karácsony
#Lélek

Karácsony Betlehemben

2013.12.24.
2 perces olvasási idő

A keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe a Karácsony, azaz a kis Jézus születésének napja, mára világszerte a szeretet, a család és az összetartozás ünnepévé vált. Szinte nincs a világon hely, ahol az emberek ne ünnepelnék saját világnézetük vagy vallásuk szerint a fény diadalát a sötétség felett, vagyis a téli napforduló idejét.

A Szentföld egyszerre több világvallás otthona, így nem csoda hogy itt évente három karácsonyi ünnep van. December 24. a katolikusok és protestánsok Szent Estéje, az ortodox és a kopt egyház január 6-án ünnepel, a harmadik ünnep pedig az örmény egyház karácsonyának napja. Néha az ünnepek időpontja egybeesik, ilyenkor a hívek megosztják a templomot, és a különböző miséket a templom más-más részein tartják.

Szent Este éjjelén a protestánsok házról-házra járva betlehemeznek, a gyermekek karácsony reggelén kapják meg az ajándékokat. A közös családi reggelit követően templomba mennek, majd a mise után meglátogatják rokonaikat és barátaikat. Különleges helyi szokásként, a katolikus családok minden egyes tagja karácsonykor iszik egy-egy kortyot a papok által megszentelt vízből. Hasonló rituálé az ortodox karácsonyi ünnepkör része, az epifánia, azaz vízszentelés, amikor a hívek étkezés előtt három kortyot isznak a keresztvízből. A vallási sokszínűség ellenére a karácsonyi vacsora a Szentföldön is hagyományosan a sült pulyka, melyet borssal, fahéjjal, szerecsendióval fűszereznek, töltelékül húst, fenyőmagot és mandulát használnak.

A kis Jézus állítólagos születési helyén emelt Betlehemi Születés Temploma minden évben zászlókkal ékesítve, karácsonyi díszbe öltöztetve várja a zarándokokat és turistákat. Szenteste éjjelén tízezrek gyülekeznek a templom környékén, hogy részt vegyenek az arab telivér lovakkal vezetett ünnepi körmenetben. A lovas rendőröket egy magányos lovas követi, aki fekete lova hátán ülve hordozza a keresztfát, majd az egyházi méltóságok és a kormánytisztviselők következnek.

A körmenet utolsó állomása a Születés Temploma. A menet a templomba lépve elhelyezi a Szent gyermek antik képmását, majd a mély kanyargó lépcsőn levonul a barlangba, ahol egy ezüst csillag jelöli a kis Jézus születésének feltételezett helyét. Betlehem lakói a bejárati ajtókra keresztet festenek, a házon belül felállítják a betlehemi jászol kicsinyített mását, a főterén pedig egy hosszú rúdra erősített csillag szimbolizálja a Megváltó születésének napját.

Adventi koszorú készítése
Advent időszaka a karácsony előtti 4. vasárnappal, más értelmezésben a Szent András napjához (november 30.) legközelebbi vasárnappal veszi kezdetét. Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe. Adventi koszorú készítése

Kapcsolódó cikkek