álom
#Lélek

Miért ne váltanád valóra az álmaid?

2013.01.07.
2 perces olvasási idő

Gyerekként mindenkinek nagy álmai és nagy tervei vannak. Tűzoltók akarunk lenni, katonák, vagy esetleg királylányok. Persze ezek az álmok és vágyak változnak, idővel átformálódnak. Ám felnőtté válásunk küszöbén sokan lebeszélnek az álmainkról, és sokan választják a látszólag könnyebb utat.

Juhász-Horváth Linda egy álomról tartott előadást a néhány hete megrendezett budapesti TEDxYouth konferencián, amely küzdelmek árán, de megvalósult. A férjével a közös életüket tervezték, és mindenképpen a fővároshoz közel szerettek volna lakni, ám mégis egy olyan helyen, amely nyugodt. A szentendrei faház ötlete jól hangzott, de mégsem volt praktikus.

"Az én történetem álmokról, a változás nehézségéről és a megvalósítás öröméről és sikeréről fog szólni." - kezdte beszédét Juhász-Horváth Linda.

Valósítsd meg az álmaidat!Már Európa sok országában vannak lakóhajók, így Linda férje azt gondolta, ők miért ne lakhatnának egy ilyenben, Budapesten, a Dunán? “2011 tavaszán mi is álmodtunk, és belevágtunk egy őrült projektbe, egy lakóhajó megvalósításába.“ - mesélte.

Elmondta, hogy a legtöbben kicsit furán néztek rájuk, ám ők mégis belevágtak a nem mindennapi ötletük megvalósításába. Linda hiszi és vallja, hogy “nem az az őrült, aki kiáll, és táncol, hanem az a bizonyos második, aki bekapcsolódik”.

Minden út rögös, és ezt ők is megtapasztalták. A siker kapujában azonban sokan visszafordulnak, megijednek. Majdnem így tett Linda is. “Olyan közel kerültem hirtelen az álmomhoz, hogy megijedtem“- meséli. Egy külföldi utazás után azonban újult energiákkal feltöltődve nekivágott megvalósítani az álmát.

Persze a projekt és a lakóhajó építése nem ment zökkenőmentesen, sok nehézséggel, gonddal kellett megküzdenie a fiatal párnak. Rengeteg engedély, pénz-, energia- és időbefektetés egy otthon megépítése, hát még ha ez a ház a Dunán fog úszni. Ám Lindáék beleugrottak az “ismeretlenbe”, és mertek hinni az álmukban.

Ma már a hajó a Dunán úszik, és hamarosan elkezdhetik berendezni. Az építmény teljesen környezetbarát, és ezt az üzenetet is szeretnék eljuttatni az emberekhez - a környezettudatosságot. “Szerintünk nem kell ahhoz kivonulni a városból, hogy az ember egy kicsit környezettudatosabb életet éljen. Szeretnénk a városi emberek figyelmét arra ráirányítani, hogy hogyan kerülhetnek közelebb a városban a természethez. “

Akkor mi is a siker?

Siker minden egyes engedély, amit megszerzünk ehhez a hajóhoz. És a legnagyobb siker talán az, hogy egyre többen érdeklődnek a lakóhajónk iránt.“ - válaszolta Linda.

Linda története bebizonyítja, hogy az álmokat nem szabad feladni, és nem érdemes félbehagyni. Mindenért küzdeni kell, és hiába rögös az út, a végén kellő szorgalommal elérhetjük a várva várt sikert. Tehát merjünk nagyot álmodni, és merjünk elindulni az úton! Lesznek, akik el akarnak majd tántorítani a célodtól, de ha biztos vagy magadban, akkor minden sikerülhet.

Fiatalon sikeresen
Fiatalként a jövő sokszor bizonytalannak és kilátástalannak tűnik, de ha jobban belegondolunk, épp ez a szép benne. Hiszen mi döntünk, hogy milyen legyen ez a jövő. Csak némi bátorság és pár jó ötlet kell mindehhez. Csak bátorság és néhány jó ötlet kell

(KamaszPanasz - Győrfi Rebeka)

Kapcsolódó cikkek