motiváció
#Lélek

Fiatalon sikeresen: csak bátorság és néhány jó ötlet kell

2012.11.19.
2 perces olvasási idő

Fiatalként a jövő sokszor bizonytalannak és kilátástalannak tűnik, de ha jobban belegondolunk, épp ez a szép benne. Hiszen mi döntünk, hogy milyen legyen ez a jövő, kezünkben az üres lap, ahová alkothatunk, rajzolhatunk, majd kiszínezhetjük, olyanra, amilyen mi akarjuk. Csak némi bátorság és pár jó ötlet kell mindehhez.

Az idei TEDx-konferencián arra a kérdésre keresték a szervezők (és persze a résztvevők) a válasz, hogy mi is a siker, és hogy mi kell a sikerhez. Az eseményen rengeteg fiatal és tehetséges előadó próbálta megfogni ennek a kis szónak a mibenlétét és nagyszerűségét. A konferenciának a budapesti Belvárosi Színház adott otthont. A nap előadásai téma szerint négy blokkban szerepeltek, amelyben 26 lelkes fiatal számolt be élményeiről, és elért sikereiről.

Mi az a TEDxYouth?

A TEDxYouth a TED-konferenciák ötletén alapul. A TED-konferenciákat egy nonprofit szervezet hozta létre azzal a céllal, hogy egy adott téma legnagyobb gondolkodói megoszthassák tapasztalataikat másokkal. Mottójuk, az “Ideas worth spreading”- Ötletek, melyeket érdemes megosztani - szellemében alakultak meg a TEDx (az x nem jelent mást, mint önállóan megszervezett konferenciát) események világszerte. Ma már a világ legtöbb országában szerveznek konferenciákat, találkozókat.

A TEDxYouth ehhez szorosan kapcsolódó, ám mégis különálló platform, amely kimondottan a fiatalokat célozza meg. Idén november 17-én és 18-án hallhattak az érdeklődő fiatalok előadásokat nagy gondolkodóktól, híres tudósoktól, személyektől tanulhatnak, illetve oszthatják meg velük ötleteiket, gondolataikat. A program a fiatal tehetségekre is nagy figyelmet fordít, támogatják és segítik őket projektjük megvalósításában.

tedx

Magyarországon a HVG kiadó 2010-óta vállalja a TEDx események szervezését.

Fedezd fel a lehetőségeid!

Az első blokk a fiatalok előtt álló lehetőségekről szólt, illetve arról a tényről, hogy akárhol is vagy, mindig van lehetőséged kitűnni és újat mutatni.

A blokk mentora, Gereben Kata azt vallja, hogy a “siker kulcsa a strukturáltság “, és ha követjük a belső intuícióinkat, illetve hallgatunk a szívünkre, akkor szinte bármit elérhetünk.

Gondold újra a világot!

A következő előadások célja átadni azt az érzést és gondolatot, hogy mindig rá lehet csodálkozni a világra, és a körülöttünk lévő dolgok és emberek mindig tudnak újat és újabbat mutatni.

Fiatalként a jövő sokszor bizonytalannak, és kilátástalannak tűnik, de ha jobban belegondolunk pont ez a szép benne. Hiszen mi döntünk, hogy milyen legyen ez a jövő, kezünkben az üres lap, ahová alkothatunk, rajzolhatunk, majd kiszínezhetjük, olyanra amilyen mi akarjuk. Csak némi bátorság és pár jó ötlet kell mindehhez.

Együtt hatásosabb

A legtöbben tudják, hogy a siker nem is olyan nagyszerű és élvezhető, ha nincs kivel megosztanunk. Az egyéni sikereknél talán még jobb és felemelőbb a közösen végzett munka gyümölcse. Nincs annál jobb, mint továbbadni a tapasztalatokat, megosztani a siker titkát, és mások sikerei által tovább és tovább fejlődni.

“Mások tükrében sokszorozódik meg egy tett, egy gondolat ereje, és a hatás csak így lesz teljes.“ - hangzott el a konferencián.

Ez egy igazi felhívás arra, hogy merj gondolkodni és álmodni, merj ötletet meríteni mások sikereiből, hiszen így létrehozhatsz valami teljesen újat, amellyel másokat inspirálhatsz.

Szemlélődj és alkoss!

Az alkotás élményénél nincs fantasztikusabb dolog. A semmiből újat teremteni, egy ötletből valami kézzel foghatót létrehozni, egy álomból valóságot csinálni talán a legnagyobb siker. Sokszor érzi azt az ember, hogy egy nagy feladathoz ő egyedül igazán kevés.

Juhász-Horváth Linda előadó gondolata a következő: “Az egyetlen fix pont mi vagyunk és az adott pillanat.“ Ez mindenki számára hatalmas inspirációt jelenthet. Hidd el, hogy tudsz maradandót alkotni, még ha kevésnek is érzed magad. Elkezdeni mindig nehéz, kitartani pedig talán még nagyobb erőfeszítésbe kerül, de a végén mindent visszakapsz. Igazi feltöltődés volt hallgatni ezt a rengeteg tehetséges fiatalt, és új, pozitív gondolatok és energiákat elraktározni.

Az utolsó előadóra, a végtelenül humoros, és kedves Tóth Árpádra először mindenki kissé furcsán nézett, hiszen ő nem akart mást, mint énekelni a közönséggel. A kezdeti szkeptikus magatartás azonban hamar feloldódott az énekben és a különböző szólamokban, dallamokban. Szinte érezhető volt a közönség teljes megnyugvása és relaxációja.

Az idei TEDx úgy gondolom, hogy sok mindenkit megerősített abban, hogy a siker nem egyszerű dolog. Komplex, bonyolult, színes, ám annál izgalmasabb.

A siker te magad vagy, ha nagyot álmodsz, és el mersz indulni, illetve ki tudsz tartani, akkor tiéd lehet minden. Ráadásul ha ezeket még meg is tudod osztani valakivel, és akár másokat is inspirálsz ezzel, akkor bátran állíthatjuk, hogy megütötted a főnyereményt.

Tehát mi kell a sikerhez? Erre csak egy költői kérdéssel lehet válaszolni: Mégis ki kell a sikerhez?! Csakis te magad!

(Győrfi Rebeka)