karácsony
#Lélek

Karácsony Angliában - egy nemzetközi diák szemével

2012.12.21.
2 perces olvasási idő

Bár első pillantásra a Karácsony itt is ugyanolyannak tűnik, mint otthon, idővel rájövünk, hogy sok különbséget felfedezhetünk.

Kezdjük azzal, hogy szerintem a britek a világ leglelkesebb emberei, amikor a Karácsonyról van szó. Mindenki karácsony-lázban ég már novembertől kezdve. A karácsonyfákat a legtöbben már december elején feldíszítik és kiállítják.

A boltok megtelnek, az egész város kivilágítva, karácsonyi díszítésben pompázik. Nincs egy olyan apró kirakat, kávézó, étterem vagy bolt, ahol ne lenne minden "karácsonyos". Feltűnő még, hogy a karácsonyi világítás és a különböző karácsonyi izzósorok sokkal népszerűbbek, mint otthon, szó szerint szinte minden ház fényárban úszik, és nagyon szép.

Rengeteg karácsonnyal kapcsolatos program és buli van, rengetegen rendeznek házibulikat a karácsony jegyében. (Ez nekem nagyon szokatlan volt. hiszen nálunk a Karácsony főként családi ünnep.) Ezek a találkozások leginkább ugyanolyanok, mint az átlagos házibulik, azt leszámítva, hogy karácsony-tematikájú, azaz minden fel van díszítve, karácsonyi ételek és italok vannak, illetve egész este karácsonyi zenéket hallgatnak.

Advent nélkül?

Másik nagyon meglepő dolog volt számomra, hogy az itteniek szinte alig ünneplik az Adventet, senkinél sem láttam adventi koszorút, és sokak azt sem igazán tudják, hogy mi az az Advent.

A karácsony persze itt is nagyon gyerek-centrikus, a Mikulás története és az ajándékozás miatt minden kisgyerek nagyon izgatott Karácsony előtt. A gyerekek az iskolában is ünneplik a Karácsonyt: utolsó héten különböző programokkal, például közös karácsonyi ebéddel ünnepelnek.

A "menetrend"

Az ajándékozás hagyománya is eltér a magyartól. Itt az ajándékokat a Télapó hozza, és nagy zoknikba teszi (nem pedig a fa alá!). Ezeket az ajándékokat december 24-ére virradó éjjel hozza meg a Télapó, de 25-éig senki sem bonthatja ki az ajánékokat. December 24-én nagyon sok fiatal nem otthon ünnepel, hanem elmegy a barátaival bulizni, a helyi pub-okban rengeteg különböző rendezvény és esemény van. Sokszor a családok együtt mennek el otthonról, éttermekbe vagy pub-okba: Angliában - a magyar hagyományokkal ellentétben - sokkal inkább közösségi, semmint családi hagyományai vannak a Karácsony ünneplésének.

December 25-én a hagyomány szerint reggel és délelőtt történik az ajándékozás, majd a családok összeülnek egy nagy ebédre, ami általában sült pulyka, amit tepsis krumplival, zöldborsóval, répával és kelbimbóval tálalnak. Ezek mellé jön még a töltelék, ami a magyar fasírta hasonlít, illetve a 'gravy', amit magyarul barnamártásként ismerünk. Ezek mellé gyakran készítenek vörösáfonya szószt is.

A pulykát a desszert követi, ami lehet karácsonyi puding vagy gyümölcszselé, esetleg trifle (rétegezett piskóta, gyümölcsös zselatin és vaníliakrém) vagy mince-pie (ezek kicsi sütemények, omlós tésztával, gyümölcs-töltelékkel és mandulával). Az ebéd után a család együtt marad, áltában tévét néznek vagy társasjátékoznak, beszélgetnek.

December 26-án a családok általában sült bárányt esznek mentaszósszal. Elmaradhatatlan eseménye ezen a napon még a királynő hagyományos karácsonyi beszéde.

(Gy.A.)