húsvét
#Lélek

Szabad-e locsolni?

2013.04.01.
2 perces olvasási idő

Mit gondolsz a húsvéti hagyományokról? A locsolókat várod, vagy azt, hogy végre vége legyen a húsvét hétfőnek?

Hagyományok vagy modern húsvét?

Kislányként csupa élvezet azt számolni, hogy hány fiú járt már nálunk, aztán másnap eldicsekedni az új rekorddal. Élvezet a tojásokat festegetni, készülődni anyával. Még ma is, ha szereted a kézművesedést, eláraszthatod az ismerősöket modern húsvéti tojásokkal. Az interneten bőven találsz erre ötleteket.

húsvéti tojások

Idősebb korban azonban már cikinek számíthat, ha betoppan a szomszéd bácsi kölnivel a kezében. A megoldás rajtad múlik. A legegyenesebb dolog természetesen az, ha előre megbeszéled a szüleiddel a húsvéti történéseket. Fontos, hogy ne csak azt mondd el, hogy mit nem szeretnél, hanem azt is, amire szükséged van.

Így például azt az információt nehezen tudják a szüleid kezelni, hogy „nem akarok büdös lenni!”. Sőt, valószínű, hogy nem is a közlés tartalmára, hanem a hangsúlyára fognak reagálni. Sokkal hasznosabb lehet, ha kimondod, hogy mit szeretnél igazán: inkább pihenni szeretnél, szükséged van a barátaid társaságára stb.

Fiúként nagyszerű lehetőség a húsvét csoki tojás és zsebpénzgyűjtésre. Idősebb korban azonban egyeseknek már kínos lehet végigjárni a szomszéd néniket. A locsolkodás azonban lehet vicces, csapatépítő dolog is. Szerencsére újra divatba jött a vödörrel való locsolkodás. Persze nem minden lány örül neki, ha naponta ötször is át kelltöltöznie… minden szervezés kérdése és felejthetetlen buli kerekedhet belőle.

Fogyókúra vagy húsvéti menü?

Sarkalatos pont lehet a húsvéti eszem-iszom azok számára, akik szem előtt tartják az egészséges életmódot. Mindennek tetejében úgy kell véghezvinni, hogy ne bántsuk meg a nagymamát azzal, hogy a sokadik süteményt már nem szeretnénk megkóstolni. A fogyókúra természetesen nem jelent egyet azzal, hogy semmit sem fogyasztunk, sokkal inkább „okos” döntést, tudatos választást takar.

Segíthetsz te magad is összeállítani egy olyan menüt, ami egészségtudatosabb. Persze, mindannyian tudjuk, hogy hiába fogyasztunk egy keveset a nagyi, a szomszéd néni, a vendéglátó kínálgatni fog. Ez azonban nem tolakodás, nem azt jelenti, hogy nem tartja tiszteletben a kérésedet, sokkal inkább azt, hogy a szokásoknak engedelmeskedik és szeretetét, gondoskodását fejezi ki.

Húsvét, és ami mögötte van
A keresztények legfontosabb ünnepéről van szó, amelyhez számos hagyomány kapcsolódik. A tavasz eljövetelének ideje is, amelyet a Hold állásától függően márciusban vagy áprilisban tartunk. Idén a mostani hétvégére esik. Tovább a cikkhez

Éljen a szünet!

Meglehet, hogy a hátad közepére sem kívánod a sok locsolkodást, lányként a kölni szagot, fiúként a mászkálást, be kell látnunk azonban, hogy hétfőn nem kell iskolába vagy munkába menni. Élvezzük hát a szabadság nyújtotta lehetőségeket!

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)