Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / A másnaposság oka és kezelése
  2020-08-18

A másnaposság oka és kezelése

A másnaposságot egyrészről az alkohol mérgező hatása okozza, másrészt a jelentkező elvonási tünetek. Mit tehetsz, hogy elkerüld a kellemetlen tüneteket?

- hirdetések -

Miért alakul ki a másnaposság?

Az alkohol elvonja az agysejtektől a vizet és a glükózt, ezért a mértéktelen alkoholfogyasztást követően másnap biztosra veheted, hogy fejfájással, szédüléssel fogsz ébredni, ami sokszor még émelygéssel is társul. A tüneteket részben az okozza, hogy az alkohol hatására dehidratálttá válik a szervezeted.

Bár az evés önmagában nem fog segíteni abban, hogy kijózanodj, de ha lefekvés előtt bekapsz néhány falatot, az segíthet abban, hogy kevésbé érezd magad rosszul másnap. Ez azért van, mert amikor eszel, a gyomrodban emésztődik az étel, ami megköti az alkoholt, így az nem jut el a vékonybélbe. A vékonybélen keresztül szívódik fel ugyanis a leggyorsabban az alkohol. Igaz, így is felszívódik, de csak lassabban, így több ideje lesz a májnak, hogy lebontsa az alkoholt. Ha pedig több időt adsz az alkoholnak, hogy lebontódjon, kevésbé leszel másnapos.másnap

Mit ne tegyél?

Soha ne vegyél be paracetamol hatóanyagú gyógyszereket. Ez ugyanis a májban bomlik le úgy, mint az alkohol, a kettő kombinációja pedig komoly májkárosodást okozhat. Az ibuprofen és a többi gyulladáscsökkentő kevésbé veszélyes a májra, de ha túl sokat használunk, akkor gyomorproblémákat okozhatnak.

A legveszélyesebb kombináció az alkohol és a kodein (a kodein sok megfázás elleni gyógyszerben megtalálható), a barbiturátok és a nyugtatók. Ezek mind antidepresszánsok. Együtt alkalmazva őket lelassíthatja a légzést, zavartsághoz és ájuláshoz vezethet. Ahhoz, hogy teljesen biztonságban érezhesd magad, várj, amíg az alkohol teljesen kiürül a testedből, mielőtt bármilyen gyógyszert bevennél a másnaposságodra.

Mi az, amit megtehetsz?

Bár többféle másnaposság elleni gyógymód ismert, a leghatásosabb orvosság az idő. A legjobb dolog, amit tehetsz egy átmulatott éjszaka után, hogy sok vizet iszol és pihensz, amennyire lehetséges.

Még egy utolsó dolog: ha rosszul érzed magad, vésd jó erősen az agyadba, hogy mennyire szörnyű! Ezután amikor nagy ivászatra kerül sor, óvatosabb leszel, és kevesebbet iszol.

(KamaszPanasz - P. K.)