szakítás
#Lélek

Három ok a szakításra - lányoknak

2014.08.14.
2 perces olvasási idő

Három ok, amiért érdemes elgondolkodnod, hogy szakíts a barátoddal: különböző célok a jövőben, fizikai vagy érzelmi bántalmazás, és a bizalom hiánya.

1. Különböző célok a jövőben

Egy kapcsolat nem maradhat életben, ha az érintett felek elképzelései a jövőről nem egyeznek meg. Ha te szeretnél egy komoly párkapcsolatot ápolni, de párod sokkal lazábban gondol kettőtök helyzetére, akkor idővel komoly csalódást fogsz okozni magadnak. Ne hagyd, hogy olyan helyzetbe kerülj, amivel csak árthatsz magadnak. Ha már férjet szeretnél magadnak, akkor keres olyasvalakit, aki szeretne megállapodni.

Ha viszont még az iskolára és a karrierre koncentrálsz, és nem állsz készen egy hosszú távú kapcsolatra, akkor nem szabad olyan ember mellett maradnod, aki már szeretné egy újabb szintre emelni a kapcsolatotokat. Nincs semmi értelme olyannal párkapcsolatban lenni, akivel nem egyeznek meg a jövőbeni terveid. Ha már egy ideje együtt vagy valakivel, akkor időnként el kell beszélgetned vele, hogy merre is tart a kapcsolatotok és ki hogyan szeretné folytatni. Viszont mielőtt felhozódna ez a „merre is tart a kapcsolatunk” téma, mindenképpen várj egy kicsit, mondjuk néhány hónapot. Hogy miért?

Mert ugyanúgy, mint barátodnak, neked is időre van szükséged, hogy képbe kerülj saját érzéseiddel. Viszont amíg ki nem kiáltjátok magatokat egy párnak, addig nincs semmi értelme a jövőn gondolkozni. Ne feledd, attól még, hogy úgy gondoljátok, ez a kapcsolat megérett a következő szintre még nem jelenti azt, hogy ez a kapcsolat tartós is lesz – annyit jelent, hogy hajlandóak vagytok tenni érte.

Ha megbeszélitek a dolgot és úgy látod, hogy párod nem gondolja annyira komolyan kettőtök kapcsolatát, mint te, akkor jobb, ha megkíméled magad a további fájdalmaktól. Ha nem beszélitek meg a témát időben, akkor lehet, a semmiért fogod szíved beleadni a kapcsolatba. És még ha a beszélgetés végül nem is úgy sül el, ahogy azt te vártad, még mindig jobb tisztában lenned barátod elképzeléseiről, mint elvesztegetned az idődet valakire, akivel nem is vagytok egy lapon.

2. Durva bánásmód

Soha ne maradj kapcsolatban olyan személlyel, aki fizikailag vagy érzelmileg bántalmaz! A fizikai bántalmazás nem megbocsátható egyetlen körülményben sem – te magad sokkal többet érsz, mint egy erőszakkal teli kapcsolat. Barátod bocsánatot kérhet és könyöröghet, de neked erősnek kell maradnod és a saját érdekeidet kell előtérbe helyezned. Ha már egyszer megütött téged, akkor semmi okod azt hinni, hogy soha többet nem fog előfordulni. A második esély lehetőségét nem szabad mindenkinek megadni, az erőszakos helyzetek pedig mintapéldái a megbocsáthatatlan dolgoknak, ha egy párkapcsolatról van szó.

Jobbat is érdemelsz, – olyat, aki tisztel téged és védelmez – nem pedig olyat, aki veszélyeztet. Ha attól félsz, hogy barátod erőszakossá válik, ha megtudja, hogy szakítani akarsz vele, akkor tedd ezt nyilvános helyen és légy felkészülve, hogy hívd a rendőrséget. Ha megfenyeget, akkor azonnal hívd a hatóságokat és szerezz ellene egy távoltartási végzést. Az érzelmi bántalmazás is lehet ugyanannyira rossz, mint a fizikai. Ha barátod egyfolytában szidalmaz és lehord mindennek, akkor azonnal szakítanod kell vele. Ha megpróbálja irányítani az életed és minden lépésedet figyeli, akkor ki kell lépned a kapcsolatból. Magad ura vagy, történjen bármi. Barátodnak semmi joga bírálnia téged és tisztelned kell magad annyira, hogy elhagyj egy olyan embert, aki megpróbál irányítani és bántani Téged.

3. Bizalom hiánya

Ha egy kapcsolat bizalom híján van, akkor jobban teszed, ha kilépsz belőle. Az őszinteség a legfontosabb alkotóeleme egy boldog párkapcsolatnak. Elég nehéz túltennie magát az embernek, ha párja megcsalja őt, és ha már gyanakodsz, hogy barátod nem hűséges hozzád, akkor hogyan élvezhetnétek az egymással töltött időt? Először is gondolkodj el, miért nem bízol a barátodban. Ha azért, mert volt tapasztalatod olyan fiúval, aki megcsalt téged, akkor talán igazságtalan vele szembe ez a gondolkodásmód.

Nem viheted át a csalódásaidat egy olyan emberre, aki talán tényleg szeret és tisztel téged. Meg kell tanulnod újra bízni. Viszont ha már kaptad rajta barátodat hazugságon, vagy a hűtlenség jeleit mutatja, esetleg már volt is rá eset, hogy megcsalt, de te megbocsátottál neki, és most újból azt gyanítod, hogy elővette a régi trükkjeit, akkor szakítanod kell vele. Megpróbálni olyasvalakit szeretni, akiben nem bízol, féltékeny és bizonytalan emberré fog változtatni téged, és nem valószínű, hogy ezt szeretnéd.

(MMI)