Főoldal / LÉLEK / Mindent a Valentin-napról
  2020-02-14

Mindent a Valentin-napról

Hazánkban még csak alig néhány évtizedes múltra tekint vissza a szerelmesek ünnepének hagyománya, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy hatalmas kultúrát teremtsen itthon is.

- hirdetések -

Ha február második hetének tájékán belépünk egy üzletbe, minden tele van szívecskékkel, SZERETLEK feliratú plüssökkel, és egyéb romantikus ajándékokkal.

Sokak szerint csak a virág- és ajándékárusok által létrehozott ünnep, de a Valentin-napnak ennél mélyebb gyökerei vannak. Több história is kering kialakulásáról, lássuk melyek a leggyakoribbak!

Valentin egy szerzetes volt? Ez most komoly?

Nagyon régen, pontosabban időszámításunk előtt 270 körül, egy Valentin nevű katolikus pap élt Rómában. Ekkoriban tiltotta meg II. Claudius azt, hogy a fiatal férfiak házasodjanak, mert szerinte a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint akiknek feleségük, családjuk van. Valentin a szerelmespárokat titokban eskette össze, de ezt II. Claudius börtönnel és halálbüntetéssel ’díjazta’.

A legenda szerint Valentin visszaadta a börtönőr lányának a látását, ugyanis a legenda szerint varázserővel bírt. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a szíve választottjának egy szerelmes vallomást küldött, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.” ĺgy született az első Valentin-napi levél, s így terjedt el az üzenet a világban. Mások szerint ezt az üzenetet magának küldte vigasztalásul, míg megint mások szerint a börtönőr lánya írta Valentinnek hálából.

Az isteni Valentin

A másik történet sokkal kézenfekvőbb. A Valentin-napot Juno istennő ünnepével kötik össze. A Római Birodalomban ugyanis minden évben február 15-én ünnepélyt rendeztek az istennő tiszteletére, melyen a tavasz érkezését és a szerelmet éltették egészen addig, míg i.sz. 496-ban Gelasius pápa el nem rendelte, hogy az addigi ünnep helyett egy nappal korábban, február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek.

Mindenesetre a Valentin-nap mondhatni megosztó ünnep. Rengetegen ünneplik, míg sokan nem foglalkoznak vele. Ha Te azok közé tartozol, akik ezen a napon igyekeznek kifejezni, hogy mennyire szeretik a párjukat, akkor lássunk pár tippet a tökéletes randi-helyszínre, és ajándékra!

Hova menjetek?

Mozi - Igazán jó dolog télen moziban randizni. Összebújás, meleg popcorn, egy jó film.

Színház – Télen rengeteg új premierrel rukkolnak elő a színházak. Hangulatotoknak megfelelően választhattok drámát, komédiát vagy musicalt.

Műjégpálya – Ha nem riadtok vissza egy kis mozgástól, valamint szerettek a szabadban lenni, akkor a korcsolyázással egybekötött randi nagyon jó ötlet lehet!

Mit ajándékozz?

Bár a boltok zsúfolásig vannak a romantikusabbnál romantikusabbnak titulált ajándékokkal, azért jó, hogyha valami egyedit ajándékozol. Íme néhány saját készítésű ajándék:

  • Vegyél egy szép határidőnaplót, és írj minden héthez egy szép szerelmes idézetet, így ha belenéz, mindig eszébe fogsz jutni!
  • Írd ki a közös számaitokat egy CD-re, amihez szép borítót is tervezhetsz! Bár kicsit elcsépelt, friss pároknál nagyon jó.
  • Készítsd el neki a kedvenc ételét, egy gyertyafényes vacsi jó ötlet!
  • Vegyél neki 3D-s szív alakú puzzlet! Jól el lehet szórakozni, mialatt kirakjátok!
  • Adj neki gravírozott tárgyat! Mindegy, hogy ez egy toll, ékszer, vagy kulcstartó, a lényeg, hogy legyen rajta valami személyes és kedves!
  • Maradhatsz a plüssöknél is, de itt is próbálj egyedi maradni! Vegyél inkább plüsspárnát, így mindig rád fog gondolni, mielőtt elalszik!

További hasznos tippeket találhatsz a Valentin napra várva című blogban is, kattints rá!

(KamaszPanasz - Gy. A.)