skizofrénia
#Lélek

A skizofrénia jellegzetes tünetei

2022.05.10.
2 perces olvasási idő

A skizofrénia jellegzetes tünetei közé tartoznak a bizarr téveszmék, a hallucináció és a paranoia. Ezen kívül a betegség többféle viselkedésváltozást is előidézhet.

A skizofrénia egy olyan pszichés állapot, amiről sokat hallunk, de nagyon keveset tudnunk. Több film is feldolgozta már skizofréniában szenvedők élettörténetét, többek között az Oscar- és Golden Globe díjakkal jutalmazott Egy csodálatos elme (2001), ami a matematikus John Nash életén keresztül mutatja be a betegség elhatalmasodását egy zseniális tehetségű emberen.

A skizofrénia tünetei nagyon változatosak. A tünetek ugyanannál a személynél időben is változnak: zaklatott és izgatott állapotból a skizofrén személy teljesen mozdulatlan, környezetére közömbös állapotba kerülhet. Akár az is lehetséges, hogy a beteg az idő többségében tökéletesen megszokott, normális viselkedést mutat.

Pozitív tünetek – hallucináció és téveszmék

A pozitív tünetek a skizofrénia azon tünetei, amelyek a betegség kialakulása után úgymond hozzáadódnak a személyiséghez, vagyis a betegség előtt nem voltak jelen.

A hallucináció gyakori tünet és azt jelenti, hogy a beteg a valóságban nem létező dolgokat érzékel. Leggyakrabban hangokat hallucinálnak a skizofrén betegek. A hangokkal a hallucináló – környezete megdöbbenésére – párbeszédet folytathat. Az is előfordul, hogy a hangok utasításokat adnak arra vonatkozóan, hogy a beteg mit tegyen. A skizofrén beteg a hangokra hallgatva kárt tehet másban vagy saját magában.

A bizarr téveszmék és a paranoia szintén gyakoriak a skizofréniában szenvedőknél. Téveszmék alatt értjük azokat a személyes gondolatokat, amikben a beteg szilárdan hisz annak ellenére, hogy nincs semmilyen valóságalapjuk. Paranoid skizofréniáról akkor beszélünk, ha például a beteg azt hiszi, hogy üldözik, figyelik, vagy összeesküvést szőnek ellene. A skizofréniában szenvedő úgy is érezheti, hogy kívülről mások irányítják a gondolatait.

Negatív tünetek – az érzelmek és viselkedés megváltozása

A negatív tünetek azok a személyiségjegyek, amik úgymond kivonódnak a személyiségből a skizofrénia korai szakaszában. Ezek a tünetek gyakran már olyankor megjelennek, amikor még semmi más jel nem utal a betegségre.

  • Az érzelmek és az érzelemkifejezés eltompul
  • A beszéd egyhangúvá, monotonná válik
  • A kifejezett érzelmek nincsenek összhangban a valós közlési szándékkal, például a beteg nevet miközben valami ijesztő dologról beszél
  • Társaságban elzárkózó és társasági helyzetekben nem megfelelő viselkedést mutat
  • A mozgás megváltozik, ügyetlenné válik

Észlelési (kognitív) tünetek

A skizofrénia következtében a beteg kevésbé tud összpontosítani, nehezebben dolgozza fel a környezetéből érkező információt, és sok beteg memóriazavarokkal küszködik.

A skizofrénia felismerése és orvosi segítség

A skizofréniában szenvedők maguktól ritkán fordulnak orvoshoz, hiszen számukra a hallucinációk és téveszmék igencsak valóságosak, és a viselkedésbeli változást is leginkább a környezetük ismerheti fel. Ezért a családtagok, barátok segíthetnek abban, hogy a beteg megfelelő orvosi segítséghez jusson.

Az orvos vizsgálata során kizár olyan más betegségeket, amik a skizofréniához hasonló tünetekkel járnak. Ilyen például a depresszió, a bipoláris depresszió, az alkohol és kábítószer-függőség. Egyes fertőzések, daganatos és központi idegrendszeri megbetegedések, de akár a test immunrendszerének zavara is produkálhatnak a skizofréniához hasonló pszichés tüneteket.

(KamaszPansz - M.N. - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)