skizofrénia
#Lélek

A skizofrénia jellegzetes tünetei, kezelése

2024.03.06.
4 perces olvasási idő

A skizofrénia egy olyan lelki eredetű betegség, ami a fiatal felnőttkor végén, a felnőttkor elején alakulhat ki. Olyan mentális betegségről van szó, ami befolyásolja a beteg mindennapjait, kapcsolatait és érinti a cselekedeteit is. A skizofréniával együtt élni nem egyszerű, és sokszor a család is nehezen tudja kezelni a betegséget.

A skizofrénia egy olyan pszichés állapot, amiről sokat hallunk, de nagyon keveset tudnunk. Több film is feldolgozta már skizofréniában szenvedők élettörténetét, többek között az Oscar- és Golden Globe díjakkal jutalmazott Egy csodálatos elme (2001), ami a matematikus John Nash életén keresztül mutatja be a betegség elhatalmasodását egy zseniális tehetségű emberen.

A skizofrénia tünetei nagyon változatosak. A tünetek ugyanannál a személynél időben is változnak: zaklatott és izgatott állapotból a skizofrén személy teljesen mozdulatlan, környezetére közömbös állapotba kerülhet. Akár az is lehetséges, hogy a beteg az idő többségében tökéletesen megszokott, normális viselkedést mutat.

Pozitív tünetek – hallucináció és téveszmék

A pozitív tünetek a skizofrénia azon tünetei, amelyek a betegség kialakulása után úgymond hozzáadódnak a személyiséghez, vagyis a betegség előtt nem voltak jelen.

A hallucináció gyakori tünet és azt jelenti, hogy a beteg a valóságban nem létező dolgokat érzékel. Leggyakrabban hangokat hallucinálnak a skizofrén betegek. A hangokkal a hallucináló – környezete megdöbbenésére – párbeszédet folytathat. Az is előfordul, hogy a hangok utasításokat adnak arra vonatkozóan, hogy a beteg mit tegyen. A skizofrén beteg a hangokra hallgatva kárt tehet másban vagy saját magában.

A bizarr téveszmék és a paranoia szintén gyakoriak a skizofréniában szenvedőknél. Téveszmék alatt értjük azokat a személyes gondolatokat, amikben a beteg szilárdan hisz annak ellenére, hogy nincs semmilyen valóságalapjuk. Paranoid skizofréniáról akkor beszélünk, ha például a beteg azt hiszi, hogy üldözik, figyelik, vagy összeesküvést szőnek ellene. A skizofréniában szenvedő úgy is érezheti, hogy kívülről mások irányítják a gondolatait.

Negatív tünetek – az érzelmek és viselkedés megváltozása

A negatív tünetek azok a személyiségjegyek, amik úgymond kivonódnak a személyiségből a skizofrénia korai szakaszában. Ezek a tünetek gyakran már olyankor megjelennek, amikor még semmi más jel nem utal a betegségre.

  • Az érzelmek és az érzelemkifejezés eltompul
  • A beszéd egyhangúvá, monotonná válik
  • A kifejezett érzelmek nincsenek összhangban a valós közlési szándékkal, például a beteg nevet miközben valami ijesztő dologról beszél
  • Társaságban elzárkózó és társasági helyzetekben nem megfelelő viselkedést mutat
  • A mozgás megváltozik, ügyetlenné válik

Észlelési (kognitív) tünetek

A skizofrénia következtében a beteg kevésbé tud összpontosítani, nehezebben dolgozza fel a környezetéből érkező információt, és sok beteg memóriazavarokkal küszködik.

Mik a gyakran előforduló érzékcsalódások?

Az érzékcsalódások vagy dezillúziók olyan képzetek, amelyek fixen és tartósan jelen vannak (tehát szorongást idézhetnek elő vagy mániává alakulhatnak). Több típusa van, ezek kultúránként variálódhatnak.

  • Grandiose: Az illető híresnek, vagyonosnak, ünnepelt sztárnak képzelheti magát.
  • Üldözési mánia: A beteg folyamatosan félelemben él, meggyőződése, hogy valaki üldözi, bántani akarja, rosszat akar vele tenni.
  • Vallási tévképzetek: A személynek meggyőződése, hogy Isten, vagy valamilyen felsőbb rendű hatalom kiválasztottja, akinek feladata egy misszió beteljesítése, és az adott vallás terjesztése, stb.
  • Féltékenység: Alaptalan feltételezések megcsalásról (pl. a párkapcsolatban, ám gyakran a barátságokban is).

Mik a gyakran előforduló hallucinációk?

A hallucinációk olyan tévképzetek, amelyeket csak az illető él át és a valóságban nem léteznek. Például furcsa hangok hallása, vagy alakok látása, érzékelése. A skizofrén betegek gyakran élnek át hallucinációkat, melyek közül a láthatóak, hallhatóak általában gyakoribbak, mint bármely más.

Íme, néhány típusa:

  • Hangos gondolatok: Az egyén úgy hallja a saját gondolatait, mintha valaki ténylegesen kimondaná őket.
  • Beszélgető, veszekedő hangok: A beteg olyan hangokat hall, amelyek beszélgetnek, vagy vitáznak egymással.
  • Kritikus hangok: Olyan hangképzetek, amely az illető viselkedését, beszédét, kinézetét kommentálják, vagy kritizálják. Gyakoribbak az olyan képzelgések, ahol az egyént bántó, éles kritika éri.
  • Parancsoló hangok: Olyan képzetek, amely az adott személyt utasítják bizonyos dolgok elvégzésére, általában olyanokra, amit az ember nem mondana, vagy cselekedne.

A skizofrénia felismerése és orvosi segítség

Fiatalabb korban a betegséget egy 6-9 hónapos időszak előzi meg. Vannak a betegségre utaló jelek, íme néhány :

  • Visszavonulás a társasági élettől
  • Furcsa viselkedés
  • Nem megfelelő testhigiénia, elhanyagoltság, igénytelenség
  • Bizarr ötletek
  • Panaszkodás arról, hogy valaki bántani akarja, vagy hogy mindig őt pécézik ki
  • Koncentrációs nehézségek
  • Hirtelen addikció bizonyos drogokhoz: marihuána, alkohol
  • Akaraterő hiánya
  • Depresszív, lehangolt beszéd
  • Kedvetlenség

Néha azonban nagyon nehéz megkülönböztetni a skizofréniát más betegségektől, például a depressziótól. Ahhoz, hogy valakit skizofrénnek nyilvánítsanak rengeteg orvosi és pszichológiai teszten kell átesnie, illetve a tüneteknek legalább hat hónapon keresztül fenn kell állniuk (továbbá hallucinációkat is át “kell“ élnie az adott személynek). A skizofrén emberek általában az életük bizonyos területén is megélhetnek diszfunkciót (például iskolai munka, munkahely, társasági élet).

A skizofréniában szenvedők maguktól ritkán fordulnak orvoshoz, hiszen számukra a hallucinációk és téveszmék igencsak valóságosak, és a viselkedésbeli változást is leginkább a környezetük ismerheti fel. Ezért a családtagok, barátok segíthetnek abban, hogy a beteg megfelelő orvosi segítséghez jusson.

Az orvos vizsgálata során kizár olyan más betegségeket, amik a skizofréniához hasonló tünetekkel járnak. Ilyen például a depresszió, a bipoláris depresszió, az alkohol és kábítószer-függőség. Egyes fertőzések, daganatos és központi idegrendszeri megbetegedések, de akár a test immunrendszerének zavara is produkálhatnak a skizofréniához hasonló pszichés tüneteket.

Milyen kezelések léteznek?

A korán felismert betegséget könnyebb kezelni, gyógyítani, ám az előrehaladott esetekben szükség lehet kórházi vagy egyéb kezelésekre.

Minden terápia lényege, hogy minimalizálják a betegség tüneteit, és megőrizzék a 'normális' élet feltételeit, maximalizálják ennek lehetőségét. A beteg sokszor kap kezelési tervet, amelyet követve könnyebb a gyógyulás. A kezelés a következőket tartalmazhatja:

  • Gyógyszeres kezelés
  • 'Tanulási ' program, mind a betegnek, mind a családnak (ez tartalmaz mindent, amit a betegségről tudni kell, illetve a lehetőségeket a támogatásra)
  • Szociális készség tréning
  • Rehabilitációs program, amely segít visszaszokni a mindennapi, normális életbe
  • Kognitív terápia (célja jobb gondolkodási és viselkedési mechanizmus kialakítása)

Mit tehetsz, hogyan segíthetsz?

A skizofréniában szenvedő betegnek azonnal terápiára van szüksége. Mint barát, testvér, családtag te is sokat tehetsz. Az érzelmi támogatásod az egyik legfontosabb dolog.

Sokszor a legegyszerűbb kérdések is sokat segítenek, és lehet, hogy neked hamarabb meg fog nyílni a beteg. Feltehetsz olyan kérdések, mint például:

  • Kényelmesen érzed magad az iskolában? Jól megvagy az osztályoddal?
  • Észrevettél valamilyen problémát a gondolkodással, beszéddel kapcsolatban?
  • Látsz vagy hallasz olyan dolgokat, amiket mások nem?

A korán felismert betegséget könnyebb kezelni, akár terápiával, és meg is mentheti a személyt a későbbi szociális és egyéb diszfunkcióktól. Kísérd el a barátodat a kezelésekre, beszélgess vele sokat. Ezáltal megelőzheted, hogy magára maradjon, vagy esetleg depressziós legyen.

(KamaszPansz - M.N. - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)