Valentin nap
#Lélek

Mindent a Valentin-napról

2020.02.14.
2 perces olvasási idő

Hazánkban még csak alig néhány évtizedes múltra tekint vissza a szerelmesek ünnepének hagyománya, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy hatalmas kultúrát teremtsen itthon is.

Ha február második hetének tájékán belépünk egy üzletbe, minden tele van szívecskékkel, SZERETLEK feliratú plüssökkel, és egyéb romantikus ajándékokkal.

Sokak szerint csak a virág- és ajándékárusok által létrehozott ünnep, de a Valentin-napnak ennél mélyebb gyökerei vannak. Több história is kering kialakulásáról, lássuk melyek a leggyakoribbak!

Valentin egy szerzetes volt? Ez most komoly?

Nagyon régen, pontosabban időszámításunk előtt 270 körül, egy Valentin nevű katolikus pap élt Rómában. Ekkoriban tiltotta meg II. Claudius azt, hogy a fiatal férfiak házasodjanak, mert szerinte a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint akiknek feleségük, családjuk van. Valentin a szerelmespárokat titokban eskette össze, de ezt II. Claudius börtönnel és halálbüntetéssel ’díjazta’.

A legenda szerint Valentin visszaadta a börtönőr lányának a látását, ugyanis a legenda szerint varázserővel bírt. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a szíve választottjának egy szerelmes vallomást küldött, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.” ĺgy született az első Valentin-napi levél, s így terjedt el az üzenet a világban. Mások szerint ezt az üzenetet magának küldte vigasztalásul, míg megint mások szerint a börtönőr lánya írta Valentinnek hálából.

Az isteni Valentinvalentin-nap

A másik történet sokkal kézenfekvőbb. A Valentin-napot Juno istennő ünnepével kötik össze. A Római Birodalomban ugyanis minden évben február 15-én ünnepélyt rendeztek az istennő tiszteletére, melyen a tavasz érkezését és a szerelmet éltették egészen addig, míg i.sz. 496-ban Gelasius pápa el nem rendelte, hogy az addigi ünnep helyett egy nappal korábban, február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek.

Mindenesetre a Valentin-nap mondhatni megosztó ünnep. Rengetegen ünneplik, míg sokan nem foglalkoznak vele. Ha Te azok közé tartozol, akik ezen a napon igyekeznek kifejezni, hogy mennyire szeretik a párjukat, akkor lássunk pár tippet a tökéletes randi-helyszínre, és ajándékra!

Hova menjetek?

Mozi - Igazán jó dolog télen moziban randizni. Összebújás, meleg popcorn, egy jó film.

Színház – Télen rengeteg új premierrel rukkolnak elő a színházak. Hangulatotoknak megfelelően választhattok drámát, komédiát vagy musicalt.

Műjégpálya – Ha nem riadtok vissza egy kis mozgástól, valamint szerettek a szabadban lenni, akkor a korcsolyázással egybekötött randi nagyon jó ötlet lehet!

Ezt is nézd meg! További romantikus és olcsó randiötletek

Mit ajándékozz?

Bár a boltok zsúfolásig vannak a romantikusabbnál romantikusabbnak titulált ajándékokkal, azért jó, hogyha valami egyedit ajándékozol. Íme néhány saját készítésű ajándék:

  • Vegyél egy szép határidőnaplót, és írj minden héthez egy szép szerelmes idézetet, így ha belenéz, mindig eszébe fogsz jutni!
  • Írd ki a közös számaitokat egy CD-re, amihez szép borítót is tervezhetsz! Bár kicsit elcsépelt, friss pároknál nagyon jó.
  • Készítsd el neki a kedvenc ételét, egy gyertyafényes vacsi jó ötlet!
  • Vegyél neki 3D-s szív alakú puzzlet! Jól el lehet szórakozni, mialatt kirakjátok!
  • Adj neki gravírozott tárgyat! Mindegy, hogy ez egy toll, ékszer, vagy kulcstartó, a lényeg, hogy legyen rajta valami személyes és kedves!
  • Maradhatsz a plüssöknél is, de itt is próbálj egyedi maradni! Vegyél inkább plüsspárnát, így mindig rád fog gondolni, mielőtt elalszik!

(KamaszPanasz - Gy. A.)