karácsony
#Lélek

Készülődj a karácsonyra!

2023.12.10.
1 perces olvasási idő

Bár sokan csak egy sóhajjal nyugtázzák, a legtöbben pedig örülnek neki, ismét elérkezett a karácsony-szezon. Rohanó világunkban sajnos sokan már csak egy újabb stressz-forrásként tekintenek az ünnepekre, amik boltokban töltött tolongással és sorban állással, és kínos családi programokkal jár - és elfelejtik, hogy valójában ez a szeretet ünnepe, amit megfelelő lelkiállapotban szívmelengető és meghitt hetekként élhetünk át.

Advent eredete

A latin eredetű adventus szó megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére való várakozás a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje.

Valamikor éjféli harangszó hirdette az Advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival.

Apró ajándékötletek karácsonyra

A tökéletes karácsonyi ajándék nem az áron, márkán vagy méreten múlik. Személy szerint sokkal jobban értékelek egy apró, kézzel-szeretettel készített, kreatív ajándékot, mint bármi mást. Ezek az ötletek valóban apróak, mégis, a személyre szabott és rendkívül ötletes "szeretet-kártyákkal" együtt tökéletesek! Ti is bátran merítsetek ötleteket! Remélem, lélekben már ti is karácsonyoztok, és érzitek a mézeskalács és fenyő illatát!

(Karácsonyra hangolódva blog)