cigi
#Drog, cigi, alkohol

A vízipipa tényleg nem káros?

2015.04.11.
1 perces olvasási idő

Sokan azt hiszik, hogy a vízipipa biztonságosabb mint a cigi, mert a víz miatt kevesebb méreg jut az ember szervezetébe. Pedig a dohány nem kevésbé káros. A vízipipázók tulajdonképpen több dohányfüstöt lélegeznek be, mint azok, akik dohányoznak, a füst állandó áramlása miatt.

Ezt az eszközt évszázadok óta alkalmazzák a Közel-Keleten és Ázsiában a dohányszívásra. Most már hazánkban is megtalálható nagyon sok kávézóban, teaházban, de sokaknak otthon is.

Habár sokan azt hiszik, hogy a víz a pipában kiszűri az összes káros anyagot a dohányfüstből, ez nem igaz. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy tipikus, egy órás „szeánsz” 100-200 szorosára emeli a füst szintjét ahhoz képest, amit mondjuk egy cigiből lélegzel be.

Még azután is, hogy elhagyta a vizet, a dohányfüst magas százalékban tartalmaz mérgező anyagokat, beleértve a szén-monoxidot, nehézfémeket, és további rákkeltő anyagokat. A vízipipázás szintén jelentős mennyiségű nikotin bevitelt jelent, ami ugye a legtöbb dohánytermékben megtalálható adalékanyag.

A vízipipázás divatja aggasztja az orvosokat, és a szakértőket, mert annak ellenére, hogy a használói nem ismerik be, a vízipipázás legalább ugyanannyira káros, mint a cigizés.

(KamaszPanasz - Sz. L., forrás: goaskalice.com)