reggel
#Lélek

Hogyan induljon jól a reggel?

2021.05.25.
2 perces olvasási idő

Biztosan veled is előfordult már, hogy bal lábbal keltél fel. Senki sem kívánja azokat a reggeleket, amikor minden nehezen indul, semmihez sincs kedved. Csak azt látod a lelki szemeid előtt, hogy mennyi feladatod lesz a napokban. Lássuk, mit tehetsz, hogy bal láb helyett „jobbal” kelj fel.

Előző esti teendők

Kapcsold ki a kütyüket! A tévé, az internet és az egyéb elektronikus eszköz könnyen rabul ejti az embert, az időérzékünk csapdába esik, és hipp-hopp órák teltek el, már éjjel egy óra van, és aludni kellene…

A reggeli ébredést mindenképp megkönnyíti, ha elegendő órát szánsz az alvásra. Egy 12-18 éves fiatalnak napi 8-10 óra alvásra van szüksége. Egy kutatás szerint azok a fiatalok, akik este 9 után is használtak valamilyen elektronikus eszközt, jóval kevesebbet aludtak, mint amennyi szükséges lett volna, illetve több koffeintartalmú italt is fogyasztottak, mint a kütyüket mellőző társaik.

Az elégtelen alvásmennyiségtől pedig egyenes út vezet a fárasztó ébredéshez. Sőt mi több, ha előző éjszaka tanultál, az alvás segíti az emlékezést is. Az információk könnyebben bevésődnek, és könnyebben fel tudod idézni az anyagot, ha eleget aludtál előző este.

Reggel

Reggel is sok mindent tehetsz azért, hogy optimistán, jó hangulatban kezdd a napodat.

  • Mielőtt még felkelsz, nyújtózz egy jó nagyot! A testednek is fel kell ébrednie.
  • Gondold át, milyen nagyszerű dolgok történnek veled! Fontos, hogy csak a pozitív gondolatokra koncentrálj. Kik azok, akikkel találkozni fogsz? Lehet, hogy egy unalmas iskolai nap lesz, de találkozni fogsz a legjobb barátnőddel. Máris van miért felkelni.
  • Gondold át, hogy kik azok, akik szeretnek téged, kikkel kapcsolatban vannak pozitív emlékeid.
  • Vedd számba, hogy milyen teendőid lesznek, és közülük melyek a fontosabbak.
  • Ha felkeltél, igyál egy jó nagy pohár vizet, a szervezetnek szüksége van a folyadékpótlásra.
  • A tested már ébredezik, de még nem ébredtél fel teljesen. Hallgasd meg a kedvenc számodat és táncolj rá egyet! Legyen ez a szám is pozitív, pörgős, életerővel teli.

Tornázz

A reggeli tornának több jótékony hatása is van. A mozgás oldja a stresszt, a napod kellemesen indul, mert boldogsághormonok öntik el a testedet. A reggeli torna hatására egész nap aktívabb leszel, a koncentrálás is könnyebben megy majd.

Reggelizz

Kutatások bizonyítják, hogy a reggeliző fiatalok soványabbak nem reggeliző társaiknál. Az energiájuk is több, és jobban tudnak koncentrálni. A felmérések azt is bizonyítják, hogy minden jobb reggelire, mint a semmi. A reggeli az emlékezetre és a figyelemre is kedvező hatással van.

Reggeli tévézés helyett olvass

Olvass egy pozitív könyvet, vagy gyűjtsd össze a kedvenc idézeteidet, bármit, ami erőt ad számodra!

Sokan panaszkodnak arra, hogy ennyi minden nem fér bele a reggelekbe, örülnek, ha felveszik a ruhájukat és útnak indulnak. Az igazság azonban az, hogy mi magunk döntünk arról, hogy mire van időnk. Tervezés és szervezés kérdése, hogy a reggelbe beleférjen egy kis torna, olvasás vagy reggeli. Szánj időt magadra, és meglátod, a jutalom sem marad el: a reggelek „jobb” lábbal indulnak majd, és a nap során is aktívabb, pozitívabb leszel.

(KamaszPanasz)