karácsony
#Lélek

Karácsony a világ körül: Afrika

2020.12.24.
2 perces olvasási idő

A karácsony egy tradicionális keresztény ünnep, de sok nem-keresztény ember is ünnepli világszerte a szeretet ünnepeként. A modern és népszerű ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, a különböző mintázatú üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés.

Egyiptomban a kopt és az ortodox egyház január 7-én karácsonyozik. A karácsonyt megelőző adventi várakozás negyven napja alatt a hívek szigorú böjtöt tartanak, nem esznek húst és tejterméket.

Karácsony estén aztán mindenki új ruhában indul a templomba, majd az éjféli mise végeztével otthonaikban nekilátnak a „fata”-nak nevezett karácsonyi vacsorának, ami kenyérből, rizsből, fokhagymából és főtt húsból áll. Másnap, karácsony első reggelén, meglátogatják a barátaikat, akik számára ajándékul egy kaik nevű kekszféleséget csomagolnak.

Kongóban a közösség által kiválasztott csoport végzi a lázas karácsonyi felkészülést és dekorálást. Karácsony napján kórusok sétálnak végig a falvakon és az utak mentén, és a világ minden részén jól ismert karácsonyi nótákat zengve még az alvókat is felébresztik, hogy öltözzenek ünneplőbe, csatlakozzanak az istentisztelethez.

A karácsonyi szertartás végeztével a hívek az oltár melletti emelvényre helyezik ajándékaikat, a mise után pedig kezdetét veszi a karácsonyi lakoma, melyre legközelebbi barátaikat is meghívják a házuk előtt felállított asztalaikhoz.

Afrikai hétköznapok

Dél-Afrikában a karácsony a nyári vakáció idejére esik, szikrázó, napfényes égbolttal, virágerdővel és hívogató strandokkal. Karácsony éjjelén a városokban mindenhol karácsonyi kórusok hangja száll, a Szent Mise karácsony reggelén kezdődik.
A házakat fenyőágakkal díszítik, és általában mindenkinek van feldíszített karácsonyfája. A gyermekek természetesen itt is ajándékot kapnak, nem mástól, mint Karácsony Apótól, aki az apróságok lefekvéskor felakasztott zoknijába rejti el az ajándékokat.

A meleg miatt a vacsora leginkább a szabadban zajlik, és az angolszász országokhoz hasonlóan, itt a sült pulyka, húsos pite és szilvapuding a főszereplő. December 26-át, szintén a britek mintájára Boxing Day-ként emlegetik, ilyenkor leginkább strandolnak és pihennek a nyári nap melege alatt.

Az Afrika nyugati partján fekvő Ghánában az emberek Advent idején feldíszítik a templomokat és otthonaikat, és mivel Advent egybeesik a jólétet jelentő kakaóaratás idejével, még felfokozottabb és örömtelibb hangulatban várják karácsonyi ünnepeket.
Karácsony idején a gyermekek énekelve és „Krisztus eljő!” örömkiáltásokkal járják az utcákat, az esti szentmise alatt a hívek betlehemi jeleneteket adnak elő.

A gyermekek és az öregek jelenítik meg a Betlehem környéki mezőn megjelenő angyalokat, és házról-házra járva énekelnek. A karácsonyi lakoma rizs és egy „fufu” nevű pástétom, amit pörkölttel, okra levessel, zabkásával és húsokkal fogyasztanak. A rokonok, közeli barátok és szomszédok társaságában tartott vacsora végeztével itt is megajándékozzák egymást.

Libériában a fenyőfát harangokkal díszített pálmával helyettesítik. Karácsony reggelén kórusok hangja ébreszti az alvókat, a reggeli misére figyelmeztetve. A lakomát széles családi-baráti körben a szabad ég alatt tartják, ahol körben ülve megosztják a rizsből, marhahúsból és édes kekszből álló vacsorát. Leginkább pamut holmit, könyvet, szappant, édességet visznek ajándékba, éjjel pedig tűzijátékkal ünneplik a Megváltó születésének napját.

(KamaszPanasz)