#Lélek

Tavaszi szünet problémamentesen

2022.04.14.
3 perces olvasási idő

Mire figyelj, ha elutazol, ha bulizni indulsz, ha pénzt veszel ki az automatából vagy éppen meghitt együttlétre készülsz a pároddal a tavaszi szünet alatt?

Az úton…

Nézzétek át a kocsitokat, bizonyosodjatok meg róla, hogy semmilyen probléma nincs vele. A jogosítvány érvényességére is fontos ügyelni, csak úgy mint arra, hogy az összes szükséges papír nálad legyen!

Hotelekben…

Sose foglalj szobát az első emeleten vagy a hatodik felett! Miért? Az első emeleti szobákba jóval könnyebb betörni, míg a hatodik emelet feletti szobákhoz vész esetén nem mindig ér fel a tűzoltók létrája. Ha széfek is vannak a szobában, akkor mindenképpen ott helyezzétek el az értékeket. Az ajtókat is mindig tartsátok zárva, és ne engedjetek be senkit a szobátokba, amíg nem bíztok benne. Emellett jegyezd meg, hogy merre vannak a legközelebbi vészkijáratok, hiszen jobb felkészülni minden váratlan helyzetre.

Az ATM-nél…

Érdemes az ATM-ekhez csoportosan menni, a biztonság kedvéért. Emellett fontos, hogy még a napvilágos órákban menj, a sötétben ez már jóval veszélyesebb tevékenység. Amikor megközelíted az automatát nézz körül és bizonyosodj meg róla, hogy senki nincs a közeledben, akinek nem kéne ott lennie.

Amikor beütöd a PIN-kódodat, akkor használd a kezedet, hogy eltakard a billentyűzetet. Mindig figyelj arra, hogy egy gyanús alak se legyen a közelben Ha mégsem érzed magadat teljes biztonságban, akkor menj egy másik ATM-hez, biztosan lesz egy a közelben.

Ha iszol…

Tégy mindenkinek, de leginkább magadnak egy szívességet és bulizz okosan! Légy felelősségteljes. Fogd vissza magadat, amikor italt választasz és kerüld a tömény italokat, hiszen ezek igen erőteljesek és gyorsan hatnak.

Emlékezz arra, hogy a részegek könnyű célpontok. Emellett mindenképpen figyelj az alkoholmérgezésre is! Egy felmérés szerint az egyetemista fiúk 75%-a, míg a lányok 43%-a kerül erősen részeg állapotba a tavasz szünet alatt. Az ivás és a vezetés pedig mindenkor veszélyes helyzet, így mindig válassz biztonságos módot a hazajutáshoz – taxi, egy józan barát, vagy tömegközlekedési eszközök.

Káros napsugarak…

Mindenki örül a jó időnek, élvezzük a napsütést. Ám ha alkoholt fogyasztasz és a melegben vagy, akkor egyszerre leéghetsz és még a másnapod is rosszabb lesz. A nap maximalizálja az alkohol hatásait, így figyelj oda erre, különösen, ha nap közben fogyasztasz alkoholt. Mindig fogyassz emellett sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást.

Ha szédülsz és fáj a fejed, azonnal menj az árnyékba és igyál egy kis vizet, mert fennállhat egy gyengébb napszúrás veszélye. Emellett sose menj a napra a legerősebben sugárzó órákban, valamint mindig használj minimum 15-ös faktorú naptejet. Ne felejtsd – még akkor is megéghetsz, amikor felhős az ég.

Ha úszol…

Lehet, hogy messzebbre utaztok, az is lehet, hogy a Balaton hullámaihoz leszel elég merész. A lényeg, hogy sose menj a vízbe, ha nincs a közelben vízimentő. Még a legtapasztaltabb úszó is kerülhet váratlan helyzetbe. Figyeld a zászlókat is, és csak kijelölt helyen ússz, sose menj túl a bólyákon!

A forró fürdő…

Egy kád forró vízben inni… Bár az ötlet jónak tűnhet, és szinte minden MTV-s zenei videóban is csodásan megállná a helyét, érdemes átgondolni. Az alkohol kitágíthatja a vérereket, amelyek veszélyesen alacsony vérnyomást eredményezhetnek. Ráadásul az alkohol hatásai is hamarabb érezhetőek forró vízben – így pedig eszméletvesztés és fulladás is lehet a „jó ötlet” vége!!

Szórakozás…

Az én mottóm, hogy menj bulizni a barátaiddal és haza is velük menj! Így vigyázhattok egymásra. Emellett így az esetleges italokba öntött kábítószerek hatásait is hamar észrevehetitek! Ha extrém zavarodottságot, szédülést és nehézkes eső beszéd tüneteit észleled magadon vagy társadon, azonnal hagyjátok el a helyet. Menjetek haza, vagy egy kórházba, ahol kezelhetik a tüneteket!

Húsvét

Szerelmes tavaszi éjjelek…

Nem, nem mindenki csinálja. Főleg nem alkalmi partnerrel. De ha mégis így jön ki a lépés, bizonyosodj meg róla, hogy teljesen biztonságos. Még a tavaszi szünet előtt szögezd le, hogy mit szeretnél tenni és mit nem – az önkontroll érdekében pedig, ha megismerkedsz valakivel, vele is beszéld meg, hogy a szex nem feltétlenül szerepel a terveid között. A lényeg persze, hogy használjatok óvszert, amivel nem csak a terhességet, de egy nemkívánatos nemi betegséget is megelőzhettek. A másik fontos dolog, hogy sose tégy olyat, ami kellemetlen számodra!

Ha elhagyod az országot…

Az első és a legfontosabb – szükséged lesz az útleveledre! Ha esetleg lejárna, akkor mindenképpen hosszabbítsd meg, illetve nézd meg, hogy az adott országba szükséged lesz-e vízumra. A pakolás során pedig szintén ügyelj a biztonságra – ne vigyél magaddal értékes dolgokat, például drága ékszereket és válogass olyan ruhadarabokat, amik nem túl kihívóak. (Senki nem szeretné, hogy egy nemi erőszak miatt rémálommá váljon az egyébként élvezetes szünete!) Emellett az úti cél törvényeit és szokásait is érdemes átnézned, illetve ezeket külföldön betartanod.

(KamaszPanasz - Gy. A.)

Kapcsolódó címkék

ünnep