diéta
#Táplálkozás

Miért átverés a divatdiéta?

2012.04.02.
1 perces olvasási idő

Úgy tűnik, a suliban a legtöbb tizenéves szívesen beszél a legfrissebb fogyókúrákról és „divatdiétákról”. Ezek a „diétahóbortok” általában erősen korlátozzák a választásaidat az ételek terén; esetleg néhány speciális étel, tabletta vagy étrendkiegészítő fogyasztását igénylik, cserébe pedig gyors és könnyű fogyással kecsegtetnek. Csakhogy ezek a hóbortok gyorsan ki is mennek a divatból!

Sok tini minden diétát kipróbál, és bukásként éli meg, ha azok nem járnak sikerrel. Nos, ez azért van, mert a divatdiéták sajnos túl jók ahhoz, hogy igazak legyenek! Mint sok más fiatal, esetleg te is belevágsz egyik fogyókúrából a másikba, azt remélve, hogy sikerül leadnod pár kilót, még akkor is, ha talán nincs is igazán szükséged fogyásra…

A túlsúlyos fiatalok számára az első lépés, hogy egyszerűen megtartsák a jelenlegi súlyukat. Ha még növésben vagy, ahogy növekedsz, a súlyod is megoszlik, a testtömeg-indexed pedig alacsonyabb lesz. Több mozgás, egészséges ételek fogyasztása, az adagok csökkentése segít a súlynövekedés megakadályozásában. És ez önmagában elég is lehetne.

diétaValójában, újabb kutatások azt bizonyítják, hogy a diétázás önmagában nem akárkinek segít a fogyásban vagy éppen a súly megtartásában. A divatdiéták, legjobb esetben, átmeneti stabilitást nyújtanak. Szinte mindenki, aki drasztikus fogyókúrába kezd, utána visszahízik minden egyes elvesztett kilót – ha nem többet!

A probléma az, hogy sokan csak a fogyókúrák rövidtávú hatásait veszik figyelembe. A legjobb módja a súlyvesztésnek, ahogy a kutatók mondják, az átfogóan egészséges életmód. Ez nemcsak arról szól, hogy mit egyél ma vagy holnap, vagy ha „épp diétázol”. Hanem arról, hogy megtanuld, hogyan táplálkozz helyesen nap mint nap, hogyan válassz egészségesen az életed hátralevő részében.

Ráadásul, a diétahóbortok nem tartalmaznak elég, a tiniknek szükséges tápanyagot, ami rengeteg egészségügyi problémát okozhat. Mialatt egy ilyen diétán vagy, fennáll a dehidratáció, hasmenés, székrekedés, hányinger, fejfájás és állandó fáradtságérzet veszélye. Hosszú távon akár csontelgyengüléshez, vérszegénységhez is vezethet, vagy a növekedésed is leállhat.

Egy jó, egészséges diéta, ami az egészséges életmódod részét képezi, olyan dolog, amivel te és a tested hosszútávon is együtt élhettek, nem csak pár hét erejéig. Ez tartalmazza a kiegyensúlyozott táplálkozást, számos ételből, ami elég energiával látja el a testedet és az agyadat a mozgáshoz és a gondolkozáshoz. A helyes, egészséges életmód segít elsajátítani olyan készségeket is, mint például, hogy hogyan légy fizikailag aktív, hogyan legyen megfelelő a testtömeg indexed és hogyan őrizd ezt meg.

(B.K.; webmd)

Kapcsolódó címkék

diéta