szellem
#Lélek

Félelem a szellemektől! - A szakértő válaszol

2013.02.11.
2 perces olvasási idő

Lefekvés után árnyékokat, szellemeket lát a barátnőm. Még a villanyt sem meri felkapcsolni. Miért történik ez vele? - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A félelmeink hátterében sok miden állhat, mindenkinél más és más. Lehetséges, hogy kiskorában egyedül hagyták sötétben egy kis időre, és ezalatt valami nagyon megijesztette.

Vagy ijesztgették őt, amikor kicsi gyerek volt, például a testvérek, unokatestvérek – ha van ilyen.

Az is lehet, hogy rémisztő mesét hallott egyszer, vagy valamilyen filmben, mesében látott ilyet. Ezekre az élményeinkre sokszor nem is emlékszünk, azaz tudat alatti szinten vannak.

Hogy pontosan mi lehet az oka, és mit lehet tenni ellen, azt sokszor csak hipnózisban (pszichológus, pszichiáter is foglalkozik ezzel) lehet kideríteni, akkor előjöhetnek és feldolgozhatóakká válnak azok az emlékek, amik a sötéthez kapcsolódnak, és félelmet keltenek. Hiszen hipnózisban előjönnek azokaz emlékek is, amiket már réges-régen elfelejtettünk.

Vannak olyan kis fényerejű lámpák, amik akár egész éjszakán keresztül világítanak, így megelőzhető a félelem. Azonban ha ezek a problémák hosszabb távon fennmaradnak, és nehézséget okoznak, érdemes előbb-utóbb valóban felkeresni egy pszichológust ezzel a kérdéskörrel.

Ujpál Zsófia, pszichológus

Pszichológus, pszichiáter
  • Pszichológus: tudományegyetemi végzettség (5 év), utána szakvizsga (többféle lehet). Ha klinikai szakpszichológus lesz valaki, az foglakozik/-hat pszichés betegekkel. Ő végez és értékel pszichológiai teszteket (pl.személyiségvizsgálat, intelligenciamérés)
  • Pszichiáter: orvosegyetemi végzettség (6 év), utána (5 évvel) szakvizsga (pszichiátriából). Pszichiátriai gyógyszerek felírására van jogosultsága.

Kérdezz szakértőinktől!

Mi is az a tudatalatti?

Volt már olyan érzésed, hogy nem érted, hogy mit miért teszel? Vagy pontosan tudod, hogy valamit nem kellene megtenned, mert rossz lesz számodra, mégis belesétálsz a csapdába? A belső tudatalatti világunk átszövi egész életünket, ezért nem árt „jóban” lennünk vele. Volt már olyan, hogy amikor dolgozatot írtál, nem jutott eszedbe a megoldás, de amint kiléptél a teremből beugrott minden? Nos, ez a tudás ott volt a fejedben, de mégsem tudott a felszínre kerülni. Mégis mennyi és milyen információ, emlék, kép vagy érzés van a fejünkben, aminek soha sincs lehetőségre a felszínre bukkanni?

Szellem

A jéghegy

Freud jéghegy hasonlata messzemenően elterjedt a világban. Szerinte a tudat csak a jéghegy csúcsa, és ahogy a víz felszíne alatt a jéghegy óriási tömege kibontakozik, úgy van jelen a tudatalatti a személyiségünkben.

Szerinte minden érzelemnek és cselekedetnek oka van, bár az ok lehet, hogy a tudatalattiban rejtőzik. Képzeld el azt, hogy hogyan láthatja a világot egy gyermek, aki nem tud beszélni még!

Az első napokban, években történtek belevésődnek az agyba és egy szavakon túli tartományban tároljuk őket. Ezek az emlékek megfoghatatlanok, de mind ott rejtőznek a tudatalattiban.

Olvass a tudatalattiról a KamaszPanaszon: