játék
#Lélek

Hogyan viselkedj egy kisebb gyerekkel?

2015.12.08.
1 perces olvasási idő

Rád bízták az egyik kisebb unokatesódat, de fogalmad sincs, hogyan játssz vele, mivel kösd le a figyelmét? Mutatunk néhány tippet!

Mi alapján válassz?

Az első és legfontosabb természetesen az, hogy a gyermek korához illő játékot válassz. Ha nehezen tudod behatárolni, a szülei mivel foglalják le, akkor bátran kérdezz rá! Ha beveted a kedvenc játékát, vagy ahhoz hasonlókat próbálsz ki vele, akkor nem foghatsz mellé.

A másik lényeges dolog a játék kiválasztásnál, hogy éppen mi az, ami aktuális. Karácsonykor nyilván nem kezdesz el vele húsvéti nyulat rajzolni, és fordítva.

A játékodat felvezetheted egy érdekes mesével, egy igaz történettel, vagy egy általad kreált sztorival. Így felkeltheted az érdeklődését, és ráhangolhatod a későbbiekre.kisgyerekekkel

Amire figyelj

A játék a gyermekek fejlődése szempontjából nagyon fontos dolog, hiszen segítségével ismerik meg környezetüket és önmagukat. Éppen ezért engedd meg neki, hogy a maga módján játsszon, ne a Te szabályaid szerint! Ha nem veszélyezteti a saját-, és mások testi-lelki épségét, akkor nem lehet baj.

Ha ügyes, és aktívan részt vesz a munkában, akkor értékeld azt, amit csinált, dicsérd meg, bíztasd a folytatásra! Ha valami nem megy, ne ugorj egyből, és oldd meg helyette a felmerülő gondokat, hiszen ehhez nem szabad hozzászoknia. Tippekkel segítsd, hogy rájöjjön a helyes megoldásra!

Ne felejtsd el éreztetni vele, hogy ő is képes bizonyos dolgokra, még ha egy kis segítségre is szorul. Bátran bízz rá kicsit nehezebb feladatokat is!

Mi mindent csinálhattok együtt?

Ha a minden gyerek által imádott játékokon már túlvagytok, akkor ideje kicsit kreatívkodni:

Ablakdekorálás

Ezt az év bármelyik szakaszában kipróbálhatjátok, hiszen mindig van miért dekorálni. Tavasszal jöhetnek a virágok, nyáron a napocskák, ősszel a levelek, télen pedig a hópelyhek. Ha pedig egy konkrét ünnep előtt álltok, akkor igazán könnyű dolgod van a témaválasztást illetően.

Arra kell csak ügyelned, hogy ne túl éles ollóval dolgozzon a gyerkőc, és hogy ne válassz túlságosan bonyolult formákat, hiszen így elveszik a részletekben, és úgysem tudja úgy kivágni, mint egy felnőtt. Ha nagyon szeleburdi, akkor ne adj a kezébe ollót, vágd ki előre a mintákat, hogy neki csak össze kelljen ragasztani.

Ha elkészültek a nagy művek, akkor pedig mehetnek az ablakra. Állítsd fel egy székre a picit, gondosan tartsd, hogy le ne essen, majd hagyd, hogy celluxszal ő maga ragassza fel a képeket!

Festés

Ki ne imádna festeni? Mindent jó alaposan össze lehet kenni, és mi magunk is tetőtől talpig piszkosak lehetünk… Ez aztán a szuper!