változtat
#Lélek

Miért nem sikerül megtartani az újévi fogadalmat?

2017.01.01.
2 perces olvasási idő

Miért nem sikerült már megint betartani a szilveszteri fogadalmakat? Mostanra már az első fogadalmak elbuktak. Miért? Lássuk, melyek azok a csapdák, amiket ha elkerülünk, akkor a 2017-es évben biztosabban elérhetjük céljainkat.

Miért pont szilveszter után?

Az első nagy hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, hogy megvárjuk a tökéletes pillanatot, amikor majd történik valami, amikor majd elkezdjük. Csakhogy az a tökéletes pillanat soha sem érkezik meg, mindig ott marad a majd. „Majd hétfőn, majd a jövő héten, majd a következő hónap elejétől, majd szilveszter után…” és folytathatnánk a sort. Ha a fogadalmi mondat úgy kezdődik, hogy majd, akkor szinte garantált a bukás. A változások, változtatások igazi szava a MOST. Ahogy Napoleon Hill fogalmazta meg: „Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.”

Elemezd a múltat!

Ugyanazt a fogadalmat többször is kimondhatjuk, mire elindulnánk a teljesítéséhez vezető úton. Mi volt az oka, hogy korábban nem csináltad végig? Már korábban megfogadtad, hogy minden héten elmész edzeni, de nem jött össze… Miért? Volt fontosabb dolgod? Mi az? Mi volt az a kifogás, ami miatt nem teljesült? Esetleg tanulnod kellett? Akkor jó, ha előre bevésed a naptáradba, hogy melyek azok az időpontok, amikor el tudsz menni tornázni. Keresd meg a korábbi kifogásaidat, és kezeld őket, előzd meg a problémás helyzeteket.

Képzeld el!

Hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy milyen lesz az, amikor a fogadalmad teljesül. Milyen lesz az odavezető út? Hogyan fogod érezni magad közben? Mi vesz majd körül? Milyen illatokat fogsz érezni, milyen lesz a dolgok tapintása… Minél több érzet mentén gondold, és érezd át ezt a helyzetet!

Ha például a célod az, hogy félreteszed zsebpénzed/bevételeid egy részét, akkor például képzeld el magad, ahogy a pénzt beledobod a malacperselybe, hallod, ahogy koppan a pénzt, aztán a következő alkalommal már egyre több csörren. Látod magad előtt a kísértéseket, amikor ehhez a pénzhez hozzá kellene nyúlni, de nem teszed meg, mert sokkal fontosabb dologra gyűjtesz. Aztán látod magad előtt, ahogy kinyitod a malacperselyt, összegyűlt az összeg, nehéz is ez a sok apró, ahogy kiborítod néhány érme legurul a padlóra, mert olyan sok van, és olyan nagy lendülettel borul, aztán látod magadat, ahogy megszerzed a munkád gyümölcsét. Ez egy elég részletes leírás volt, bármilyen vággyal kapcsolatban kipróbálhatod.

Top 10 újévi fogadalom
Hogyan válhatsz jobb emberré idén? Íme egy lista a leggyakoribb újévi fogadalmakról, és még néhány ötleted, hogyan vágj bele, ha már megfogadtad (és tulajdonképpen, hogy betartsd január 1-je után is). Tovább a cikkhez

A szó elszáll, az írás…

Írd le a célodat, még nem késő! Ha tényleg szeretnéd, hogy a céljaid teljesüljenek, írd le. Így mindig emlékeztetheted magad a miértre.

Fogalmazd meg a lépéseket egyenként! Ijesztő, amikor csak a nagy cél lebeg előttünk. Például ha a célod a maraton lefutása, akkor igencsak frusztráló lesz, ha egy edzésen 3 km-t futottál, és kimerültél, közben pedig csak azt látod, hogy messze van még az a 42 km. „Ebből így nem lesz maraton.” Pedig lehet, csak néha a nagy cél helyett az aktuálisan megtehető, kisebb lépésre kell koncentrálnunk.

Tehát kis lépésekre bontsuk a nagy feladatokat, egyszerre csak egy napot tudunk élni, egyetlen pillanatot. Mi az, amit most tudsz megtenni a célodért?

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)