alkohol
#Lélek

Az alkoholista szülők

2009.02.18.
1 perces olvasási idő

Az alkoholizmus betegség! Testet és lelket szétziláló, súlyos állapot, amely a személyiség torzulásával jár együtt, így a beteg alkalmatlanná válik arra, hogy felelősen dönthessen gyermeke sorsát illetően. Agresszivitás, kiszámíthatatlanság, megbízhatatlanság, érzelmi kitörések, ésszerűtlen és felelőtlen cselekedetek várhatók attól, aki rendszeresen iszik, alkoholista. Ebben az állapotában gyakran követ el az ilyen személy erőszakot (szóval, tettel, leggyakrabban mindkettővel).

Ha a családban van alkoholbeteg, annak mindig vannak áldozatai, leginkább a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek. Ellenük követnek el erőszakot, gyakori, hogy az ittas állapotú felnőtt szexuálisan vagy más módon zaklatja a környezetét, gátlástalanul viselkedik.

Magányos lány

A kisgyerek képtelen megvédeni önmagát. Gyakran nem csak azt kell elszenvednie, hogy őt bántják, őt fenyegetik, őt zaklatják, őt alázzák meg, hanem azt is látnia kell, hogy az egyik szülőfél bántja őt és a másik szülő felet és ő ez ellen nem tehet semmit. Akiknek őt kellene szeretni, megvédeni, azok bántják, azok nem védik meg, általuk válik prédává, gyakran önmaga is áldozattá, testi-lelki sérültté.

A környezet szerepe nagyon fontos

Ha észleled környezetedben, hogy alkoholista foglya egy család, feleség, partner, vagy gyerekek, ne legyél gyáva, közönyös, fordulj segítségért. Beszéld meg szüleiddel, mit tehettek, hogyan segíthettek! A Családsegítő és Gyermekvédelmi szolgálat, Rendőrség, Orvosi ügyelet - olyan lehetőségek, ahol kötelesek segíteni!

Ha szükséges, a gyermeket átmenetileg vagy végleg kiemelhetik a családból, de arra is lehetőség nyílik ezáltal, hogy az alkoholista gyógyszeres és/vagy pszichológiai kezelést kapjon.

( K. Á. )