dohány
#Drog, cigi, alkohol

Egyre kevesebben dohányoznak Magyarországon

2013.11.20.
1 perces olvasási idő

Az elmúlt években a nemdohányzók védelme érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a dohányosok száma - mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár.

Szócska Miklós a november 21-i Ne gyújts rá! világnap alkalmából elmondta, egy megismételt felmérés azt mutatta, hogy míg 2012-ben a felnőtt lakosság körében a naponta dohányzók aránya 28 százalék volt, addig ez az arány 2013-ra 19 százalékra esett vissza. Nagyjából 200 ezren abbahagyták a dohányzást - tette hozzá.

Egyre kevesebben dohányoznak MagyarországonAz 1500 ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint a dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent. A tavalyi felmérésben a férfiak 32,3 százaléka, míg az idén már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a tavalyi 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott az idén.

Szócska Miklós szerint a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedések hatására mérhető az infarktusok számának visszaesése.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2012. január 1-je óta tilos dohányozni a zárt légterű közösségi helyeken, illetve egyes közintézmények közvetlen közelében, valamint a busz- és villamosmegállókban, aluljárókban. A dohánytermékeket csak egészségvédő figyelmeztetésekkel lehet forgalomba hozni, és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében az idén júniustól csak dohányboltban lehet cigarettát és dohányt vásárolni - sorolta az államtitkár.

Szócska Miklós beszámolt továbbá arról is, hogy 500 millió forint európai uniós támogatásból országszerte több mint 90 tüdőgondozóban indul leszoktatást támogató tanácsadás.

Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója arról beszélt, hogy a szájüregi és gégerák megbetegedésekben is "dobogós" helyen van Magyarország. Mint mondta, a negyedik legjelentősebb rákhalálozást okozó megbetegedés a gége-, szájüregi vagy a nyelvgyökrák. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen megbetegedésekkel kezeltek 90 százaléka erős dohányos.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek