negatív önámítás
#Lélek

6 negatív önámítás, amit bebeszélsz magadnak

2017.05.16.
2 perces olvasási idő

Könnyű keménynek lenni magaddal szemben, ám amikor túl sok negatív dolgot képzelsz magadról, elkezded elhinni, hogy igazak. Az is előfordulhat, hogy semmi alapjuk sincs, csak te beszéled be magadnak! Mielőtt egészségtelen szokásokat vennél fel, hessegesd el ezeket a tévhiteket! Íme, a leggyakoribb példák, és tanácsok, hogy hogyan birkózz meg velük.

1. Nem nézek ki jól

Megoldás: Lásd magad reálisan!
Rosszul érzed magad a modellek és a sztárok tökéletes kinézetétől? Emlékezz rá, hogy az nem a valódi énjük. A stylistoknak és a fotósok munkájának köszönhetik a megnyerő látványt. Most nézz végig magadon! Keress különleges vonásokat, amik tetszenek: talán gyönyörűek a szemeid, vagy hihetetlen a mosolyod! Összpontosíts a pozitívumokra és ne hasonlítsd magad másokhoz, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk.

2. Kövér vagyok

Megoldás: Gondold végig újra!
Először is, több van benned, mint amennyi kívülről látszik! Ráadásul sokszor hisszük el magunknak a negatív dolgokat bizonyíték nélkül. Aggódsz, hogy túlsúlyos vagy? Számold ki a testtömeg indexedet, hogy megtudd, hányadán is állsz! Ha túlsúlyos vagy, akkor se ess kétségbe! Összeállíthatsz egy tervet, amelyet ha betartasz, egyszerre érezheted magad jobban és egészségesebben.

3. Nem vagyok sikeres a sportban

Megoldás: Összpontosíts másra!
Nem érzed magad túl sportosnak? Hogy jobb legyél, rendszeres gyakorlással fejleszd a képességeidet és az erősségeidet! Közben összpontosíts arra, amit szeretsz a sportban. Lehet, hogy szeretsz a csapattársaiddal vagy a szabadban lenni. Az aktív mozgás remek módja a stressz oldásának is.

4. Nem vagyok elég okos

Megoldás: Találd ki, mit tehetsz, hogy jobban teljesíts!
Senki sem lehet jó mindenben, de még sokat tanulhatsz. Tedd fel a kérdést magadnak: „Kértem már a tanáromtól vagy a szüleimtől segítséget?” Amikor a dolgok nehézre fordulnak, gondolj a múltbeli sikereidre inspirációként! Emlékezz arra, hogy milyen kihívásokkal birkóztál meg korábban a barátaid vagy a családod segítségével.

5. Nincsenek barátaim

Megoldás: Vedd számba a lehetőségeidet!
Ne az alapján számold a barátaidat, hogy hány ismerősöd van Facebook-on! A kérdés, hogy hány igazi barátod van. Magányosnak érzed magad? Csatlakozz klubokhoz vagy csapatokhoz, önkénteskedj, vagy vegyél órákat, hogy új barátokat találj! Ha van valami közös programod, érdeklődési köröd másokkal, azonnal van, ami összekössön benneteket.

6. Túl alacsony vagy túl magas vagyok

Megoldás: Ne törődj vele!
A magasság olyan, ami ellen nem tehetsz semmit. Azt kívánod, bárcsak magasabbra nőttél volna? Vagy, hogy ne magaslanál ki annyira? A válasz ugyanaz – húzd ki magad! A jó tartással mindenki jobban és magabiztosabban néz ki. Ezután pedig, hogy megtartsd az önbizalmadat, mondogass valami jót magadnak – például, hogy mennyire kedves vagy vicces vagy!

Tanácsok, hogy jobban érezd magad

Amikor rosszul érzed magad, gondolj valami pozitívra! Ha elég ideje csinálod, az agyad is rááll a jó dolgokra! Íme, a módja.

  • 1. lépés: Ismerd fel, hogy mikor bántod önmagad!
  • 2. lépés: Tudatosan küldj helyette pozitív üzenetet magadnak!
  • 3. lépés: Ezt ismételd meg annyiszor, ahányszor szükségesnek érzed!

Az, hogy egyszer azt mondod magadnak, hogy szép vagy és okos, önmagában még nem segít! A negatív gondolatokat is azért hitted el, mert újra meg újra hallottad őket! Sok munkába és időbe telik majd, hogy helyettesítsd őket pozitív gondolatokkal, de megvalósítható.

Ne csak csendesen szenvedj, amikor nehéz időszakon mész keresztül! Lógj a barátaiddal, hogy felvidulj, amikor pocsékul vagy! Ők emlékeztetnek az értékeidre, és segítenek, hogy jobban érezd magad. Ha pedig már hetek óta rosszul érzed magad, beszélj a szüleiddel vagy egy szakemberrel!

(KamaszPanasz - B. K. - webmd.com)