tökéletes
#Lélek

Tiniként a modellvilágban

2013.10.05.
2 perces olvasási idő

A legtöbb lány szeretne szép lenni, sokan szeretnének modellé válni és közülük sokan vágynak hírnévre, karrierre, csillogásra. Kinek ne tetszene, hogy szépen felöltöztessék, sminkeljék és csodálják szépségét?

Örök fiatalság?

Köztudott, hogy a modell szakmát nagyon fiatalon kell elkezdeni. Az új sztármodell, Thylane Blondeau mindössze 10 évesen kezdi pályafutását. Ahhoz, hogy valaki kiegyensúlyozott felnőtté váljon elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott gyermekkor, amikor megtapasztalhatja a biztonságot adó családi légkört, a mindennapok rendszerét. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy megismerjük a világunkat és azt kiismerhetőnek lássuk. Nehéz jóslatokba bocsátkozni abban az esetben, ha minden hiányzik. A modell szakma kiszámíthatatlan, egyszer fenn, egyszer lenn világa, az állandó pörgés és kemény munka hatására egy még alakulóban lévő tizenéves személyiség könnyen torzulhat.

Sok kislány szeret hercegnőnek öltözködni, sokan szeretik, ha a nagymama vagy a szomszéd néni felkiált, hogy „milyen szép ez a kislány!”. De a modell szakma egész másról szól. Szigorú munkarendről, egy olyan felnőtt világról, amit csak az igazán erős egyéniségek bírnak ki. A kritika áradat szakadatlan, minden és mindenki csak arról beszél, hogy hogyan nézel ki, mik a hibáid. A külső adottságokon pedig igen nehezen lehet változtatni. A fiatalság nem tart örökké. A média számtalan példát mutat arra, hogy hogyan próbálnak a „kiöregedett” modellek, azaz a harminc év fölöttiek boldogulni. De csak azokkal találkozunk, akiknek sikerült befutniuk valamilyen társ szakmában. A modell szakmában igen erősen érződnek a modern piaci világ szabályai: minden és mindenki lecserélhető, a legfrissebbre és legújabbra van szükség.modell

Örök szépség?

Már az ókori görög filozófusokat is az foglalkoztatta, hogy a mi a szépség, hogyan lehet megfogni, megfogalmazni lényegét. Egy ilyen szubjektív dolgot, mint a szépséget, mindenki másban találja meg. Az egyik ügynökség, fotós szépnek találhat, de a következő már nem biztosan. A szépséget így mindenki más oldalról fogja kritizálni, amihez nem lehet alkalmazkodni. Tinédzserként szeretnénk mindenkinek tetszeni, szeretnénk, ha társaink szépnek látnának. A modell szakmában nem csak a munkáltatók, hanem más szakmabeliek, kollégáik szintén kritizálhatják külsőnket.

Ennek okát több forrásban találhatjuk, de nem ez a fontos, hanem az, hogy mit tud a modell ezzel a kritikával kezdeni. Azok, akik megpróbálnak megfelelni, maguk alatt vágják a fát, hiszen ezt elérni lehetetlen. Aki teljesen figyelmen kívül hagyja mások véleményét, azzal a szakma nem akar foglalkozni. A kényes egyensúly megtartása erős személyiséget és nagyszerű szociális képességeket igényel. Sajnos sokat olvashatjuk a sajtóban, hogy a modellek hogyan áldozzák fel egészségüket a szépség oltárán (drogok, cigi, testsúlycsökkentő trükkök). A fiatalságnak megvan a maga szépsége, csak úgy, mint az idősebb kornak. Az, hogy a média nem látja és most nem tekinti annak, nem jelenti azt, hogy igazuk van.

Könnyen szerzett milliók?

Mesés ábránd, hogy a kifutón való sétálgatásból meg lehet gazdagodni. A modellek munkája nem csak pózolásból áll. Nagy rajtuk a stressz, a nyomás, állandóan mozgásban vannak, igen sok meghallgatásra járnak, és csak a szerencsés kiváltságosok részesülnek abban, hogy ne nekik kelljen a munka után menni. A karrier megalapozásához szükséges modell-iskolák és irodák sem ingyen dolgoznak, a portfólió kialakítása is kisebb vagyon. A szépség sokba kerül. Nem csak az esetleges plasztikai beavatkozásokra kell itt gondolni. Igen egészséges étrend kialakítása, fodrász, körmösök és ruhák. A modellnek akkor is tökéletesnek „kell” látszania, amikor csak az utcán sétálgat.

Buktatók

Mivel nagyon fiatalon kezdi a modell a pályáját, nagyon tapasztalatlan, nem ismeri a munka világának árnyoldalait. Sajnos ezt nagyon sokan megpróbálják kihasználni. Ferdült értékítéletük az ifjú modellnek fel sem tűnhet, így kerülhet valaki nagyon könnyen azokra a bizonyos „szereposztó díványokra”. A naivság, a fiatalság ártatlan bája olyan veszélyekbe sodorhat, amire nem is merünk gondolni.

Bár leginkább a modell világ árnyoldalairól esett néhány szó, vannak olyan lányok, akiknek ez a világ a lehető legmegfelelőbb, biztosan tudnak mozogni benne, van belső tartásuk, hogy a kritikákat elviseljék, rendelkeznek elég üzleti érzékkel, hogy tudják, hogy kivel, mikor kell szerződni. Személyiségük magával ragadja a hallgatóságot, mert nem csak bájosan tud mosolyogni, hanem képes bármilyen társasághoz alkalmazkodni. Kívánom, hogy ha valaki ezt a szakmát választja, ilyen lány legyen!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)