szexting
#Lélek

A szexting egyenlő a megcsalással?

2014.04.03.
2 perces olvasási idő

Tisztelt szakértő! Kutakodtam a barátom telefonján, amíg ő zuhanyozott, tudom rossz dolog. Nem azért tettem, mert nem bíznék benne, hanem mert van egy olyan lány az ismerősei között, akiben nem bízom.

Sajnos többet találtam, mint szerettem volna. Az a lány meztelen képeket küldött a barátomnak és ő meg pozitív megjegyzéseket is tett a képre, hogy mennyire felizgatták a látottak.

Teljesen kikészültem és nem tudom, hogyan nézzek szembe a barátommal ezek után. Nagyon szeretem őt és már lassan két éve együtt járunk. A kérdésem az lenne, hogy a szexting egyenlő a megcsalással? Mindig is mondtam neki, hogyha rajtakapom, hogy megcsal, akkor szakítok vele. Azonban úgy gondolom, hogy ez még nem jelent közvetlen megcsalást, hiszen csak üzeneteket írtak egymásnak. De úgy érzem, hogy átvertek, megcsaltak. Vajon csak túlreagálom a dolgot? Hogyan beszélhetnék a barátommal erről?szexting

A segítségét előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

A kérdésed igen összetett és ezért nem igazán könnyen megválaszolható, ahogy sejtetted, nincs rá egyszerű megoldás. A lényeg, hogy igazából rajtatok, kettőtökön áll, hogy mi számít megcsalásnak és mi nem az adott kapcsolaton belül.

A jó párkapcsolat alapvető feltételei a jó kommunikáció, az egymás iránti bizalom, a nyitottság. A leírt eset nézőpont kérdése. Van, aki szerint ez már megcsalás és van, aki szerint ez még nem. Ami igazán számít az, hogy te ezt hogyan éled meg, mit érzel, hogyan hatnak rád a történtek.

A másik kérdésed az volt, hogyan nézz ezek után a barátoddal. Kezdetnek magyarázd el neki, hogy milyen rosszul esett neked az, amit a telefonjában láttál. Azonban mielőtt ezt megtennéd, gondold végig, hogy mit is jelent számodra ez az eset. Soktényezős a dolog, például máshogy érint a dolog, ha jól alakul a párkapcsolatod és megint máshogy, ha kevésbé jól, vagyis egy jól működő kiegyensúlyozott párkapcsolat esetén hamarabb elnézhető az efféle incidens, azonban ha nem igazán jól mennek a dolgok, akkor komoly aggodalomra adhat okot. De vannak olyanok, akiknél már egy szimpla félreérthető üzenet is több a megengedhetőnél. Ez egyéni beállítottság kérdése és nagyban függ a párkapcsolat adottságaitól.

Fontold meg, hogyan állsz a dologhoz: ha kérdőre vonod a barátodat az üzenettel kapcsolatban és ő úgy reagál, hogy ezt nem tekinti megcsalásnak, akkor ez azt jelenti, hogy te is megtehetsz hasonlót? Szeretnél ilyesmit megtenni? Megbeszéltétek a barátoddal a párkapcsolatotok jellegét, felállítottátok a határokat, szabályokat, szex, szexting, másokkal való flörtölés tekintetében? Mi történne, ha ezeket a kérdéseket felhoznád előtte? Mit szeretnél elérni önmagad számára ennek tekintetében?

Ha úgy döntesz, hogy megosztod az aggodalmaidat a barátoddal, akkor számolj azzal az eshetőséggel, hogy rosszul fog neki esni és akár dühös is lehet, amiért kutakodtál a telefonjában az ő tudta nélkül. A tettedet úgy is felfoghatja, mint a magánszférájának megsértése. Ez attól is függ, hogy számotokra mennyire elfogadott dolog a másik üzeneteinek elolvasása.

Te azt állítottad, hogy bízol a barátodban, csak abban a másik nőben nem és mégis a barátod telefonjában kutakodsz, akár tudatában vagy annak, hogy ez rossz vagy sem, ami ellentmond az állításodnak. Tehát tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi késztetett téged arra, hogy belenézz az ő telefonjába. Lehet, hogy mégsem bízol benne? Akkor viszont elsődleges, hogy kiderítsd a bizalmatlanságod okát, alapját. A bizalmatlanságodnak sokféle forrása lehet, akár az ő viselkedése vagy más külső tényezők is közrejátszhatnak, de ezeket csak te tudhatod.

Ideális esetben egy bensőséges beszélgetés rendezheti a dolgokat kettőtök között és esélyt adhat a párkapcsolatotok jobb megértésére is, mik azok, amiket megengedhettek a másiknak, és miket nem.