tavaszi szünet
#Lélek

Tavaszi szünet problémamentesen

2024.03.27.
4 perces olvasási idő

A tavaszi szünet mindenki számára a kikapcsolódásról kell, hogy szóljon. Végre kicsit távol lehetsz a sulitól és magadra is figyelhetsz. Ez a te szabadidőd: a legfontosabb, hogy jól érezd magad. Ha esetleg azonbna elutaztok a barátokkal vagy a családdal, nem árt felkészülni egy-két dologra. Mire figyelj utazás alatt és mire akkor, ha otthon töltöd a szünetet?

Az úton…

Nézzétek át a kocsitokat, bizonyosodjatok meg róla, hogy semmilyen probléma nincs vele. A jogosítvány érvényességére is fontos ügyelni, csak úgy mint arra, hogy az összes szükséges papír nálad legyen!

Hotelekben…

Sose foglalj szobát az első emeleten vagy a hatodik felett! Miért? Az első emeleti szobákba jóval könnyebb betörni, míg a hatodik emelet feletti szobákhoz vész esetén nem mindig ér fel a tűzoltók létrája. Ha széfek is vannak a szobában, akkor mindenképpen ott helyezzétek el az értékeket. Az ajtókat is mindig tartsátok zárva, és ne engedjetek be senkit a szobátokba, amíg nem bíztok benne. Emellett jegyezd meg, hogy merre vannak a legközelebbi vészkijáratok, hiszen jobb felkészülni minden váratlan helyzetre.

Ha iszol…

Tégy mindenkinek, de leginkább magadnak egy szívességet és bulizz okosan! Légy felelősségteljes. Fogd vissza magadat, amikor italt választasz és kerüld a tömény italokat, hiszen ezek igen erőteljesek és gyorsan hatnak.

Emlékezz arra, hogy a részegek könnyű célpontok. Emellett mindenképpen figyelj az alkoholmérgezésre is! Egy felmérés szerint az egyetemista fiúk 75%-a, míg a lányok 43%-a kerül erősen részeg állapotba a tavasz szünet alatt. Az ivás és a vezetés pedig mindenkor veszélyes helyzet, így mindig válassz biztonságos módot a hazajutáshoz – taxi, egy józan barát, vagy tömegközlekedési eszközök.

Káros napsugarak…

Mindenki örül a jó időnek, élvezzük a napsütést. Ám ha alkoholt fogyasztasz és a melegben vagy, akkor egyszerre leéghetsz és még a másnapod is rosszabb lesz. A nap maximalizálja az alkohol hatásait, így figyelj oda erre, különösen, ha nap közben fogyasztasz alkoholt. Mindig fogyassz emellett sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást.

Ha szédülsz és fáj a fejed, azonnal menj az árnyékba és igyál egy kis vizet, mert fennállhat egy gyengébb napszúrás veszélye. Emellett sose menj a napra a legerősebben sugárzó órákban, valamint mindig használj minimum 15-ös faktorú naptejet. Ne felejtsd – még akkor is megéghetsz, amikor felhős az ég.

Szórakozás…

Az én mottóm, hogy menj bulizni a barátaiddal és haza is velük menj! Így vigyázhattok egymásra. Emellett így az esetleges italokba öntött kábítószerek hatásait is hamar észrevehetitek! Ha extrém zavarodottságot, szédülést és nehézkes eső beszéd tüneteit észleled magadon vagy társadon, azonnal hagyjátok el a helyet. Menjetek haza, vagy egy kórházba, ahol kezelhetik a tüneteket!

Húsvét

Szerelmes tavaszi éjjelek…

Nem, nem mindenki csinálja. Főleg nem alkalmi partnerrel. De ha mégis így jön ki a lépés, bizonyosodj meg róla, hogy teljesen biztonságos. Még a tavaszi szünet előtt szögezd le, hogy mit szeretnél tenni és mit nem – az önkontroll érdekében pedig, ha megismerkedsz valakivel, vele is beszéld meg, hogy a szex nem feltétlenül szerepel a terveid között. A lényeg persze, hogy használjatok óvszert, amivel nem csak a terhességet, de egy nemkívánatos nemi betegséget is megelőzhettek. A másik fontos dolog, hogy sose tégy olyat, ami kellemetlen számodra!

Ha elhagyod az országot…

Az első és a legfontosabb – szükséged lesz az útleveledre! Ha esetleg lejárna, akkor mindenképpen hosszabbítsd meg, illetve nézd meg, hogy az adott országba szükséged lesz-e vízumra. A pakolás során pedig szintén ügyelj a biztonságra – ne vigyél magaddal értékes dolgokat, például drága ékszereket. Emellett az úti cél törvényeit és szokásait is érdemes átnézned, illetve ezeket külföldön betartanod.

Védőoltások

Ha Európán belül tartózkodtok, ez nem feltétlenül szükséges, de ha valami egzotikus táj felé vennétek az irányt, nem árt ellenőrizni, hogy milyen védőoltások szükségesek. Nyugodtan kérdezd meg az orvosodat, esetleg kutakodj az interneten. Mivel még sok az influenzás megbetegedés, figyelj oda magadra és a családodra!

Utas- és betegbiztosítás

Mielőtt bárhová is mennél (akár az országon belül is) nem árt egy kisebb összegű betegbiztosítást kötnöd. Az interneten rendkívül kényelmes és gyors is.

Az vagy, amit megeszel

Imádod a különféle konyhákat? Az étel lehet a legjobb, vagy akár a legrosszabb része a nagy útnak. Ha külföldre mész, előtte mindenképp tájékozódj a helyi különlegességekről, csemegékről. Néhány országban fontos szem előtt tartani, hogy csak olyan ételt egyél, ami teljesen át van sütve, vagy meg van főzve, illetve forrón tálalják neked. Próbálj meg palackozott italokat inni, főleg a víznél figyelj oda, hogy ha csak teheted, ne igyál a csapból. Egy fertőzés, ételmérgezés nem kellemes dolog, és akár egy életre elveheti a kedved a vakációktól.

Megéri?

"Ami a szünet alatt történt, az ott is marad" - Igen ám, de nem árt azért előre gondolkodni! Az elővigyázatosság okán nem árt, ha a következő lépésekre figyelsz, és betartod őket:

  • Tarts magadnál gumióvszert és használd, ha arra kerül a sor!
  • Ne csináltass piercingeket vagy tetoválást, hiszen a HIV és hepatitis B fertőzések így is elkaphatóak.
  • Tarts mértéket az alkoholfogyasztásban!
  • Ne feledd, hogy vezetés vagy közlekedés közben mindig tartsd szem előtt saját és mások biztonságát (biztonsági öv használata, megadott sebességhatár betartása stb.)!

Otthon ragadsz a tavaszi szünetben, míg a többiek elutaznak? Sose bánd, egyedül is szórakozhatsz jól, és lehet egy emlékezetes vakációd. Ha már itt a tavasz, miért is ne dobnád fel az életedet és a szünetet ezekkel a jó kis tippekkel?

Alakítsd át a szobádat!

Tavasz van, miért is ne tartanál egy tavaszi nagytakarítást? Igen, elég sok munkával jár, de úgysem lesz más, amit csinálnod kell. Az is elég, ha csak a szekrényedet rakod rendbe – tedd el a téli ruhákat. A szekrényed rendberakása után nézz körül a szobádban, és nézd meg, hogy min változtathatnál!

Kényeztesd magadat egy napon át!

Nem kell kimozdulnod ahhoz, hogy egy relaxáló, frissítő élményben legyen részed – otthon a kádban is rendezhetsz magadnak egy ilyen nagyszerű napot, ami még a szépségednek is jót tesz!

Kertészkedj!

Bár azt gondolhatod, hogy a kertészkedés az idősek kiváltsága, de a tiniknek is roppant hasznos – oldja a stresszt, emellett büszke lehetsz a növényekre, amelyek neked köszönhetően nőnek. Ráadásul friss levegőn lehetsz. Beszélj a szüleiddel, hogy a kert végében hagyjanak neked egy kis területet, ami csak a tiéd.

Készíts villásreggelit!

Mi jobb egy későn kelésnél? Az, amikor későn kelsz, és utána villásreggelizel egy jót pár haverral. Ahelyett, hogy egy kisebb vagyont költenél egy étteremben, te is simán készíthetsz palacsintát, tojást vagy francia pirítóst – ajánljuk receptjeinket!

Jógázz kicsit!

Nem mondanád, hogy különösebben jógás típus vagy? Még lehetsz, csak a hozzáállásodon kell egy kicsit változtatnod. Sokkal kevésbé leszel ideges, és az izmaidat is jól átmozgatod. Amire szükséged van, az csak egy csöndes hely, pár kényelmes ruha és a letisztult elméd.

Jelentkezz önkéntesnek!

Egy kis önkéntes munka a tavaszi szünetben mindenképpen jó – ráadásul másokon is segítesz vele.

A tavaszi szünet a te időd, megérdemelted. Érezd jól magad, vigyázz a testi és lelki épségedre! Jó pihenést kíván a KamaszPanasz csapata mindenkinek

(KamaszPanasz - Gy. A.)

Kapcsolódó címkék

ünnep