álom
#Lélek

Mit jelentenek ezek az álmok? - A szakértő válaszol

2015.11.29.
1 perces olvasási idő

Mit jelent az,ha azt álmodjuk, hogy eltörik a szemüvegünk? Ez az egyik visszatérő álmom. A másik pedig, hogy azzal a fiúval levelezek álmomban, aki nagyon tetszik nekem. Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.

Kedves Levélíró!

Az álmok megfejtésénél nincsen egy dolognak valamilyen konkrét jelentése, mindig az számít, hogy neked mit jelentenek az egyes részek az álmodban. Hiszen ugyanaz az álom jelentése más és más lehet attól függően, hogy milyen az adott személy, mi minden történt vele az élete során, vagy az adott héten, stb. Mindenki a saját álmát tudja legsikeresebben értelmezni, ezért lehetnek az álmos könyvek is félrevezetőek. Keresd meg, milyen érzelmek kapcsolódnak ehhez az álmokhoz, mit érzel az álmodban.

Fogalmazd meg magadnak azt is, hogy számodra mi a központi eleme az álomnak. Pl. mit jelent neked az, hogy eltörik a szemüveged? Örülsz neki, hogy végre megszabadultál tőle, vagy pont ellenkezőleg, szörnyű dolog, mert e nélkül nem látsz semmit? Milyen az, ha nincs szemüveged? Mit szimbolizálhat neked a szemüveg? Mi minden jut eszedbe a szemüveg szóról? Akár azt is csinálhatod, hogy fogsz egy üres lapot, felírod a tetejére, hogy szemüveg és elkezded alá össze-vissza leírni, mi minden jut még eszedbe erről a szóról. A szavak között megtalálhatod azt a segítséget, hogy mit is jelenthet ez az álom!

A második álmod pedig: milyen azzal a fiúval levelezni, aki tetszik neked? Mi mindent ír ő? Jó fej az álmodban? Talán érdemes volna valahogyan felvenni vele a kapcsolatot, hogy megtudd, milyen ő a valóságban is!

Egy visszatérő álom addig marad visszatérő, amíg meg nem halljuk azt az üzenetet, amit az álmunk üzenni akar nekünk. És hát az álmaink is mi vagyunk, csak egy sokkal mélyebb, tudattalan részünk, és ez a mélyebb részünk így próbál meg kommunikálni, segíteni a tudatos részünknek. Tedd fel magadnak a kérdést: mit is akar üzenni nekem ez az álom?

Sok sikert az álomfejtéshez, ha elakadnál, írj!

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)