szakítás után búslakodjunk, szomorkodjunk és átgondoljuk érzéseinket. Ha nem hagyjuk, hogy érezzük az érzéseinket és nem tanulunk a szakításból és a kapcsolat hibáiból, a következő kapcsolatunk semmivel sem lesz különb, mint ami elmúlt.

Kapcsolat után sokszor kihasználtnak érezzük magunkat. Gondolj bele! Azzal, hogy belemész, egy másik kapcsolatban csak kihasználod a partnered! És szerintem ezt te se szeretnéd!

9. Emlékezz! A szakítás nem arról szól, hogy felesleges és nemkívánatos személy vagy!

Amikor a kapcsolatunk nem működik – ez általában nem egy ember miatt – ne lepődjünk meg, ha akármit csinálunk nem jó. A kapcsolat két emberről szól! Nem azt jelenti, hogy utáljátok egymást, egyszerűen csak nem megy együtt!

Általában azok a kapcsolatok, amik szétesnek, véget érnek, sokszor abból adódnak, hogy a két személyiség nincs összhangban. Nem érzik egymást, nem passzol az érdeklődési körük, nem tudnak együtt nyugodtan lenni.

A kapcsolatok jönnek és mennek, különösen a fiataloknál. Ennek az oka egyszerű. A fiatalok folyton változnak, ami az egyik hónapba még megfelelt elvárásaiknak az a másik hónapba már elfogadhatatlan.

Még a legtökéletesebb embernek se biztos, hogy boldog és felhőtlen kapcsolata lehet. Lehetünk nagyszerűek egyes területeken, de ez nem egyenlő azzal, hogy bárkivel együtt nagyszerű tud lenni a kapcsolatunk!

10. … és ha eljön az idő légy újra nyitott!

Ez főleg akkor lehet könnyű, ha már a régi kapcsolatodból csak a jóra emlékszel! Ekkor az új kapcsolatodban próbálj nyitott lenni és még jobb lenni, mint az előzőben! Azonban fontos, hogy magadat add!

Bár ha az első szerelmeken vagy túl, az az érzésed lehet, hogy soha többé senkit nem fogsz így szeretni, vagy, soha nem érzel majd hasonlót. És szintén feszélyezhet, az is, hogy újra intim kapcsolatot kell kialakítanod.

Az összes érzés teljesen normális! De nyugi! Van rá esélyünk, hogy újra érezzük azokat az érzéseket! De sajnos benne van az is, hogyha közel kerülünk valakihez, akkor újra a „szívünket” kockáztatjuk. A szakítás pokolian fájhat, viszont az idő a legjobb gyógyszer!

Nos, Remélem sikerült segítenem! Sok szerencsét!

(Cs.B.)