karácsony
#Lélek

Találd meg az ünnepi hangulatot az érzelmekben!

2015.12.23.
1 perces olvasási idő

Lehangoltnak lenni karácsony tájékán nem is olyan egyedülálló. Hiszen körülötted mindenki boldog, ünnepi hangulatban van, míg te esetleg kimerült és túlhajszolt vagy.

Igen, nem meglepő, hogy sokan azt mondják, az ünnepek az év legrosszabb napjai. Ráadásul nem csak a valóban depressziósok vélekednek így az év végéről. Így ha a családi összejövetelek, a soha véget nem érőnek tűnő partik vagy a vásárlások nagyon lehangolnak, akkor végső esetben igazán magányosnak fogod érezni magadat. De pár tipp segítségével nem csak csökkenteni tudod a stresszt, hanem egy kis idő elteltével még örömet is fogsz találni az ünnepekben.

1. Ne várj el semmit! Ne akadj fent azon, hogy az ünnepeknek milyeneknek kéne lenniük és hogyan kéne érezned magadat. Ha azt szeretnéd, hogy a karácsonyod egy klasszikus képeslap ideálját tükrözze, akkor abból mindig rosszul fogsz kijönni.

2. Csinálj valami mást! Ebben az évben egy picit lépj kis az általános, rutin dolgokból, és próbáld Ünnepi hangulat csillagszóróvalmás szemmel nézni a karácsonyt. Nem szeretnéd jobban élvezni? Tegyél érte! Menjetek Szenteste egy étterembe. Vagy moziba. Beszéljétek meg, hogy ebben az évben nem ajándékoztok, hanem mondjuk, felajánljátok valamilyen szervezetnek az erre szánt pénzt. A lényeg, hogy változtass valamin!

3. Számíts a szeretteid támogatására! Ha esetleg depressziós lennél, akkor mindenképpen szükséged van a családod és a barátaid segítségére. Az ünnepek során egyébként is sok időt kéne szakítanunk arra, hogy elegendő időt töltsünk szeretteinkkel – ha máshogy nem, legalább telefonon.

4. Sose számíts a legrosszabbra! Sok ember olyan negatív gondolatokkal indul neki az ünnepeknek, hogy még lehangoltabbak lesznek tőlük. Szóval semmiképpen és semmi miatt ne ess kétségbe! Minden problémára vannak megoldások. Ráadásul ha jól állsz neki a dolgoknak, akkor sokkal jobban fogod élvezni az egész ünneplést.

5. Felejtkezz el minden felesleges dologról! Ne agyalj szükségtelenül, csak add át magadat az ünnep hangulatának! Nem baj, ha idén nincs időd feldíszíteni a házat égőkkel. Vagy ha nem tudod megszerezni a tervezett süti receptjét. A lényeg, hogy adj időt magadnak. Az aggódás csak megtöri a karácsony hangulatát, és még a pihenésedet is keresztbehúzza.

6. Jótékonykodj! Persze, ideges vagy, fáradt, és nincs időd semmire. De gondolj arra, hogy sokaknak kevesebbje van, mint neked. Próbálj meg önkénteskedni, menj ingyen-konyhára segíteni, vegyél részt akciókban, a lényeg, hogy te is sokkal jobban fogod érezni magadat, ha olyanokon segítesz, akiknek valóban szükségük van rá.

(Gy. A., webMD)