reggeli
#Táplálkozás

Jó reggelit!

2015.06.29.
2 perces olvasási idő

Ébresztő, indul a nap! Sohase hagyd ki a reggelit. Olvashatjuk első számú jó tanácsként, és teljesen mindegy, hogy a fogyókúrás ötletek között keresgélünk, vagy az egészséges életmódról szóló cikkeket olvassuk.

Ez nem véletlen. Az egészséges, rendszeres reggeli segít a fogyásban, javítja a teljesítőképességet, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Már ezek miatt is érdemes reggelivel kezdeni a napot. Azonban a reggeli készítésnek is vannak szabályai. Cikkünkből kiderül, mit szabad és mit nem szabad „elkövetnünk” a konyhában a reggeli órákban.

A reggeli készítés aranyszabályai

1. Edd meg azonnal!

Miután meghámozol egy almát, egy banánt vagy bármilyen gyümölcsöt, azonnal el kell fogyasztanod. A levegő hatásának kitett gyümölcsök bebarnulnak, és fontos vitaminokat, antioxidánsokat is veszítenek.

2. Reggelid legyen a legbőségesebb étkezésed a napon!

Ez egy jól ismert, régi szabály. Egyes kutatási eredmények szerint, akik többet reggeliznek – egészségesebb ételeket természetesen - ,kevesebb kalóriát fogyasztanak majd a napi többi étkezésénél. Egy a Virginia Egyetemen folytatott kutatásban kétféle reggelizési szokást vizsgáltak nyolc héten keresztül. Az egyik csoport 610 kalóriát fogyasztott el reggelente.

Az ő szénhidrátban gazdag reggelijüknek része volt valamilyen sovány fehérjét is (tej, pulyka sonka, tojás, sajt). A másik csoportnak 290 kalóriás reggelije volt. A nyolc hét után az első csoport 21 százaléka számolt be fogyásról, míg a második csoportnak mindössze 4,5 százaléka. Ezen felül a bőséges reggelizők megfigyelték, hogy ritkábban tört rájuk éhségérzet és kevésbé sóvárogtak valamilyen édesség után a nap folyamán.

3. Készíts turmixot

A bolti gyümölcsitalokban, turmixokban rengeteg a kalória. Ezeket megspórolhatod, ha otthon készítesz egy egészséges reggeli italt. Alapnak sovány tejet vagy vizet is választhatsz, de soha ne gyümölcslét. Friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökből vagy banánból nagyon finom és laktató turmix készíthető.

4. Egy jó beruházás: gyümölcsfacsaró

A dobozos és konzerv gyümölcslevek sok tartósítószert és hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy citruspréssel frissen facsart gyümölcsleveket készíthetünk, amelyek egészségesebbek és finomabbak, mit bolti társaik.

5. Bárány bőrbe bújt farkasok

Az nem meglepő, hogy a fánkok, sütemények, szirupok és édes lekvárok nem tartoznak éppen a zsírégető élelmiszerek közzé. Ám bizonyos, kalóriaszegénynek, „light”-nak titulált ételek valójában nem azok, aminek látszanak. Ilyen például az alacsony zsírtartalmú muffin. Megfigyelted már, hogy az alacsony zsírtartalmúnak és a kevesebb cukorral készültnek kikiáltott élelmiszerek kétszer vagy háromszor nagyobbak, mit a hagyományos társaik? Szóval ott vagyunk, ahol a part szakad. Kerüld az ízesített joghurtokat is, hiszen gyakran sok cukrot és mesterséges színezőanyagot tartalmaznak. Készítsd el inkább házilag natúr joghurtból, amibe gyümölcsöket, vagy egy kis mézet is keverhetsz.

(Forrás: Fókuszban a Nő, chatelaine.com)